Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки населени места в страната са без ток заради лошото време

Директорът на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов даде брифинг във връзка с усложнената метеорологична обстановка - 19 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Десетки населени места в страната са без ток заради лошото време, обяви директорът на  Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Екипите на дирекцията са реагирали на над 300 сигнала за инциденти. Най-много са сигналите във Варненска област - над 200, Бургаска - над 40, Шуменска - 28.

Главен комисар Джартов съобщи и за битов инцидент в Аксаково, Варненско - там има хора с изгаряния, до които все още не може да се достигне: 

"Получихме информация, че в комплекс "Кольови извори" е разхерметизирана камина с водна риза, като в резултат от това са пострадали четири-пет човека. Те са с изгаряния от водата. Към момента е насочен високопроходим автомобил, така че те да бъдат евакуирани, предвид това, че екипите на Спешна помощ все още не могат да достигнат поради това, че пътят е затворен.

На територията на Аксаково, близо до Аксаково е, но все още и ние нямаме пълна информация, защото е от последните минути - не могат да екипите на Спешната помощ да достигнат, най-вероятно с нашия автомобил ще успеем - високопроходим, да достигнем и да ги евакуираме тези четири-пет човека"
Заради снегонавявания 25 души са блокирани в хотел в община Аксаково. Това стана ясно след заседание на Националния оперативен щаб, свикан от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.
В съобщението се заявява, че ще бъде направено всичко възможно блокираните хора да бъдат изведени на безопасно място. Освен Аксаково, бедствено положение във Варненска област вече обявиха общините Варна, Вълчи дол, Суворово и Дългопол, а частично и община Девня. 
Междувременно стана ясно, че всички ученици във Варна ще учат утре дистанционно заради лошото време. Министърът на образованието Галин Цоков е потвърдил онлайн обучението съобразно искането на кмета на Варна Благомир Коцев. Четири училища във Варна ще продължат онлайн обучението до 22 ноември, сряда, заради щети, които вятърът е нанесъл по сградите им.
Пътищата Добрич - Варна и Добрич - Генерал Тошево продължават да са затворени заради снегонавяванията. Възстановено е движението в отсечките Добрич - Балчик и Добрич-Силистра, съобщават от Областното пътно управление.

В Добричка област продължава да бъде нарушено подаването на вода поради липса на ток за помпените станции. Аварийни екипи възстановяват скъсаните от вятъра електропроводи. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният глава на Гърция Катерина Сакеларопулу ще има срещи с нейния кипърски домакин Никос Христодулидис..

публикувано на 30.09.24 в 08:37

Силният вятър спря ферибота край Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на интернет сайта си. Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове, посочват още от там. Поради извършване на основен ремонт на..

публикувано на 30.09.24 в 08:27

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след изтичането на срока ѝ днес, отчитайки подобрената икономическа и финансова ситуация в страната,..

публикувано на 30.09.24 в 08:26

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на човек, в това число и канцерогенни. Химикалите, открити в кръвта на хората, в косата, в кърмата и..

публикувано на 30.09.24 в 08:15
Д-р Николай Брънзалов

Десислава Николова: Лекарите не допуснаха политиката да влезе в БЛС

" Това, което направиха лекарите, е да не допуснат политиката да влезе в Лекарския съюз ".  Това е коментарът на журналиста Десислава Николова след избора на д-р Николай Брънзалов за председател на БЛС. Другият кандидат за поста беше бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев. Д-р Николай Брънзалов представя приоритетите си като..

публикувано на 30.09.24 в 08:14

Си Би Ес: 116 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ

Жертви, наводнения, свлачища и разрушения причини ураганът "Хелейн", преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на Си Би Ес досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на Съединените щати има затруднения с доставките на храна, вода и горива. В Северна Каролина повече от..

публикувано на 30.09.24 в 08:10

Съвместна акция на британските и българските власти срещу трафика на хора през Ламанша

В статия, озаглавена "Надуваеми лодки, гумени пръстени и двигатели заловени в България, преди да стигнат до трафикантите на хора, организиращи прехвърлянето на мигранти към Обединеното кралство", "Дейли мейл" запознава читателите си със съвместна операция на британските и българските власти. Съвместната операция е довела до 33 залавяния на..

публикувано на 30.09.24 в 08:03