Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Възраждане" ограничаването на кешовите плащания не е в интерес на бизнеса

Снимка: БГНЕС

Идеята на финансовия министър Асен Василев да се плаща в брой само при суми до 5 000 лева, а не до 10 000, както сега, не среща одобрение в парламента.

Очаквано, първата отрицателна реакция дойде от опозицията. Според депутата от "Възраждане" Цончо Ганев, ограничаването на възможностите за кешови плащания не е в интерес нито на бизнеса, нито на гражданите. 

"Първо, липсва ясна и точна обосновка защо се прави и какви ще са ефектите. Бизнесът и всеки от нас, който ще трябва да прави такива плащания, ще плаща много по-високи такси за банките. Това е косвени данъци, отново, обаче ще бъдат прибирани като печалба от банките. Бизнесът бъде принуден да раздробява плащанията на няколко фактури. Отново допълнителна административна тежест".

От “Възраждане” ще предложат, при обсъждане на промените в Конституцията, там да бъде записано, че се гарантира възможността за плащане в хартиена валута, както е направено в Австрия, посочи Ганев. 

“Ние ще искаме в нашата Конституция да бъде направено абсолютно същото, за да имаме спокойствие и ние, и гражданите, че няма да попаднем в дигиталния затвор”. 

От управляващите формации се обявиха против такава поправка в Конституцията, но се оказа, че дори от ПП-ДБ имат резерви към идеята на финансовия министър. Според Мартин Димитров подобно изискване ще затрудни жителите на малки населени места, където няма развита клонова мрежа на банките и банкомати и това би ги натоварило прекомерно, ако все пак е нужен компромис, преходът трябва да е плавен. 

“Аз съм разговарял с Асен Василев много преди днешните изказвания на колегата от “Възраждане” и съм говорил и пред вас - медиите, че трябва, ако има намаление на прага за кешови разплащания, той да бъде много по-плавен. Не от 10 на 5, а примерно от 10 на 8 хиляди. Това е едната алтернатива. Другата е въобще да не се променя”. 

От ГЕРБ са категорично против. Според Александър Иванов целта на предложената промяна -изсветляване на икономиката и повишаване на събираемостта, няма да бъде изпълнена и затова те настояват да се запази сегашният праг за плащане в брой от 10 000 лв. Не приемат идеята за плавен преход. 

“Това ми прилича повече на някакъв пазарлък. ГЕРБ е политическата сила, която преди повече от 10 години въведе този праг за ограничаване на разплащанията в брой. Смятаме, че той изпълни и продължава да изпълнява своята функция”. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Министърът на финансите Людмила Петкова разговаря с еврокомисаря по икономика

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова се е срещнала вчера с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с президента на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщиха от постоянното ни представителство в Брюксел. На срещата са били обсъдени политическата ситуация и последните събития, свързани с практическата подготовка и изпълнението..

публикувано на 14.05.24 в 16:23

В с. Смилец засяха дините за Празника на маджуна

В силистренското село Смилец засяха дините за Празника на динения маджун, който по традиция се провежда в края на лятото. В процеса, наречен "от нивата до тавата", участват и млади, и стари, а за да са големи дините, баби и деца се търкалят в бостана. Традицията за правене на динен маджун в Смилец се пази от близо 200 години, на колкото..

публикувано на 14.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна

Община Пазарджик иска да дофинансира детските млечни кухни

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни. Така, разходите на родителите, които ползват тази услуга, ще спаднат с 50 процента. Новата наредба може да влезе в сила от началото на следващата година. Мярката за дофинансиране на изхранването на децата от 10 месеца до 3 години ще засегне над 2000 домакинства, каза кметът на Пазарджик..

публикувано на 14.05.24 в 16:15
ПМГ

Само един зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по химия

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:02
Валдис Домбровскис

Зам.-шефът на ЕК Домбровскис се надява на бързо споразумение за 14-ия санкционен пакет срещу Русия

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис изрази надежда страните членки да постигнат бързо споразумение по предложения от Еврокомисията 14-и санкционен пакет срещу Русия миналата седмица. Той каза това след края на заседанието на министрите на икономиката и финансите на държавите от Общността...

публикувано на 14.05.24 в 16:00
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти

Грузинският парламент одобри днес на трето и последно четене закон за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза в страната, предадоха Ройтерс и АФП. Сега грузинската президентка Саломе Зурбишвили вероятно ще наложи вето над текста, което обаче парламентът може да преодолее с допълнителен вот. Законът за чуждестранното..

публикувано на 14.05.24 в 15:43

Президентът удостои Мирослав Костадинов и Румен Петков със звание "бригаден генерал"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Румен Петков, административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд и полковник Мирослав Костадинов с висше офицерско звание "бригаден генерал", като Костадинов е назначен с указ и за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май...

публикувано на 14.05.24 в 15:36