Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: Атаката срещу "Лукойл“ цели принуда за продажба

| Коментар

Въпросът защо "Лукойл“ не плаща данъци в България не е необичаен. Всяка компания от мащаба на "Лукойл“ има право да си прави т.нар. данъчна оптимизация. Всички правителства по света се опитват да принуждават транснационалните корпорации да плащат колкото се може повече данъци. Но корпорациите са могъщи, а глобалистката доктрина минимизира възможностите на националната власт да има въздействие върху наднационалните бизнес мрежи. По същество глобализацията е доктрина на свръхбогатството. Но нека отбележим и фактите от гледна точка на самата компания "Лукойл-Нефтохим“. Трябва да признаем, че имаше и някои лоши периоди за нефтопреработката и тогава в Европа 25 рафинерии фалираха и затвориха. Към 2015 г. например пред "Лукойл-Нефтохим“ също стои въпросът дали да инвестира, или да затвори рафинерията и да се фокусира само върху търговията. Компанията обаче решава да инвестира 3 млрд. и половина долара в оборудване, което в момента й дава технологично предимство. Включително е инсталирано и оборудване за преработване на тежките отпадъци, които по-рано са били изхвърляни, например т.нар. гудрон. Дълбочина на обработката – това е колко процента от нефта се превръща в някакъв търговски продукт. Преди дълбочината е била около 78%, в момента е между 92% и 97% в зависимост от нефта, който се преработва. Има един индекс, който е като звездите на ресторантите, казва се Технологичен индекс Соломон (Solomon Energy Intensity Index), който представлява показател за енергийна ефективност на рафинерия. Средният европейски индекс е 10,4, а когато „Лукойл“ купува рафинерията в Бургас индексът й е около 6,5-7. В момента индексът за ефективност на „Лукойл-Нефтохим“ е 14,5. Което поставя компанията в топ 3 на най-добрите в Европа. 

Защо обаче ви разказвам това? Защото напоследък натискът върху "Лукойл-Нефтохим“ е особено силен. Той върви по две линии, които отлично се сливат зад декора на европейските санкции срещу руския нефт. Едната е използването на "Лукойл-Нефтохим“ за нанасяне на яростни политически удари срещу Асен Василев и ПП. Трябва ПП обезсърчително да признаят, че в това отношение ГЕРБ и ДПС ги превъзхождат в капаните, които им залагат ежедневно. Втората линия обаче е по-сериозна. Неотдавна компанията "Литаско“ 100% дъщерно дружество на „Лукойл“, беше принудена да продаде ISAB, третата по големина рафинерия в Европа, която се намира в Сицилия, на един кипърски фонд за капиталови инвестиции GOI Еnergy с мениджър Майкъл Бобров, който преди това е ръководил някои дейности в Израел на гиганта Trafigura. Интересно, че управляващото дружество на фонда на Бобров е получило лиценз от кипърските власти за дейност в областта на енергийна инфраструктура едва през юли миналата година. Така че втората линия на натиск, паралелно с политическите удари срещу ПП, е желанието на определена бизнес група да придобие "Лукойл-Нефтохим“, принуждавайки "Лукойл“ да продава. Точно както се случи в Италия. 

Интересно е, че покрай войната в Украйна всъщност има един бум на търсене на нефтопродукти и през 2022-2023 година всички рафинерии в Европа са на голяма печалба. Заради тези свръхпечалби ЕС наложи временна солидарна вноска върху всички енергийни фирми и в момента "Лукойл-Нефтохим“ плаща 50% солидарна вноска плюс 10% стандартния данък върху печалбата. Но да се върнем на това, че рафинерията "Лукойл-Нефтохим“ е изключително апетитна за придобиване и най-активните играчи срещу „Лукойл-Нефтохим“ изобщо не търсят някаква измислена икономическа справедливост. А осъзнават принудителната промяна на енергийните транспортни коридори за Европа и настояват да се възползват от формалната истерия срещу руския нефт, като опитат да придобият рафинерията. Използват класическия похват, който се използва в такива случаи – системен тормоз от страна на държавата, медийно очерняне и непрестанно възпрепятстване на нормалната дейност на компанията. 

Вече сме виждали това и при други външи собственици на бизнеси тук, които са буквално изгонвани от нашите вътрешни хищници. Нека междувременно не забравяме, че икономическата мощ създава съвсем пряка политическа мощ. А концентрацията на икономическа мощ в България е на път да създаде някакъв вид абсолютизъм, което е твърде сложно да се обясни на драгия избирател, защото е добре прикрито зад фасадата на хиляди фирми, движени обаче от един и същи център. 

Повече от половината акционери на "Лукойл“ са чуждестранни физически и юридически лица, те не са руснаци. И по-голямата част от тези физически и юридически лица са от САЩ. Компанията не е включена директно в санкциите. Включен е само топмениджмънта, но нито "Лукойл“-България, нито "Литаско“, нито "Лукойл“-Бенелюкс, нито "Лукойл“-US са включени в санкциите. "Лукойл“ има над 250 бензиностанции в САЩ. Също така "Лукойл“ и френската "Тотал“ имат съвместна рафинерия в Холандия. Подчертавам тези факти, за да не се злоупотребява с антируската истерия. И на тази основа да се обосновава изгонването на компанията, за да може определена фирма да се сдобие с този златен актив. 

Опитът на всички нас от последните 30 години сочи, че българският бизнес не управлява своите активи според принципа на меритокрацията, за да развива една наистина пазарна среда с блага за социалната тъкан в държавата. Българският бизнес не обича наистина да развива бизнес. Тъкмо обратното. Българският бизнес в голямата си част е компетентен само в извличане и грабителство. Унищожаването на пазарната среда, използването на институциите като бухалка за изземване на бизнеси произвежда в милата ни родина забележителни форми на политически и икономически упадък. Вече сключихме договор с Турция, с който искаме да получаваме руски газ през турската система. По отношение на рафинерията в Бургас се движим по пътя на Италия, където преди да бъде продадена рафинерията, държавата беше поела управлението. 

Ако в „Лукойл-Нефтохим“ бъде въведен държавен управител, за което толкова много настояват някои партии, е твърде възможно инфраструктурата на рафинерията да бъде ползвана само за складове и претоварване на нефтопродукти. И откъде ще дойдат тези нефтопродукти? Отговорът е: от Турция. Кой е най-големият вносител на нефт в Турция?! Русия, разбира се. Тоест политическата ни власт много скоро ще постави България в пълна зависимост от доставките на газ, на бензин и дизел, а след затварянето на въглищните централи и на електроенергия от Турция. И ще го направи с ясното съзнание, че участва някъде по веригата с лични и частни икономически ползи. Така че основно този е казусът с "Лукойл“. Другото е захарен памук и забавна русофобия за отвличане на вниманието от истинските цели. 

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендил ще поиска отново от Министерството на културата да управлява Римската крепост над града

Общината в Кюстендил ще поиска за втори път от Министерството на културата да управлява за 10 години Римската крепост от 4 в над града. Това е включено като решение на Общинския съвет за предстоящата сесия на 29 февруари. Римската крепост на хълма Хисарлъка е недвижима културна архитектурна ценност с категория "Национално значение“. И доста..

публикувано на 22.02.24 в 22:55
Станимир Стоев, общински съветник от Монтана

В община Монтана обсъждат финансова помощ за новородени и осиновени деца

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа, предлагат общински съветници от Монтана. Повече пари за инвитро процедури се предвиждат в промените, заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата на..

публикувано на 22.02.24 в 22:38

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" отличи най-добрите инициативи

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" отличи най-добрите инициативи, реализирани през 2023 година. Сред наградените са сдружение "Българска петролна и газова асоциация" за инициативата "Заедно срещу безумията по пътищата", част от кампанията "С бистър ум зад волана", и фондацията “Димитър Бузов” за инициативата за  почистване на пътните знаци..

публикувано на 22.02.24 в 22:32

Птичи грип в димитровградското село Черногорово

Около 40 000 кокошки ще бъдат умъртвени начин заради огнище на птичи грип в птицеферма в димитровградското село Черногорово. Определени са 3-километрова предпазна зона, в която попадат 3 села и 10-километрова наблюдавана зона с още 10 населени места, сред които и Димитровград. Агенцията по храните напомня, че самото месо и продуктите от огнище на причи..

публикувано на 22.02.24 в 22:27
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Започна делото за блудство срещу британския пастор Даниел Хъл

Районен съд - Сливен даде ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудствени действия с малолетни и непълнолетни от квартал „Надежда“ в Сливен. Делото се гледа при закрити врата заради конфенденциалната информация и доказателствен материал, касаещ страните по делото. Стойко Славов, адвокат, процесуален представител на..

публикувано на 22.02.24 в 22:05
Снимката е илюстративна, архив

Арест за 47-годишен мъж в Благоевград за 30 г марихуана

Мъж на 47 години от Благоевград е арестуван за притежание на близо 30 грама марихуана, разпределена на дози с цел пласиране.  При полицейската проверка, в близост до детска площадка, той се е опитал да изхвърли количеството дрога.  Заедно със задържания мъж са били още четирима младежи, които са разпитани, за да се изясни дали са били негови..

публикувано на 22.02.24 в 21:59

Нови британски санкции срещу Русия

Два дни преди втората годишнина от началото на пълномащабната руска война срещу Украйна, британското правителство добави 50 физически и юридически лица от Русия и от други държави към санкционния си списък. Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че под ударите на санкциите са веригата за доставки за военнопровишления..

публикувано на 22.02.24 в 21:54