Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече държави забраняват употребата на мобилни телефони в училище

Снимка: Microsoft
Повсеместната употреба на мобилни телефони доведе до на практика епидемичното им разпространение в училище още от прекрачването на прага му.  Според последния доклад на ЮНЕСКО за образованието по света една на всеки четири държави е приела закон или друга регулация за употребата на мобилни телефони в клас.

Според световната организация цифровите устройства трябва да се използват в училище само когато подпомагат учебния процес и усвояването на учебния материал.

Притеснения за личните данни и безопасността на децата в интернет също  сред факторите, отчетени в доклада и препоръката да не се допускат телефони в класната стая. Има деца на по девет години, които настояват да имат личен телефон, а е очевидно, че не са емоционално готови да се ориентират в сложните  устройства и опасностите на дигиталния свят, се казва още в документа.

Дори само телефонът да стои близо до ученика, може да го разсее и да са му необходими цели 20 минути да възвърне концентрацията си, подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле и изтъква:
   
"Нека не забравяме, че ученето изисква концентрация и внимание, които могат да бъдат подкопани от цифровите устройства. Нека също така сме наясно, че времето пред екрана може да увреди умственото и физическо състояние на децата. Затова трябва да открием най-добрия баланс при употребата на дигитални средства в класната стая като избегнем ненужното им приложение. Вече имаме доказателства за негативния ефект на смартфоните върху ученето, но по-малко от една четвърт от държавите са ги забранили."
   

Испания е една от държавите, които обмисля пълна забрана или много строг регламент за употребата на таблети и смартфони в училище. Родителски групи дори са започнали инициативи за въвеждането на декларация, с която родителите да се задължат да не купуват телефон на детето си до навършването на 16 години. В много райони на Испания вече има правила за недопускането на телефони в клас, в област Каталуния половината от учебните заведения са въвели подобни забрани.

И макар да няма категорични данни за ефекта от употребата на мобилни устройства сред подрастващите, има очевиден скок в оценките и спад на тормоза, когато учениците не пред екрана по време на часовете. Учителят по латински Тони Сосиес от Барселона е категоричен, че в класната стая няма нужда от телефони. В училището, където преподава, те са забранени от пет години и атмосферата в клас е чудесна.

 Много родители и учители подкрепят инициативата, но не са убедени, че ще тя има желания ефект. 
  
"Мисля, че законът е добър, но ще е много трудно да се приложи, защото новият начин на живот е да използваш мобилен телефон постоянно."

Франция забрани със закон смартфоните за учениците до 14 годишна възраст още през 2018-а година. Забраната се отнася за цялата територия на училището  и както за часовете, така и за междучасията. Според френския министър на образованието целта от по-добро качество на обучение и защита на децата в интернет оправдава строгата мярка.
 
"Основната ни задача е да предпазваме децата и тийнейджърите, това е фундаменталната роля на образованието. С този закон можем да го направим. Освен това имаме възможност да изпратим послание към училищата и в известна степен към френското общество какви отношенията да изградят с цифровите медии."


Училищата в гимназиалния етап в Нидерландия също се готвят да наложат забрана за мобилните устройства в клас от началото на следващата година. Образователният министър Роберт Дийкграф приветства стъпката:

"Затова и още не сме прибегнали до законова забрана. Ще проследим внимателно действието и ефекта от решението ни. Със закон винаги може да се забрани, но смятам, че ще успеем да го приложим заедно."


Според много ученици обаче идеята не е добра, защото макар да разсейват, телефоните се използват и в учебния процес.
 
"Най-често по биология използвам, също по нидерландски език и трудово. А по време на история никога не си позволявам."
"Използвам предимно в часовете, където учителите не обръщат особено внимание или ни оставят да работим по-самостоятелно."

Според някои учителите са виновни, че учениците си използват мобилните телефони в час. 

"Ако учителите не влагат достатъчно усърдие в урока и учениците не се стараят и не внимават, а вместо това си гледат телефоните."

Британското правителство също препоръча да се забрани употребата на смартфони в училище по време на часовете и в междучасията. "Телефоните са изключително предизвикателство с оглед на разсейването, буйното поведение и тормоза," подчерта образователният министър Гилиън Кийгън. Препоръката има и много опоненти.

"За мен законът е глупав, не смятам, че ще окаже някакъв ефект. Децата пак ще си използват телефоните, нищо че е забранено."

Швеция, чийто ученици са девети в света в доклада за най-добрите постижения при четене с разбиране, също спря плана си за цифровизиране на класните стаи до тази година.  

Финландия, където притежанието на мобилен телефон от марката Нокиа, е въпрос на национална гордост, а обществото е едно от най-отворените към модерните технологии, има подписка за забрана на телефоните в училище, събрани са над 30 хиляди подписа. През 2006-а финландските ученици са сред най-добрите в света по математика и точни науки, но с прогресивното разпространение на технологиите, оценките спадат.

Снимката е илюстративна

Но технологиите не винаги оправдават целта си, често те са недостъпни или хората не знаят как да ги използват. А в последните месеци откровено застрашават учителската професия. Според последните изследвания изкуственият интелект, използван в образованието, ще промени драстично начините на преподаване заради способността си да се адаптира към нуждите на учащия.

Преподавателят Пенченг Ши от университета на Рочестър в Съединените щати предпочита да приема изкуствения интелект като съюзник, а не враг.

"Ако гледаме на учителството като разпространение на знания, смятам, че има тази възможност. Изкуственият интелект се развива бързо и скоро може да се държи като някои от най-добрите учители, тъй като се учи от хората и техните данни. Смятам, че ще замени поне част от функциите на преподавателите."


Пандемията от ковид-19 също имаше отрицателен ефект върху учителската професия. В редица страни в Европа като Франция, Германия, Португалия, Швеция и Италия тя доведе до остър недостиг на кадри. По данни на ЮНЕСКО в световен мащаб не достигат 69 милиона учители, за да се покрият основните нужди в образованието като кризата не е само в развиващите се страни, а и в богати държави като Съединените щати.

Сред основните причини са ниските заплати, влошените условия на работа, статута и липсата на признание за учителите, отбелязват синдикални лидери.
 
"Образованието като цяло се нуждае от повече пари, повече персонал и конкуренция. Директорът трябва да може да избира кого да назначи измежду 20 учители, не двама. Само така децата ще получат по-високо качество на образованието."

По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендил ще поиска отново от Министерството на културата да управлява Римската крепост над града

Общината в Кюстендил ще поиска за втори път от Министерството на културата да управлява за 10 години Римската крепост от 4 в над града. Това е включено като решение на Общинския съвет за предстоящата сесия на 29 февруари. Римската крепост на хълма Хисарлъка е недвижима културна архитектурна ценност с категория "Национално значение“. И доста..

публикувано на 22.02.24 в 22:55
Станимир Стоев, общински съветник от Монтана

В община Монтана обсъждат финансова помощ за новородени и осиновени деца

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа, предлагат общински съветници от Монтана. Повече пари за инвитро процедури се предвиждат в промените, заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата на..

публикувано на 22.02.24 в 22:38

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" отличи най-добрите инициативи

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" отличи най-добрите инициативи, реализирани през 2023 година. Сред наградените са сдружение "Българска петролна и газова асоциация" за инициативата "Заедно срещу безумията по пътищата", част от кампанията "С бистър ум зад волана", и фондацията “Димитър Бузов” за инициативата за  почистване на пътните знаци..

публикувано на 22.02.24 в 22:32

Птичи грип в димитровградското село Черногорово

Около 40 000 кокошки ще бъдат умъртвени начин заради огнище на птичи грип в птицеферма в димитровградското село Черногорово. Определени са 3-километрова предпазна зона, в която попадат 3 села и 10-километрова наблюдавана зона с още 10 населени места, сред които и Димитровград. Агенцията по храните напомня, че самото месо и продуктите от огнище на причи..

публикувано на 22.02.24 в 22:27
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Започна делото за блудство срещу британския пастор Даниел Хъл

Районен съд - Сливен даде ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудствени действия с малолетни и непълнолетни от квартал „Надежда“ в Сливен. Делото се гледа при закрити врата заради конфенденциалната информация и доказателствен материал, касаещ страните по делото. Стойко Славов, адвокат, процесуален представител на..

публикувано на 22.02.24 в 22:05
Снимката е илюстративна, архив

Арест за 47-годишен мъж в Благоевград за 30 г марихуана

Мъж на 47 години от Благоевград е арестуван за притежание на близо 30 грама марихуана, разпределена на дози с цел пласиране.  При полицейската проверка, в близост до детска площадка, той се е опитал да изхвърли количеството дрога.  Заедно със задържания мъж са били още четирима младежи, които са разпитани, за да се изясни дали са били негови..

публикувано на 22.02.24 в 21:59

Нови британски санкции срещу Русия

Два дни преди втората годишнина от началото на пълномащабната руска война срещу Украйна, британското правителство добави 50 физически и юридически лица от Русия и от други държави към санкционния си списък. Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че под ударите на санкциите са веригата за доставки за военнопровишления..

публикувано на 22.02.24 в 21:54