Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Най-голямото увеличение в бюджета за здраве е за извънболничната помощ"

Михаил Околийски: Управителят на НЗОК беше пожертван

"Роенето на болниците е много голям проблем, който трябва да решим"

| Интервю
Михаил Околийски
Снимка: Мария Филева

Управителят на НЗОК беше пожертван.

Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.  

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров депозираха оставките си в деловодството на Народното събрание в петък. Оттеглянето на двамата беше поискано по-рано от партиите, които подкрепят правителството. От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че така изглаждат споровете си около ръководството на Здравната каса. 

"Това няма да се отрази добре на работата на Касата. Управителят, който беше избран - Станимир Михайлов, се оказа един много смислен човек, сериозен. С него работехме много добре в Надзора на НЗОК. Създаден беше бюджетът на Здравната каса, който е много балансиран и за пръв път всички партньори и опозицията казват, че в него има наченки на много добри политики. Сега този човек беше пожертван и ще трябва оттегли. Трудно ми е да разбера логиката защо, ако нещо работи, трябва да бъде спряно или съсипано. Очевидно се търсят варианти за постигане на доверие, което много липсва в политиката. Казват, че ще се върви напред на чисто. Но сега в Касата се приемат много смислени решения".

Михаил Околийски подчерта, че най-голямото увеличение в бюджета за здраве за 2024 г. е за извънболничната помощ - за първичната и за специализираната:

"В профилактичния преглед е предвиден много по-голям пакет от изследвания. Да се предприеме лечение в ранна фаза на заболяванията. Осигурени са средства. Продължават тенденциите за добрата подкрепа на болничното лечение и всеки, който има нужда, ще го получи - включително в отдалечените от областните градове места има внимание върху болничните заведения и за тях ще има специално финансиране. Предвидили сме и биомаркерите при онкологичните лечения, защото до този момент те не се финансираха от НЗОК".

По думите на заместник-министъра на здравеопазването има рисковете за някои от общинските болници:

"Някои от общинските болници функционират само за да може кметът да си запази работата. Те не са от финансова гледна точка защитими. Те се поддържат на изкуствено дишане. Някои от тях трябва да бъдат преобразувани в лечебни заведения за рехабилитация и долекуване".

Михаил Околийски подчерта, че при областните държавни болници е различно, защото те са гръбнакът на здравеопазването и в новата стратегия на Министерството на здравеопазването ще им се гласува голяма роля.

"Роенето на болниците е много голям проблем, който трябва да решим, защото ресурсът от 8,1 млрд. лева е ограничен и не може да бъде разпределен върху още и още лечебни заведения", каза още заместник-министърът на здравеопазването.

"Повечето лекари получават добри заплати и през клиничните пътеки тези заплати са адекватни. Заплащането на медицинските сестри, на лаборантите и санитарите е ниско. Трябва да се намери баланс в заплащането на всички медицински специалисти", заяви той.

Интервюто на Явор Стаматов с Михаил Околийски в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото.


По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14