Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезателите по аеробика с нови съчетания за догодина, целта е квота за световните игри през 2025

Национален отбор по аеробика
Снимка: БНР

Нови съчетания подговят националните ни състезатели по аероика за следващата година. Целта им е да спечелят квота за световните игри в Китай през 2025 година. Квалификация за олимпиадата на неолимпийските спортове ще бъде световното първенство в Пезаро (Италия) през септември догодина.

Председателят на Българския съюз по аеробика Димитрина Къндева заяви, че всички за изключително доволни от постигнатите резултати на европейското първенство в Анталия през изминалия уикенд и вече се работи по съчетанията за следващата година, когато предстои световното първенство.

Националите завоюваха две титли и общо четири медала в турския курорт. При мъжете и жените Борислава Иванова и Христо Манолов станаха шампиони на смесени двойки, Иванова взе бронз в индивидуалната надпревара, а при 15-17-годишните Александър Мишинков спечели титлата, а освен това завоюва сребро и на смесени двойки заедно с Християна Златанова. 

От общо 21 нации участнички на Европейското първенство България дели третото място в крайното класиране по медали с Унгария, а пред тях са само Румъния и Италия.

"Не можем да не сме горди, щастливи и удовлетворени от този резултат. Премина едно тежко състезание. Изключително сме щастливи от резултатите, които постигнахме. Постигнахме го с много труд и с много малко състезатели. Много сериозна конкуренция имаше и беше въпрос чисто психологически да издържат спортистите, а не толкова физически", каза Къндева на пресконференция.


Тя направи анализ на всеки един от националите, но най-вече на Християна Златанова, която претърпя операция на глезена и до последно е била под въпрос за участие на шампионата.

"Второто място на Александър Мишинков и Християна Златанова е като първо за нас. Тя имаше операция на левия глезен с усложнения и до май беше с патерици. До юни ние на практика не знаехме дали тя ще може да участва, но благодарение на екопа от лекари и китнезитерапевти тя успя, а и най-вече на нейната воля. Индивидуалното трето място на Борислава Иванова при жените също е като първо, защото тя се пребори със световната и с европейската шампионка. Постижението на Христо седмо място индивидуално също е успех, а за титлата на смесени двойки - те просто показаха невероятна класа. Мишинкова на финала при юношите успя да покаже страхотните си качества, които всички в отбора притежават. Имаме един изключително силен отбор, изключително подготвен физически и психически", добави президентът на федерацията.

Тя разкри, че в тима има доста здравословни проблеми и предстои състезателите да се възстановяват. Борислава Иванова е с травма на кръста, Александър Мишинков с рамото, а Християна Златанова ще се подложи на още процедури заради глезена.

"От тригодишна съм всеки ден в залата. 15 години вече тренирам и се готвя за тези успехи. Зад нас стои огромен екип уникални специалисти и хора, без които нямаше да успеем. Имах тежка травма и може да не успея дори да отида на Европейското първенство и да покажа целия труд, които постоянно полагам. Благодаря на всички за подкрепата и най-вече на нашия хореограф Антонио Папазов, защото в момента целия свят се вълнува от нашите съчетания. След състезание болките ми се засилиха и сега ми предстои три седмици лечение", каза европейската шампионка на двойки Борислава Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брюж - Фиорентина

Фиорентина на финал в Лигата на конференциите

Отборът на Фиорентина стигна до равенство като гост на Брюж - 1:1 и тимът на Винченцо Италиано стана първият финалист във футболния турнир за Лигата на конференциите, след като миналия четвъртък спечели първия двубой с 3:2. Това е втори пореден финал на Фиорентина в турнира, след като през миналата пролет италианците загубиха от английския..

публикувано на 08.05.24 в 22:11
Черноморец - Балкан

Балкан поведе в полуфинала срещу Черноморец

Шампионът Балкан надигра носителя на Купата на България Черноморец с 84:79 (25:22, 14:16, 22:21, 23:20) като гост в зала "Бойчо Брънзов" в Бургас в първи мач от полуфиналите между двата състава в Националната баскетболна лига за мъже и поведе с 1:0 победи. Играе се до три успеха. Вторият двубой също ще бъде в Бургас на 10 май, а третата и..

публикувано на 08.05.24 в 22:06
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнир в Италия

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" във Франкавила ал Маре (Италия) с награден фонд 74 825 евро.  Българинът отстъпи пред номер 4 в схемата и 164-и в световната ранглиста Андреа Пелегрино (Италия) с 3:6, 6:4, 5:7след близо три часа на корта. 22-годишният Андреев имаше преднина от 5:2 в..

публикувано на 08.05.24 в 20:26
Радостин Кишишев

Радостин Кишишев се раздели с Ботев (Пд)

Радостин Кишишев вече не е част от Ботев (Пловдив), съобщиха от футболния клуб. Бившият национален състезател на България изпълняваше ролята на административен директор на “канарчетата”, но двете страни са прекратили взаимоотношенията си по взаимно съгласие. “Клубът изразява своите благодарности за професионализма и отношението и му пожелава..

публикувано на 08.05.24 в 19:37
Бенжамен Тома

Бенжамен Тома спечели 5-ия етап от Джирото, Погачар остава начело в класирането

Френският състезател Бенжамен Тома от отбора Кофидис спечели победата в петия етап на Колоездачната обиколка на Италия. Етапът беше дълъг 178 км между Генуа и Лука, като имаше общо изкачвания от 1700 метра. Тома даде най-добро време 3:59.59, като спебечели и бонус от 14 секунди. Французинът победи във финален спринт датчанина Михаел Валгрен..

публикувано на 08.05.24 в 19:30
Женски национален отбор

Волейболистките ни загубиха драматично от тима на Украйна

Националният ни отбор по волейбол за жени загуби от тима на Украйна с 2:3 (25:18, 20:25, 25:20, 22:25, 21:25) във втората си контрола преди старта на Лигата на нациите. Двубоят се изигра при закрити врати в зала "Христо Ботев". Предния ден нашите завършиха 2:2 със същия съперник по договорка между треньорите Лоренцо Мичели и Иван Петков да се..

публикувано на 08.05.24 в 19:18
Велислав Вуцов

Съдийската комисия осъди остро поведението на Велислав Вуцов

Съдийската комисия към Българския футболен съюз осъжда остро поведението на старши треньора на ФК Янтра (Габрово) - г-н Велислав Вуцов, се казва в позиция на комисията. Треньорът на Янтра Велислав Вуцов бе глобен с 2500 лева от Дисциплинарната комисия за поведението си. "Георги Йорданов се казва. Приканвам всички хора в Габрово, които идват на мача,..

публикувано на 08.05.24 в 18:17