Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харалан Александров: Пеевски не прави грешката да бърка картата с територията и наратива с реалността

| Интервю
Харалан Александров
Снимка: Ани Петрова

"Лукойл" целенасочено и систематично прецакваше българската държава в продължение на десетилетия, като просто не плащаше данъци. Това коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

"Това, което е на повърхността, не трябва да бъде взимано на доверие, очевидно има друга причина за това рязко сприятеляване на ПП с "Лукойл", смята той. И посочи една от тезите, изразена от Делян Добрев от ГЕРБ, че "те въртят бизнес и прибират дебели комисионни от "Лукойл"". Според Александров това звучи правдоподобно. 

"Надяваме се - ако обичат, да започнат да плащат някакви данъци в България и ако обичат, да допуснат да демонополизират цените на горивата, което е безобразие. Надявам се новите собственици да са по-читави. Политическите играчи в най-добрия случай могат да се надяват да са миноритарни съдружници на големите геополитически играчи. Най-вероятно ще е някаква голяма международна корпорация, надявам се да имат по-добри бизнес практики отколкото "Лукойл" поне по отношение на България", коментира социалният антрополог. 

"Напълно напуснахме класическото разделение между пазар и политика, между държавата и икономиката. Всичко се управлява в огромна степен политически. Трябва да разглеждаме икономиката като политика и политиката като бизнес", изказа мнението си още той в интервю за предаването "12+3".

По думите му в условия на дълбока криза политическите фактори не могат да си позволят да оставят икономиката да се развива от само себе си. Фикцията за свободния пазар временно поне е изоставена, смята той. Според него от момента, когато решихме да създаваме пазарна икономика, тя седи като недостижим копнеж

Щастливата за някои икономическа глобализация в момента е в агония, отбеляза Харалан Александров, като добави, че въпросът е какво ще произтече геополитически за България. 

За поредния сблъсък между президента и управляващото мнозинство след наложеното от държавния глава вето върху предоставянето на бронетранспортьори на Украйна, Александров коментира: 

"Този, който успее да мобилизира тази енергия, зад която стои един все по-мощен наратив за глобализацията като грандиозен провал, създаване на нарастващи неравенства, като отнемане на суверенитет и т.н. - този, който успее да го овладее и да поеме тези настроения, ще се радва на сериозна политическа подкрепа. По всичко си личи, че президентът е изключително добре позициониран. /.../ Едно такова вето ясно подчертава и закрепва неговата популярност и подкрепа в тази група, то се приема с овации от голяма част от населението. Те чакат такова нещо, те искат да видят българския Орбан и много вероятно е Радев да влезе в тази роля, когато мандатът му приключи. Всеки, който бие глобалистите, печели". 

Според него промените в Конституцията изглежда все по-лоша идея. Една променена Конституция от тези хора, с тази свиваща се подкрепа, би било страшно нелегитимно, изказа мнението си социалният антрополог. 

"Докато те сътрудничат по сглобяването на рамката, постоянно се лашкат вътре, критикуват се, тормозят се и се саботират. Всичко е театър. Истински важните решения са взети или предстои да бъдат взети и че те се консултират с други фактори. Веселата игра, на която сме свидетели, има за цел да омерзи едните повече от другите. Те в момента се потапят взаимно. /.../ Цялото това нещо стремително губи легитимност и не виждам как този процес може да бъде спрян, освен с някакъв голям успех, например ако ни пуснат в Шенген и ние се възрадваме на това", коментира той за отношенията в сглобката. И добави, че същата радост ще предизвика и еврозоната. 

"Пеевски е доказано добър мениджър и със сигурност ще менажира по-добре евроатлантическите дела, отколкото ПП. Съвсем друг е въпросът дали ще се справи с лидерската задача", каза Александров. И продължи:

"Основното обвинение от другата група, от другата олигархична клика, към Пеевски е, че той краде на хората бизнесите. Писна му от тези обвинения, а и пострада през "Магнитски", и е решил наистина да им вземе нацяло истинския бизнес, а той е евроатлантизмът. Той нахлу там и няма спиране. Те са много ошашавени, защото той буквално ги маргинализира. Изведнъж се оказва, че досега другото е било балон и претенции, че  било просто разказът, който няма управленска реалност".

В този смисъл Харалан Александров каза, че Пеевски е феномен. По думите му "този човек е смел и успява да си защити интересите".

"Пеевски не прави грешката да бърка картата с територията, да бърка наратива с реалността. Той много дълго беше в реалността и мълчеше, но участваше в наратива. Сега изведнъж проговори и се оказа, че овладява и разказа". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30