Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия в парламента реши:

Предложението - дерогацията на "Лукойл" да отпадне в тридневен срок, е отхвърлено

Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната енергийна комисия отхвърлиха предложението на председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Делян Добрев дерогацията на "Лукойл" да отпадне в тридневен срок от приемането на закона. 

Повечето народни представители посочиха, че е необходимо да има поне тримесечен срок, за да не се стигне до дефицит на горива у нас.

Нещо, което предизвика спор между Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Делян Добрев:

Ивайло Мирчев: 

"Големият проблем не е дали някой подкрепя "Лукойл", или някой друг. Големият проблем е, че има едни доклади на ДАНС и не само на ДАНС в Народното събрание, които казват, че ще има проблем, ако този срок е кратък, и дори да има технологична възможност не за 24 часа, за 3 часа да се достави нов петрол, проблемът, който може да възникне от това е, че някой може да се възползва от тази забрана, за да предизвика изкуствена криза на пазара на горива в България и тъй като ние не искаме да допуснем това, даваме този срок от 3 месеца, а не защото някой от нас има нещо общо с "Лукойл" или някой друг. Хайде, ако си говорим, да се върнем назад във времето, ГЕРБ колко време играха карти с "Лукойл" и какво правеше ГЕРБ за "Лукойл" и след това да обясняваме как ние сме подкрепяли руските интереси".

Делян Добрев: 

"Вижте сега, вие пък сте вносител на 100% съхранение на горивата в България, което прави "Лукойл" монополист, така че да не си изкарваме всички кирливите ризи тук, защото и вашите ще лъснат".

Същевременно депутатите приеха предложението за промяна в друг енергиен закон, внесена от трима представители на ПП-ДБ, свързан с таксата от 20 лева на мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ през България, като тя вече няма да се прави от "Булгартрансгаз", а за това да отговаря Агенция "Митници". 

След като наскоро депутатите със закон съкратиха срока на дерогацията, с която се ползва "Лукойл" до октомври следващата година, излезлият в края на седмицата доклад на три неправителствени организации сложи темата отново на дневен ред. 

Според анализа бургаската рафинерия е заобикаляла петролното ембарго и е използвала даденото на България изключение, за да изнася продукти от руски петрол за страни от Европейския съюз и САЩ и да си осигурява огромна допълнителна печалба от началото на руската инвазия в Украйна. Това предизвика депутатът от ГЕРБ Делян Добрев да внесе предложение в тридневен срок дерогацията на "Лукойл" да бъде отменена - нещо, срещу което се обяви Драгомир Стойнев от БСП : 

"Тази дерогация е със съгласието на Европейската комисия. Второ, ако някой е злоупотребявал с тази дерогация, нека да си носи своята отговорност и това е работа на разследващите органи".

А депутатът от "Възраждане" Йордан Тодоров попита: 

"Не е ли по-логично изпълнителната власт да започне да си върши работата, Агенция "Митници" да започне да си върши работата, и потребителите за пръв път от не знам колко години може би да имат възможността все пак да спечелят от тази дерогация".

Според повечето депутати на "Лукойл" може да бъде даден срок от 3 месеца, за да могат да преминат към работа с неруско гориво, но такова законово предложение все още няма. За подобен срок се обяви и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който влезе в спор с председателя на Комисията Делян Добрев.

На Делян Добрев му се наложи да спори и с друг представител на ПП-ДБ - Радослав Рибарски, този път за приетото от Комисията предложение за промяна в закона, свързано с таксата от 20 лева на мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ през България, която вече няма да се събира от "Булгартрансгаз", а за това ще отговаря Агенция "Митници": 

"Законопроектът не засяга реалното събиране. Просто казваме: ползвателите дължат тази вноска. Вие изпитвате някакъв страх от това някой да потърси енергийна вноска от "Газпром", но ние сме го заложили в закон, той е приет и смятаме, че ще окаже положително влияние в Бюджета".

Делян Добрев:

"Всъщност досега трябваше да ги събира "Булгартрансгаз" и да ги дава на Бюджета, а сега предложението е Асен Василев да си ги събира сам. Доколко ще ги събере, според мен нищо няма да ги събере, но това си е проблем на Асен Василев. Рибарски тук му прави мечешка услуга".

Очаква се двата законопроекта да влязат в зала още в утрешния ден.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Клуб "Колите в Смолян" организира благотворително дрифт шоу в помощ на Георги

Клуб "Колите в Смолян" организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на тежко пострадал млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. От две години Георги е в..

публикувано на 28.04.24 в 07:52