Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците ще могат да гласуват и по пощата

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърците в страната и тези, които живеят в чужбина, за първи път ще получат право да  гласуват по пощата на евроизборите през следващата година. Целта на този ход е да се засили участието на гърците в чужбина в изборния процес.

Премиерът Кириакос Мицотакис изненадващо заяви на министерски съвет, че внася законопроект в парламента, който ще позволи на гръцките граждани в чужбина да гласуват по пощата. Този акт е по настояване на земляческите сдружения на гърците в чужбина, които от години искат да получат право на вот. На последните парламентарни избори беше направен опит за активизиране на гърците от чужбина, но бяха поставени много условия, които се оказаха пречка за тяхната избирателна активност. За евроизборите правителството на консерваторите променя закона с гласуване по пощата, като разчита на силна подкрепа за управляващата партия.

Опозицията на социалистите от ПАСОК изтълкува промените в избирателния закон като опит да се привлекат гласове за партията на Мицотакис, защото проучванията показват, че повечето мигранти в чужбина са с консервативни убеждения.

Лявата партия "Сириза" засега подкрепя предложението на правителството за вот по пощата с надежда, че новият лидер Каселакис има влияние сред гърците в САЩ.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Държавните болници в Гърция обслужват само спешни случаи

Продължава стачката на лекарите в държавните болници в Гърция. Настояват за достатъчно финансиране на здравеопазването. Медиците от държавните болници в цялата страна се включиха в стачката, организирана от синдиката на лекарите. Пред болниците в..

публикувано на 29.11.23 в 15:40
Плаж в Каратона, Пелопонес, Гърция, 14 май 2021 г.

Гърция отчита голямо увеличение на българските туристи

Гърция отчита голямо увеличение на българските туристи за първите десет месеца от тази година. Атина очаква рекорд в брой на туристите и приходите от този сектор. Българските туристи, които са пристигнали през сухопътните граници на страната са с..

публикувано на 30.11.23 в 10:25

Гърция увеличава 4 пъти потенциала си за износ на газ

Гърция увеличава четири пъти потенциала си за износ на природен газ, съобщи министерството на енергетиката в Атина. Ключова е ролята на терминала до Александруполис, от който България притежава част от акциите. В началото на следващата година..

публикувано на 01.12.23 в 10:42

Магистралните такси в Гърция скачат

Скачат цените на магистралните такси в Гърция от началото на следващата година, съобщиха от Министерството на транспорта в Атина. Говорителят на правителството в Атина обяви нови по-високи цени на платените пътища в Гърция от първи януари..

публикувано на 02.12.23 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деян Йованов: Не бива да бъдем прекалени песимисти за българо-македонските отношения

Загубилите изборите в Северна Македония – СДСМ, преживяват може би най-голямото си поражение в най-новата история. Най-вероятно остават на трето място. Ако няма спешни промени, СДСМ може да доживее съдбата на гръцкия ПАСОК. От друга страна,..

публикувано на 09.05.24 в 08:54

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в..

публикувано на 09.05.24 в 08:47
Джо Байдън

Байдън предупреди, че САЩ може да спрат оръжейни доставки за Израел

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме военна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Световната здравна организация предупреди за..

публикувано на 09.05.24 в 08:46
Радан Кънев

Радан Кънев за евровота: Ще има вълна вдясно, но няма да е антиевропейска

Няма европейска държава, в която предизборната кампания за ЕП да е едномесечна – тя е между година и 6 месеца. Това каза в интервю за БНР евродепутатът Радан Кънев, който отново е кандидат за Европейския парламент в листата на ПП-ДБ. "Много..

публикувано на 09.05.24 в 08:31
Москва, 9 май 2024 г.

Паради по случай Деня на победата в Русия

Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. Честванията преминават под знака на войната на Русия срещу Украйна и взаимни обвинения между Москва и Киев за атаки срещу цивилни. В..

публикувано на 09.05.24 в 08:26

Започва Софийският фестивал на науката

В "София тех парк" се открива Софийският фестивал на науката. Предвидени са изложби, работилници и демонстрации. Фестивалът е четиридневен и се организира от фондация "Красива наука". Организаторите посочват, че още през март за получили заявки..

публикувано на 09.05.24 в 08:15

Транспортният бранш излъчи Николай Рашков като кандидат за евродепутат

Ще бъде ключово кои са хората, които оттук нататък представляват нашия държавен интерес. Това каза пред БНР Николай Рашков, издигнат от транспортния бранш у нас за кандидат за евродепутат. Той е част от гражданската квота в листата на ГЕРБ...

публикувано на 09.05.24 в 08:06