Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ продължават да работят за мирно споразумение между Израел и "Хамас"

Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

САЩ продължават да работят за постигане на споразумение между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", което да доведе до освобождаване на заложници и временно спиране на сраженията в Газа, съобщиха от Белия дом.

"Все още не сме постигнали споразумение, но продължаваме да работим усилено в тази посока", съобщи в социалните мрежи Eйдриън Уотсън от Съвета за национална сигурност към Белия дом. Така тя опроверга публикация във "Вашингтон пост", според която враждуващите страни са се договорили за освобождаване на заложници срещу петдневно спиране на боевете.

Френският президент Еманюел Макрон е обсъдил преговорите за освобождаване на заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси.

Макрон е припомнил, че освобождаването на заложниците, сред които има и 8 французи, е абсолютен приоритет за страната му. Той отново е настоял за незабавно примирие. Тримата лидери са обсъдили и координацията за доставка на хуманитарна помощ за населението на Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските сили за сигурност започват да осъществяват операции и в източната част на Газа.  На пресконференция заедно с премиера Бенямин Нетаняху и министъра без портфейл Бени Ганц Галант определи това като втора фаза в действията на израелските сили за сигурност в анклава:

"През последните дни преминахме във втора фаза на действията си в Ивицата Газа. Силите за сигурност продължават да се намират в западната част на едноименния град, но се придвижват и на изток. Резултатите от това са видими – "Хамас" е сериозно засегнат и губи своите щабове, тунели и бункери. Ще достигнем до всички места, които са важни за групировката, и ще ги атакуваме. С всеки изминал ден има все по-малко точки, където тя може да действа".

Премиерът Бенямин Нетаняху също отрече появилите се информации, че Тел Авив обмисля предложение, свързано с освобождаването на поне 50 заложници. Той за пореден път повтори, че правителството ще съобщи информация, когато има какво да каже.

Междувременно американският президент Джо Байдън заяви, че палестинските власти трябва да управляват Ивицата Газа и Западния бряг след края на войната. В статия за вестник "Вашингтон пост" той написа, че  "всички работим по решението за създаване на две държави".  Според Байдън не трябва да има принудително изселване на палестинци, реокупация, блокада или завземане на територии.

Бенямин Нетаняху обаче заяви, че в сегашната си форма палестинските власти не са способни да поемат управлението и на Газа. Нетаняху за пореден път разкритикува палестинския лидер Махмуд Абас за това, че не е осъдил нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Хуманитарен екип, воден от представители на Световната здравна организация, посети болница "Ал Шифа" в северната част на Ивицата Газа, за да направи оценка на ситуацията. В екипа са били включени здравни експерти и представители по сигурността и логистиката.

От СЗО излязоха с изявление, в което се казва, че заради рисковете, свързани с безопасността, експертите са прекарали само час в сградата и я описват като цитирам - зона на смъртта. По думите им там ясно се виждат следи от бомбардировки и обстрел, а пред входа има масов гроб, в който се смята, че са погребани над 80 души.

От организацията обясняват също, че подготвят план за незабавна евакуация на останалите лекари, пациенти и техните семейства. Причината е невъзможност да им бъдат оказвани грижи, тъй като в болницата липсват ток, вода, гориво и медикаменти.

Сред пациентите са 32 бебета, които според експертите са в екстремно критично състояние, двама души в интензивно отделение, които не получават кислород, и над 20 други на диализа.

По данни на СЗО в лечебното заведение остават 291 пациенти и 25 души персонал. Предстои нови мисии да влязат в сградата в следващите 24 до 72 часа, за да помогнат за безопасното преместване на хората. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оригинален флашмоб срещу зависимостта от хазарта беше проведен в град Бреша

В италианския град Бреша, консорциум съдействащ срещу зависимостта от хазарта, проведе оригинален флашмоб в центъра на града. Като пример за преодоляване на зависимостта от хазарта от организацията "Акробатите" разпиляха в центъра на Бреша планина от фишове от играта "Изтрий и спечели". Те са на стойност 368 000 евро и принадлежали на човек, който не..

публикувано на 28.04.24 в 03:46
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31