Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 1% от БВП за култура настояват участници в кръгла маса в Народното събрание

Снимка: БТА

Разходите за култура, за културни дейности и за обществените медии да достигнат до 1% от брутния вътрешен продукт. За това се обявиха участници в кръгла маса, посветена на устойчивото финансиране на българската култура, която се провежда в Народното събрание. 

В проектобюджета за 2024 година делът на тези публични финанси е 0,5% от БВП. 

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Тома Биков обяви, че ще гласува против проектобюджета за догодина, ако той остане в този вид: 

"Аз очаквах, първо, да има много повече отделени пари за административен капацитет и втори път - политика по доходите, каквато няма в този бюджет, и се надявам да бъде отхвърлен, защото това повече не може да продължава по този начин. То може, но ще ни доведе до ниво на примитивност на културата, до което и без това сме се запътили от доста години насам". 

Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев се аргументира защо е необходимо да се инвестира в обществените медии: 

"Има неща, които ние правим, които другите медии не могат да си позволят. Да, ние сме медия и нашите журналисти вършат своята работа да търсят актуалните теми, да задават неудобни въпроси, но като обществена медия ние бихме могли да бъдем и средство за изпълняване на някои политики на държавата, особено в областта на културата. Има много какво да се направи, включително би могло да се мисли и за по-благоприятна законодателна среда, която да ни позволи повече да подкрепяме културните институти". 

Във форума участват представители на Министерството на културата, Националното сдружение на общините, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Българската телеграфна агенция, Съвета за електронни медии, синдикални, граждански и творчески организации в областта на културата. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45
Наградата

Цената на наградата "Шофар"

"Какво мислят българските евреи за днешната война в Газа" - това попита в една своя публикация Юлиана Методиева , главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". По-късно организацията на евреите в България "Шалом" единодушно реши да ѝ бъде отнета наградата "Шофар", която получи през 2018 г.  " Тази статия я написах преди отнемането на..

публикувано на 13.05.24 в 19:41
Николай Крушарски

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция, заяви комисар Николай Крушарски - началник на Пътната полиция към СДВР: Одитори ще проверяват новата организация на движението в София Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София Административният съд образува дело за новата..

публикувано на 13.05.24 в 19:39
Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС -  13 май 2024 г.

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди на специален брифинг служебният премиер

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг тази вечер. Той призова пенсионерите да са спокойни: "Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване...

публикувано на 13.05.24 в 19:02
Петко Николов

Министърът на икономиката направи промени в Съвета на директорите на ДКК

Министърът на икономиката Петко Николов смени трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Станимир Цветков, Катерина Петрова и Марияна Игнатова заменят Елена Болтаджиева, Теодора Стоянова и Десислава Чалъмова, като последната е подала заявление за напускане, съобщават от пресцентъра на министерството...

публикувано на 13.05.24 в 18:53

Русия е обстрелвала над 30 населени места в Харковска област на Украйна

Русия е обстрелвала днес с артилерия и миномети и по въздух над 30 населени места в украинската североизточна област Харков, написа областният управител Олег Синегубов в социалните мрежи. В петък руските сили предприеха изненадваща сухопътна офанзива в района.  Украинската армия призна, че Русия е постигнала "тактически успех" при..

публикувано на 13.05.24 в 18:47