Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин подписа указ за увеличаване на въоръжените сили на Русия със 170 хиляди

Автор:
Руският президент Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на максималния брой на военнослужещите в руските въоръжени сили със 170 000 души, съобщиха Кремъл и Министерството на отбраната в петък, предаде Ройтерс.

Според документа числеността на въоръжените сили на Русия ще наброява общо 2, 209 млн. единици, включително щатен състава от 1,32 млн. военнослужещи, като увеличението ще се извършва поетапно.

"Увеличаването на щатния състав на въоръжените сили се дължи на нарастващите заплахи за нашата страна, свързани със "специалната военна операция" в Украйна и продължаващото разширяване на НАТО", заявиха от руското министерство на отбраната, като допълниха:

"В ход е изграждането на обединените въоръжени сили на Алианса в близост до границите на Русия, разполагането на допълнителни системи за противовъздушна отбрана и ударни оръжия".

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, каза по-рано през деня, че повече от 452 000 души са били наети в руската армия по договор от 1-ви януари до 1-ви декември 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българска Патриаршия

Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, насрочен от Св.Синод за 30 - ти юни. В 15 те епархии, 13 в страната и две зад  граница, епархийските избиратели трябва да определят  кой ще ги представлява на  патриаршеския събор. Проф. Дилян..

публикувано на 02.06.24 в 05:53

Държавите от СЗО си поставиха срок до една година да се договорят за глобално споразумение за пандемиите

Страните членки на СЗО не успяха да се договорят за глобално споразумение за пандемиите в рамките на Световната здравна асамблея. 194-те държави членки на Световната здравна организация преговарят от две години. Надеждата беше, че ще успеят да се договорят тази седмица за окончателен текст на споразумение, което ще им помогне да бъдат по-добре подготвени..

публикувано на 02.06.24 в 05:26
Кая Калас

Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната

Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за кореспондента на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър. Естония се смята за държава на първа линия, т.е. страна членка на НАТО, където нейните граничари виждат през река Нарва руската крепост Ивангород. Тази малка балтийска държава, някога..

публикувано на 02.06.24 в 05:19
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме предложението за примирие

Египет и Катар подкрепят Съединените щати и призовават Израел и групировката "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс". От "Хамас" посочиха, че ще се съгласят на прекратяване на огъня, ако еврейската държава също подкрепи плана..

публикувано на 02.06.24 в 04:45
Киър Стармър

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота. Основатeлите на групата Алан Макензи и Питър Кана заявиха, че са били ужасени да чуят по висикоговорител техния хит "Things Can Only Get..

публикувано на 02.06.24 в 04:34

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21