Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дамянова: Място за паника в българския народ няма, правителството е стабилно

/Не/коалиционните неволи - докога ще се въртим около скандали и драми в управлението?

Първан Симеонов: Взривоопасна е ситуацията, колкото и стабилна да изглежда

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Място за паника в българския народ няма. Правителството е стабилно. Ще вземе да си изкара пълния мандат, както е тръгнало. Но ще бъдем свидетели на тези спектакли".

Това коментира пред БНР пиар експертът Диана Дамянова. 

"Струва ми се, че има малко повече театър на повърхността и един дълбоко нерешен въпрос в същността. ПП-ДБ продължават да се опитват да съобщят на своите избиратели, че не са в коалиция, като не подписват коалиционно споразумение и така не могат да си уредят отношенията с некоалиционния си коалиционен партньор". 

Здравеопазването е най-нереформираният сектор, подчерта Дамянова относно последните скандали в сектора. 

"Истината е, че всичко това е на повърхността. Този скандал ще отшуми, както и другите. Те ще си приберат перките и ще си върнат стария директор, защото винаги така става в подобни случаи. Но лошият вкус в устата на зрителя остава, защото той наистина не знае кой точно и по какви правила го управлява. Това е една жертва, която ПП-ДБ трябва да направят. ПП-ДБ трябва да се обърнат към избирателите, Коледа е много подходящ момент за ново отношение, и да признаят, че са принудени от обстоятелствата и да кажат "Влизаме със следните договорки..." - да ги направят публични. Сега всички тънем в неизвестност. Аз не знам кой управлява".

Не става нищо чак толкова страховито, е мнението и на социолога Първан Симеонов - изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

"ПП-ДБ, най-вече ПП, дължат на себе си и на своите поддръжници такъв тип поведение, с което да доказват, че не са част от някаква коалиция. Но бавно и полека всички те влизат в устата и на ГЕРБ, и на ДПС. И не случайно на хоризонта се появява реално коалиционно споразумение. Те продължават да не искат да го подписват, защото това означава, че са влезли вече окончателно не в сглобка, а в брак с онези, които трябваше да премахват в историята. Те дължат такова поведение, което съдържа известна театрална или пиарска нотка".

Според него управляващите са се размечтали и за пълен мандат. Големият въпрос е каква легитимност имат, добави социологът. 

"Не вътрешните проблеми са проблемът, проблемът е на външната легитимност - легитимността пред българските граждани, легитимността пред западните партньори я имат". 

ГЕРБ разглеждат "Пирогов" като своя база, изказа мнението си Симеонов, като подчерта, че сферата на здравеопазването е пулсиращ проблем, който винаги ще се проявява. Според него сраженията са сега преди предоговарянето на министрите

"Това правителство е на тежкия неизбежен компромис. То няма как да е различно, след като се събират формации, които не могат да се понасят".

Според него тези "кавги" трябва да ги подминаваме с мълчание и да обръщаме внимание на важните неща, като например промените в Конституцията. Той смята, че основният закон не трябва да се пипа. Другото важно нещо, за което трябва да се говори, е, че България се отказва от постоянното "затягане на колана" и се ориентира към задлъжняването и харченето. По думите му кабинетът "развързва кесията", което успокоява хората. 

Диана Дамянова се съгласи, че тенденция за "разхлабване на колана" има в цяла Европа. Според нея обаче тя е опасна. А по въпроса за конституционните промени, тя изказа мнение:

"Конституцията не е собственост на Борисов, Пеевски, Христо Иванов и Кирил Петков. Тя е собственост на целия български народ и той би следвало да бъде запознат с една нормална кампания и да има възможност да се произнесе. Силно притеснена съм от темповете, с които се приема това. Смятам, че зад това бързане има нещо друго, което остава скрито зад зрителя". 

Нормално е да се случи промяна на собствеността на "Лукойл", но тя трябва да се случи по пазарен път, категорична е Дамянова. 

Според Първан Симеонов "това е новата желязна завеса, с която ще трябва да свикнем да живеем". Той подчерта, че трябва внимателно да наблюдаваме кой ще вземе "Лукойл".

"Двама се карат, третият печели. Третият, който може да спечели в България, е мястото, където се образува вакуум и мястото, което в момента е непредставено" - така социологът описа политическата ситуация в страна. Той смята, че президентът Румен Радев се подготвя да заеме това място, а шансът на европейските избори е за Костадин Костадинов. 

"Взривоопасна е ситуацията, колкото и стабилна да изглежда", каза в заключение Първан Симеонов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40