Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символична първа копка даде началото на изграждането на АМ "Русе - Велико Търново"

Премиерът Николай Денков - 3 декември 2023 г.
Снимка: Ася Пенчева

Церемония за символична първа копка даде началото на изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново".

В церемония за първа копка на трасето с дължина близо 133 км, която се проведе в близост до пътя Бяла – Ценово, участваха премиерът Николай Денков, регионалният министър Андрей Цеков. зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, както и 
членът на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново - Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, депутати, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

При подходящи метеорологични условия строежът на магистралата от Русе до Велико Търново може да започне още утре и сроковете за строителството ще бъдат спазени, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков: 

"Срокът е пет години, след като бъдат издадени разрешенията за строеж, а иначе разрешение за строеж за цялото трасе на магистралата в първите два участъка трябва да има след април следващата година.

Теренно, проектно и финансово е абсолютно обезпечено изграждането. Ако времето е хубаво, меко като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи.

Ако паднат снегове, разбира се, ще се поднови през пролетта.
В началото на следващата година ще обявим обществената поръчка за третия участък от Бяла до Велико Търново, тоест до Дебелец", посочи министър Цеков.

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук-нататък, заяви премиерът Николай Денков.

Пет години след обявяването на всички разрешителни за строежа, автомагистралата между Русе и Велико Търново ще бъде завършена, тъй като има финансова обезпеченост за нея, увери премиерът и подчерта значението на магистралата за транспортната свързаност:

"Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север.

Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, към Молдова, към Украйна.

Русе е в средата на тази карта, когато погледнете как да развием пристанищата от Бургас, Варна и да използваме Дунавската магистрала към западните държави, така че изведнъж перспективата става много различна", посочи още премиерът.

Във връзка с това Денков изтъкна, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци. 

В ход са процедури по проектиране на още скоростни отсечки в Северна България, които да помогнат за възраждането на тази част от страната, в която няма нито една магистрала на този етап. 

От догодина започва проектирането на скоростни пътища в Североизточна България, съобщи премиерът по-късно днес в Шумен. Там той се срещна с новия кмет на града Христо Христов. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере . Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17