Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за професионалното образование в помощ на дуалното обучение. Приложим ли е швейцарският опит в България?

Проблем за туристическия бранш: Обучените кадри бягат

| Репортаж
Снимка: радио Видин

Туристическият бранш изпитва остра нужда от добре квалифицирани кадри, които след завършване на обучение да остават трайно на работа в сектора. Те посочват, че обучението трябва да съответства на нуждите на бизнеса. В парламента са внесени промени в Закона за професионалното образование, които ще бъдат в подкрепа на дуалното обучение. Ще бъде разработен нов списък на професиите за професионално образование, по който ще се осъществява обучение, ще се премине към по-широкопрофилни професии. 

16% от учениците, които се обучават с професионално направление, са в сектор туризъм. Основният проблем е, че след завършване на образованието си, голяма част от тях не продължават професионалния си път в този сектор. Нужно е да се помисли как да бъдат спечелени за каузата на туристическата индустрия, подчерта заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева на събитие в присъствието на представители от туристическия бизнес. Тя уточни, че дуалната форма на обучение работи повече от 7 години в Бълграия. По думите й обаче работодателите не са много добре запознати какво представлява дуалното обучение.

През септември е приета стратегическа визия за развитие на дуалното образование в България. В момента предстоят промени в Наредбата за дуално обучение. Целта е да се предотвратят всички констатирани затруднения в последните 6 – 7 години пред нормалното му развитие, посочи Мариета Георгиева.

Нужно е да се намери правилната регулация, така че да се подпомогне процесът на задоволяване на нуждите на реалния сектор с добре подготвена работна сила. Ще се търси обсъждане сред максимално широка аудитория, като е нужна активността на бизнеса, подчерта още тя.

Предвижда се не само финансиране от Швейцария по проекта "Домино", но и адаптиране на швейцарския опит спрямо българските условия. През следващата година ще се осъществи неговия втори етап.

Нужни са не само промени в образованието, но и законодателни мерки, казва Желязко Каракашев – преподавател в колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна и завършил образованието си в Швейцария.

За участие в събитието са поканени български общини със значителен туристически потенциал, представители на туристическия бизнес, екскурзоводи, партньори от водещи висши учебни заведения, официални гости от висшата държавна администрация. В програмата на събитието е предвидено и посещение на емблематични туристически обекти в общината, както и запознаване с новости на туристическия продукт както на Пловдив, така и на други участници.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21