Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилена Димитрова: Проверките в болниците са плюс, стига да не се превръщат в тормоз

| Интервю
Свилена Димитрова
Снимка: БГНЕС

Лечебните заведения не би трябвало да имат проблем с контрола по законен начин в името на разсейването на тезата за злоупотреби.

Това мнение изрази в интервю за БНР адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. Според нея контролът следва да бъде толкова, колкото е необходим, за да се спрат спекулациите за нарушения.

Всички болници подлежат и на планови, и на извънредни проверки, уточни тя.

По думите ѝ някои болници влизат от проверка в проверка, което има положителна страна, стига да не се превръща в тормоз и произвол.

Всички лечебни заведения, независимо от собствеността, трябва да бъдат проверявани равнопоставено, да не се толерират грешките на едни или пропуските на други, допълни тя.

Димитрова припомни становището на ББА за "сериозни резерви по отношение на болници, които се наричат приоритетни".

Мораториумът върху новите дейности не отговаря на етапа, на който се намираме като здравеопазване. Това означава дори разкриване на нова клинична пътека, а е ограничено, коментира адвокат Димитрова в предаването "Хоризонт до обед". По думите ѝ "това е безпрецедентно", а реформите в здравеопазването не бива да рефлектират върху правата на пациентите.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците. Полицията в Париж отстрани пропалестински студенти, окупирали университета за политически науки "Сиенс По" (Sciences Po). Около 200 души са се събрали пред Пантеона в Париж в подкрепа на жителите на Газа. Организатори са различни студентски организации, младежки екологични..

публикувано на 03.05.24 в 18:20
Яхя Сареа, военен говорител на йеменските хути

Йеменските хути заплашват да атакуват всеки кораб, насочващ се към израелско пристанище

Йеменските хути ще атакуват кораби, насочващи се към израелските пристанища, във всяка зона, която попада в обхвата им. Това обяви военният говорител на хутите Яхя Сареа, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от Иран бунтовници нанесоха многократни удари с дронове и ракети по кораби в ключовите канали за корабоплаване в Червено море, пролива Баб..

публикувано на 03.05.24 в 17:38
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу

Шойгу твърди, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия, съобщава Ройтерс и АФП. "Руските войски продължават да сриват системата от опорни пунктове на противника по протежение на цялата линия на съприкосновение. Въоръжените сили на Украйна се опитват да удържат отделни позиции, но под..

публикувано на 03.05.24 в 17:30