Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно българско присъствие на историческо олимпийско събитие по таекуондо

Снимка: БФ Таекуондо

Исторически момент беляза олимпийското таекуондо тази седмица. По случай 50-годишния юбилей на Световната федерация, в Олимпийския музей в Лозана (Швейцария) беше открита статуя посветена на този спорт. „Спорт на надеждата и мечтите“ е надписът на монумента, който е в непосредствена близост до Олимпийския огън и паметника на основателя на олимпизма Пиер Дьо Кубертен. 
Монументът беше открит от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и президента на Световната таекуондо федерация д-р Чо, а сред присъстващите бяха президентът на Европейския таекуондо съюз Сакис Прагалос, вицепрезидентът на МОК Сер Мианг Нжи, Дженюл Ким – член на МОК, президентът на Международната университетска спортна федерация FISU Леонц Едер, както и членове на УС на Световната федерация.

Сред официалните гости беше и  президентът на Българската федерация по таекуондо и вицепрезидент на Европейския таекуондо съюз и единствения директор на световната централа по таекуондо KUKKIWON с некорейски произход, Слави Бинев.

Интерес предизвика присъствието на световно известния артист с български произход Владимир Николов – ArtVladi, който бе на място по покана на президента на световната федерация и със съдействието на Слави Бинев. След официалната част те поднесоха на президентите  на МОК,  на Световната федерация и  на Европейския таекуондо съюз индивидуални ръчно рисувани елеци в чест на събитието. Дрехите са част от ексклузивната колекция на Влади Николов, чиито собственици са едни от най- големите звезди в света. Сред почитателите на ArtVladi са имена като Флойд Мейуедър, Конър Макгрегър, Тайсън Фюри, Джордан Белфорд, Долф Лунгрен и други световни знаменитости.

По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еди Пенев

Националът по спортна гимнастика Еди Пенев с успешна операция на рамото

Националът по спортна гимнастика Еди Пенев претърпя успешна операция. Интервенцията на рамото, при която е възстановена скъсаната връзка, е извършена от доц. д-р Владимир Русимов и от неговия екип в МБАЛ Вита в отделението по Ортопедия и травматология в София, а разходите по лечението и възстановяването му са поети от Българска федерация гимнастика...

публикувано на 06.05.24 в 16:05
Григор Димитров

Григор Димитров срещу австриец или японец в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров ще играе срещу победителя от двубоя между Себастиан Офнер (Австрия) и Йошихито Нишиока (Япония) във втория кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" 1000 на клей в италианската столица Рим с награден фонд 9 милиона евро. Българинът е поставен под номер 8 в схемата и почива на старта. Димитров, който е 10-и..

публикувано на 06.05.24 в 14:52
Шаби Алонсо

И след изравнения европейски рекорд: Алонсо вижда неща за подобрение в Байер

Старши треньорът на Байер (Леверкузен) Шаби Алонсо все още вярва, че отборът му има потенциал да се подобри, след като в неделя продължи серията си без загуба до 48 мача във всички турнири, за да изравни рекорда в европейския футбол като цяло. Шампионът на Германия разгроми Айнтрахт (Франкфурт) с 5:1 в Бундеслигата в неделя, за да изравни рекорда на..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

Кливланд продължава напред в НБА

Донован Мичъл отбеляза 39 точки, а Кливланд Кавалиърс победи със 106:94 Орландо Медик в седмия мач от серията и продължава на полуфиналните плейофи на Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Мичъл, който вкара 17 точки в третата четвърт, записа 15 от 17 опита при наказателните удари и добави 9 борби. Карис ЛеВърт добави 15..

публикувано на 06.05.24 в 10:54

Почина архитектът на първата световна титла на Аржентина

Футболният треньор Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация (АФА) в неделя. Той остава в историята като наставник на националния отбор на Аржентина при спечелването на първата световна титла на отбора през 1978 г. Меноти, който е играл за Росарио Сентрал, Бока Хуниорс и Сантос, започва треньорската си..

публикувано на 06.05.24 в 09:23

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55

Първа победа на Ландо Норис във Формула 1

Ландо Норис с Макларън спечели първата си победа във Формула 1 в Маями с късмет. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната. Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на..

публикувано на 06.05.24 в 05:48