Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на християнското семейство - ден за взаимопомощ

Снимка: Здравка Маслянкова

Достигане на ценностите, свързани с Деня на християнското семейство до младите хора - това е каузата на група съмишленици от Велико Търново

Това се постига чрез Ден на благотворителността, в който семействата помагат на други семейства.

"Младежите са на преден план, защото са бъдещето на всяко семейство, посочи за "Закуска на тревата" модният дизайнер Атанас Парушев, който от няколко години е учител по религия в едно от основните великотърновски училища. 

"Да се обединим и да помагаме на бедните и болните, призова в навечерието на 21 ноември Светла Иванова, секретар на Православния богословски факултет при Великотърновския университет.

В Назарет живеели Йоаким и Анна. Имали богат живот, обичали се, помагали на бедните, живеели по божиите закони. Но имали голяма болка, защото нямали дете. Бог чул молитвите им и ги дарил с момиченце. Нарекли го Мария, а Йоаким и Анна обещали да я посветят на Бога. На три годишна възраст Мария влязла в храма и започнала да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка. Този ден на Въведение Богородично, честваме като Ден на християнското семейство.  

Смисълът на този ден е да си помагаме, да даряваме на нуждаещите се, каза още Атанас Парушев.

Пенка Игнатова-Атанас Парушев-Светла Иванова (отляво на дясно)

На 21 ноември във великотърновското основно училище „Бачо Киро“, където той преподава като свободноизбираема подготовка религия на деца от пети, шести и седми клас, отново ще има благотворително събитие: 

„Всички мислим в една идея да акцентираме повече върху този празник и да насочим фокуса на съвременната младеж към тези благотворни и благословени дейности. Да създадем малки ядра на благотворителност. За втора година в училището родители и деца заедно приготвят сладки, които на благотворителния базар учениците срещу символична сума могат да си вземат от сладките. За първа година ще допуснем и външни хора в училището. Има избрани семейства със социалната дирекция в община Велико Търново, на които ще бъдат дарени събраните средства“. 

Миналата година от благотворителното събитие в училището във Велико Търново бяха събрани около 2400 лв., които бяха дарени на нуждаеща се майка. Сега в кампанията ще се включат и няколко ресторанта и великотърновски фирми. 

Денят на християнското семейство и православната християнска учаща се младеж е изцяло български празник, датиращ от 1929 г., с решение на Светия синод. Тогава той е бил обявен за неучебен ден и децата с техните семейства сутрин са се приготвяли, посещавали са храма и са помагали на бедни, болни и други хора в нужда. По-късно той е позабравен, но в последните години се опитваме да го възобновим, разказа Светла Иванова.


„Ние се намираме в началото на Рождественския пост. Постът не означава само да се ограничим от храната, постът е преди всичко духовен.  Трябва да ни насочва да помагаме преди всичко на бедните, на болните. Когато сме в нужда, ние помагаме на роднините в семейството, но трябва да излезем извън семейството, да помагаме на всички тези семейства, които не могат, а имат нужда. Има болни, има бедни. Да помагаме не само на приятелите, но и на неприятелите. Избран е този празник, защото света Богородица е образец на чистота. Трябва да призоваваме всеки един от нас към тази чистота. Нашата мисия е да създадем повече радост на нашия град, на нашите деца и да отворим сърцата и душите си към предстоящия празник“.  

От 1995 година към храма „Свети Николай“ във Велико Търново е създадено Неделно училище, което са посещавали повече от 1000 деца през годините. Целта е да се съхранят християнските ценности, а децата, освен вероучение, според талантите си участват в групи по православни песнопения или по иконопис.  15-годишният Тома Димитров споделя, че се учи на добро и любов

„Ние не правим такива грехове като другите и ако правим, можем да се пречистим от тях. По-различен съм от другите деца с вярата в Христос. Те много рядко идват на църква точно по празниците, а ние всяка неделя идваме. Всичко ми е интересно в часовете по вероучение. Сега по празниците има и други разкази, освен за Христос, и за отците. И ми е много интересно. Като правиш добро на някой рядко се връща, но пак ти е хубаво на душата, че си направил нещо добро и си мисля, че тази вяра е правилна и точно за това името е православна вяра, направо е“. 

От 13 години в навечерието на празника Въведение Богородично деца от всички детски градини участват в празничен концерт в залата на община Велико Търново, припомни Пенка Игнатова, директор на общинската образователна дирекция

„Да покажем, че семейството е любов, че семейството е магия. 4 детски градини заявиха желание да празнуват на 20 ноември от 17 часа в голямата зала на Община Велико Търново. Техният спектакъл ще бъде под мотото „Семейството – гнездо от обич съградено, с магията на любовта споено“. Над 120 деца ще вземат участие с песни, с танци, със стихчета. Техните родители също ще бъдат“.  


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27