Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунт на ромите в Гърция, след като полицай застреля непълнолетен шофьор без книжка

Протест в Гърция след смъртта на застрелян от полицията младеж от ромски произход, 13 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Бунт на ромите в Гърция, след като полицай застреля непълнолетен ром, шофирал без книжка. 

Полицията се опитва да овладее напрежението.

Недоволството на ромите не спира вече трети ден в цялата страна. Около ромските квартали палят огън и пресичат движението на коли, замерват полицията с камъни, обръщат паркирани коли.

Полицията изпрати частите за борба с безредиците, които охраняват ромските квартали.

Гневът на ромите е предизвикан от нещастен случай, при който полицай застреля 17-годишен шофьор на лек автомобил, който не спрял за проверка. След преследване от 20 километра колата е принудена да спре, а шофьорът, който бил без книжка, по случайност е застрелян.

Протестите на ромите са с искане за справедливост, защото това не е първият инцидент с фатален край за млади роми, които нарушават закона. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител-бегач, предприема инициативата "Едно море" с..

публикувано на 11.05.24 в 11:59
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има наводнени приземни етажи на къщи и магазини, както и изкоренени дървета в град Кардица. Проливни..

публикувано на 11.05.24 в 11:48
Изглед към сградата на британския парламент

Роб Уотсън, Би Би Си: Консервативната партия е поразително непопулярна

Управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия на Риши Сунак претърпя катастрофална загуба на местните избори в Англия и Уелс. Стотици общински съветници се разделят с постовете си, торите загубиха 10 от общо 11 избори за кметове, включително в Лондон. А до края на годината трябва да бъдат проведени общи избори. Анкетите не предвещават..

публикувано на 11.05.24 в 11:45
Си Цзинпин

Явор Костадинов: Китай приоритизира Източна Европа

Китай приоритизира Източна Европа, смята Явор Костадинов, гл. ас. в Департамента за външна политикав Университета Мин Чуан, Тайван, където живее от 13 години. В интервю за БНР той анализира посещението на китайския президент Си Цзинпин във Франция и две източноевропейски държави - Сърбия и Унгария . Посещението в Сърбия бе на датата на..

публикувано на 11.05.24 в 11:45

Отново: Десетки арести след пропалестински протести в САЩ

Полицията в САЩ отново извърши десетки арести при разчистването на пропалестински протести в университети. От началото на протестите до сега, в 57 колежа са арестувани близо 2900 души. На някой места полицията е използвала сълзотворен газ. Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал Вчера в 4 часа сутринта в..

публикувано на 11.05.24 в 11:39
Европейският парламент

Проф. Даниел Равентос: На евроизборите подкрепата за крайната десница ще нарасне

Социалните неравенства в света тревожно се увеличават и в резултат на това на европейските избори през юни крайната десница ще увеличи политическото си влияние.  Такава е прогнозата на професор доктор Даниел Равентос, икономист и социолог, преподавател в Университета на Барселона.  Той е автор на множество книги и научни статии, един от..

публикувано на 11.05.24 в 11:35