Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Решението за отстраняването на директора на "Пирогов" е на министър Хинков

Премиерът Николай Денков
Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков коментира пред журналисти обявеното тази вечер от ГЕРБ-СДС  предложение за отпадане на дерогацията за руския петрол още от 1 януари с думите, че тяхна ще е отговорността за поскъпване на горивата, като допълни:

чевидно господин Добрев не го интересува възможността да има рискове. Аз вчера гледах цените по бензиностанциите - те са по-ниски, отколкото бяха преди един-два месеца. Така че, ако някой иска да си играе с рисковете, това е тяхно право - на Народното събрание, но съответно след това ще си носят и отговорността.

Ако се вдигнат цените на горивата, то ще бъде именно от затруднения в доставките -  това, което през цялото време се опитваме да избегнем, за да направим плавен преход от единия към другия петрол."
Премиерът Николай Денков коментира също, че още миналата седмица е бил запознат с одитния доклад за болница "Пирогов" от министъра на здравеопазването.
Решението за отстраняването на директора на лечебното заведение Валентин Димитров е взето от министър Хинков, което е в неговите правомощия.
Денков обяви, че не може да се меси в работата на министъра, но реагира остро на намерението на ГЕРБ да не влизат в пленарната зала за разглеждането на бюджета:

"Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите, които са процедурите по закон, трябва ли да бъде натискан през бюджета, за да си изпълни задълженията.

Аз ще оставя министър Хинков да си действа според правилата, ако той реши, че няма достатъчно основание - да ги изтегли, ако той смята, че има основание - да продължи процедурата.

Както казах, смятам за напълно неприемливо някой да използва бюджета за заложник, когато става дума за правомощия в рамките на министерските правомощия".
Премиерът настоя, че в момента няма коалиционно споразумение между подкрепящите правителството партии не по вина на ПП-ДБ, като се съгласи, че трябва да има механизъм за вземане на кадрови решения: 

"Крайно време е  първо да се разберем кой какви правомощия има. И пак казвам - Народното събрание да почне да си гледа законите и бюджета.

И второ, ако ще има механизъм, ние го искаме този механизъм от месеци, така че някой сега да казва: "Искам механизъм", и да да казва: "Ама, защо досега не сме имали", за мене е доста странно", коментира премиерът Денков.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на изпит по математика

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по математика. Изпитът ще се проведе в близо 1740 училища в страната. Той ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, т.е. общо 90.  В 1738 училища ще има изпит, ангажирани са 13 645 квестори...

публикувано на 28.05.24 в 07:21
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на Съвет "Външни работи и отбрана" на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи и отбрана“ на Европейския съюз. Министрите на отбраната на държавите членки ще обсъдят подкрепата за Украйна и отбранителната готовност на съюза.  В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна..

публикувано на 28.05.24 в 07:09

Руските атаки в Украйна продължават

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне днес в Белгия на фона на нови руски атаки и съобщения от руски страна за превзети две населени места в Харковска и Донецка област. В Брюксел Зеленски ще подпише споразумение в сферата на сигурността с премиера Александер де Кро. Украйна вече има серия от такива споразумения със западните си..

публикувано на 28.05.24 в 07:02

Планова профилактика и ремонт на предаватели

На 28 май от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: СОФИЯ 4 на честота 103 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на София и на 100.9 MHz или 101.4 MHz. Също днес, 28 май, от..

публикувано на 28.05.24 в 07:00

"Информационно обслужване" показва софтуера за изборите

Централната избирателна комисия информира, че днес от 10:30 часа „Информационно обслужване“ ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание.  На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за..

публикувано на 28.05.24 в 06:48

Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.  Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди..

публикувано на 28.05.24 в 05:10
Снимката е илюстративна, архив.

Френска фрегата е заловила 2,4 тона кокаин, превозван с венецуелска рибарска лодка

Френският военноморски флот е заловил 2 тона и 400 килограма кокаин, превозван на венецуелска рибарска лодка в Атлантическия океан. Това съобщи "Франс прес", като се позова на отдела на френските карибски въоръжени сили.  След информация от митническите власти хеликоптер от френска фрегата е транспортирал екип до рибарската лодка на около 1500 километра..

публикувано на 28.05.24 в 04:52