Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът на грациите от естетическата гимнастика: С появата на Русия се прояви съдийството

Кристина Ташева
Снимка: БТА

Старши треньорът на националните отбори на България по естетическа гимнастика Кристина Ташева определи като "голям успех" представянето на България на Световното първенство в Алмати (Казахстан) и коментира завръщането на Русия в състезанията.
Двата женски отбора спечелиха съответно сребърен и бронзов медал, а страната ни завърши с общо пет отличия от шампионата.
Участието на Русия и намесата на политиката на практика лиши България от втора поредна титла.
"Като треньор избягвам да коментирам политиката в спорта, но смятам, че това състезание се отличи точно с това. Появата на Русия за мен беше абсолютна проява на сила като политика в съдийството, но не като сила на килима, като игра и то не с малка разлика, а с доста видима разлика в нивото на гимнастичките. Искрено съжалявам, че децата трябва да са потърпевши на това, но сме щастливи, че сме със сребърен медал, защото в нашия спорт се класират по два отбора от страна. Ние преборихме втория отбор на Русия, което също е доста голям успех от това, което виждаме като съдийство", заяви Ташева при завръщането на тима.
"Не сме свикнали толкова да печелим медали . Миналата година станахме световни шампионки, но го чакахме 20 години, така че смятам, че и среброто за нас е много голям успех. За първи път вторият отбор, който представя страната ни, взе трето място, което също е огромен успех. При девойките също сме с медал, така че . . . не изпълнихме максимума, защото всички специалисти са на мнение, че нашите момичета трябва да са световни шампионки, но медалите и позицията са само статистика, а в думите на хората е истината", добави тя.
Малко след края на състезанието Ташева използва социалните мрежи, за да напише, че с момичетата са направили това, което те са изиграли в композицията си - роби на системата.
"Рядко пиша в социалните мрежи. Мисля, че го направих от гледна точка на това да защитя момичетата си. Знам, че всички, които трябва да го прочетат, са го прочели. Да, те пресъздадоха идеята в съчетанието, което е изключително важно в нашия спорт - роби на системата във всяка една форма, който както иска може да си го тълкува и наистина, за съжаление, се оказаха и те роби на тази система. Но те не са единствените, знаете, че в гимнастическите спортове това е често срещано. Смятам, че както миналата година получиха заслуженото, така ще дойде време, в което ще го получат отново, защото те никога не са се отказвали пред трудности и се надявам и занапред да бъде така", допълни треньорката.
Тя не е на мнение, че България е трябвало да бойкотира Световното първенство заради участието на Русия.
"Не мисля, че трябва да съжаляваме, защото аз лично много чаках тази среща. Миналата година си сверихме силите с Финландия, които са най-силни и след като сега видях Русия, смея да твърдя, че са по-силни от Русия. Ние ги преборихме миналата година и аз продължавам да съм щастлива, че сме се справили с най-силните в този спорт", заяви Ташева.
Вицепрезидентът на Международната федерация по естетическа групова гимнастика Елена Дукова е доволна от факта, че състезателките не изпитват разочарование от сребърните отличие.
"Точно този отбор, който завоюва второ място и световната титла миналата година, чака много време, за да постигне някакъв успех. Това, че тази година този отбор е със сребро за тях самите това е равностойно на златен медал, както и за всички останали. Това, което наистина мен ме зарадва, защото аз си мислех, че децата ще са малки разочаровани, а те казаха, че дори не са си мечтали, че могат да имат втори медал от Световно. За тях наистина е много и аз много се радвам, че самите те осъзнават, че труда им е оценен. Това е хубавото от цялата работа", каза Дукова.
Тя не пожела да коментира съдийството на турнира и участието на Русия.
"Това е нещо, което и да го коментираш и да не го коментираш, няма никакво значение, за съжаление. Това, че нашият отбор получи във втория ден такава грандиозна оценка е много, много висок показател за това, че наистина хората видяха, че в първия ден не беше справедливо класирането и съдиите се опитаха да направят всичко възможно това да не е така. Не се получи за съжаление, наистина с 0.050 точки разлика . . . ", добави тя.
Догодина Русия няма да участва на шампиона на планетата, тъй като състезанието ще бъде в Естония.
"През следващата година Световното първенство ще бъде в Тарту (Естония) и Русия знаят, че няма да участват. Там ще се срещнем отново с Финландия. Въпросът е, че ние сме единствените, които се срещаме с всички, реално най-миролюбивите, най-миролюбивата нация, която няма проблем с никой", заяви Елена Дукова.
Според нея, бойкот на състезанието не би бил честен заради труда на гимнастичките.

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тайсън Фюри - Олександър Усик

Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век

Британецът Тайсън Фюри и украинецът Олександър Усик ще се изправят един срещу друг тази вечер в Рияд, Саудитска Арабия в един от най-големите боксови мачове в последното десетилетие. Двамата непобедени световни шампиони в тежка категория ще обединят поясите, а победителят ще стане първият абсолютен първенец при най-тежките през този век. За последно..

публикувано на 18.05.24 в 07:55
Локомотив (Пд) - Левски

Локо (Пд) - Левски пряко по "Хоризонт" и ЦСКА София - Крумовград играят в първата шестица

Два мача има днес в 33-ия кръг на футболната ни Първа лига, като те са за разпределение на местата от първо до шесто.  ЦСКА София приема Крумовград на Националния стадион "Васил Левски" от 17.45 ч. Вторият сблъсък е в Пловдив между местния Локомотив и Левски и ще можете да го проследите пряко по програма "Хоризонт" от 20.15 часа. Лудогорец вече си..

публикувано на 18.05.24 в 06:53
Саутхемптън

Саутхемптън ще играе срещу Лийдс за място във Висшата лига

Саутхемптън достигна финала в плейофите на Чемпиъншип за изкачване в Премиър лийг в Англия. "Светците" надиграха Уест Бромич Албиън с 3:1 в реванша у дома, а първият мач бе завършил 0:0. Ирландският полузащитник Уилиям Смолбоун вкара за 1:0 в 49-ата минута, благодарение на асистенция от уелския нападател Дейвид Брукс. Английският стрелец Адам..

публикувано на 18.05.24 в 06:14
ЦСКА София

Огромна глоба и заплаха за изваждане от Европа за ЦСКА София

Органът за финансов контрол на клубовете на УЕФА (CFCB) финализира оценката си на изискванията за „без просрочени задължения“, както е определено в Правилата за лицензиране на клубове и финансова устойчивост на футболната централа. Официалният сайт на УЕФА съобщи, че 13 клуба, сред които и българският ЦСКА София, не са изпълнили въпросните критерии и..

публикувано на 18.05.24 в 06:07

Берое победи Хебър в Първа лига

Хебър загуби драматично с 0:1 пред собствена публика срещу Берое в мач от 33-ия кръг от Първа лига. В първия половин час от двубоя нямаше интересни моменти пред двете врати, а в 32-ата минута видео асистент реферите не отсъдиха дузпа за домакините след разглеждане на ситуация за игра с ръка в наказателното поле на Вини Трибуле. Три минути след това..

публикувано на 17.05.24 в 22:27

Официално: Ювентус уволни Алегри

Ювентус официално освободи треньора на тима Масимилиано Алегри, обявиха от клуба преди минути. От “старата госпожа” посочват като причина действията на наставника след финала за Купата на Италия, който бе спечелен срещу Аталанта. Наставникът загуби самообладание след успеха на тима в сряда и влезе в откровен конфликт първо със съдиите на мача,..

публикувано на 17.05.24 в 22:23

Ружди Ружди отново с титла от СП по лека атлетика за хора с увреждания

Ружди Ружди стана световен шампион в тласкането на гюле на световното първенство по  лека атлетика за хора с увреждания Кобе 2024 в Япония. Параатлетът, който се състезава в клас F55 за спортисти с двигателни увреждания, надви конкуренцията с резултат 12.04 м. Състезателят на казанлъшкия клуб "Даниела Тодорова" пребори конкуренцията на осем..

публикувано на 17.05.24 в 22:04