Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дамянова: Място за паника в българския народ няма, правителството е стабилно

/Не/коалиционните неволи - докога ще се въртим около скандали и драми в управлението?

Първан Симеонов: Взривоопасна е ситуацията, колкото и стабилна да изглежда

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Място за паника в българския народ няма. Правителството е стабилно. Ще вземе да си изкара пълния мандат, както е тръгнало. Но ще бъдем свидетели на тези спектакли".

Това коментира пред БНР пиар експертът Диана Дамянова. 

"Струва ми се, че има малко повече театър на повърхността и един дълбоко нерешен въпрос в същността. ПП-ДБ продължават да се опитват да съобщят на своите избиратели, че не са в коалиция, като не подписват коалиционно споразумение и така не могат да си уредят отношенията с некоалиционния си коалиционен партньор". 

Здравеопазването е най-нереформираният сектор, подчерта Дамянова относно последните скандали в сектора. 

"Истината е, че всичко това е на повърхността. Този скандал ще отшуми, както и другите. Те ще си приберат перките и ще си върнат стария директор, защото винаги така става в подобни случаи. Но лошият вкус в устата на зрителя остава, защото той наистина не знае кой точно и по какви правила го управлява. Това е една жертва, която ПП-ДБ трябва да направят. ПП-ДБ трябва да се обърнат към избирателите, Коледа е много подходящ момент за ново отношение, и да признаят, че са принудени от обстоятелствата и да кажат "Влизаме със следните договорки..." - да ги направят публични. Сега всички тънем в неизвестност. Аз не знам кой управлява".

Не става нищо чак толкова страховито, е мнението и на социолога Първан Симеонов - изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

"ПП-ДБ, най-вече ПП, дължат на себе си и на своите поддръжници такъв тип поведение, с което да доказват, че не са част от някаква коалиция. Но бавно и полека всички те влизат в устата и на ГЕРБ, и на ДПС. И не случайно на хоризонта се появява реално коалиционно споразумение. Те продължават да не искат да го подписват, защото това означава, че са влезли вече окончателно не в сглобка, а в брак с онези, които трябваше да премахват в историята. Те дължат такова поведение, което съдържа известна театрална или пиарска нотка".

Според него управляващите са се размечтали и за пълен мандат. Големият въпрос е каква легитимност имат, добави социологът. 

"Не вътрешните проблеми са проблемът, проблемът е на външната легитимност - легитимността пред българските граждани, легитимността пред западните партньори я имат". 

ГЕРБ разглеждат "Пирогов" като своя база, изказа мнението си Симеонов, като подчерта, че сферата на здравеопазването е пулсиращ проблем, който винаги ще се проявява. Според него сраженията са сега преди предоговарянето на министрите

"Това правителство е на тежкия неизбежен компромис. То няма как да е различно, след като се събират формации, които не могат да се понасят".

Според него тези "кавги" трябва да ги подминаваме с мълчание и да обръщаме внимание на важните неща, като например промените в Конституцията. Той смята, че основният закон не трябва да се пипа. Другото важно нещо, за което трябва да се говори, е, че България се отказва от постоянното "затягане на колана" и се ориентира към задлъжняването и харченето. По думите му кабинетът "развързва кесията", което успокоява хората. 

Диана Дамянова се съгласи, че тенденция за "разхлабване на колана" има в цяла Европа. Според нея обаче тя е опасна. А по въпроса за конституционните промени, тя изказа мнение:

"Конституцията не е собственост на Борисов, Пеевски, Христо Иванов и Кирил Петков. Тя е собственост на целия български народ и той би следвало да бъде запознат с една нормална кампания и да има възможност да се произнесе. Силно притеснена съм от темповете, с които се приема това. Смятам, че зад това бързане има нещо друго, което остава скрито зад зрителя". 

Нормално е да се случи промяна на собствеността на "Лукойл", но тя трябва да се случи по пазарен път, категорична е Дамянова. 

Според Първан Симеонов "това е новата желязна завеса, с която ще трябва да свикнем да живеем". Той подчерта, че трябва внимателно да наблюдаваме кой ще вземе "Лукойл".

"Двама се карат, третият печели. Третият, който може да спечели в България, е мястото, където се образува вакуум и мястото, което в момента е непредставено" - така социологът описа политическата ситуация в страна. Той смята, че президентът Румен Радев се подготвя да заеме това място, а шансът на европейските избори е за Костадин Костадинов. 

"Взривоопасна е ситуацията, колкото и стабилна да изглежда", каза в заключение Първан Симеонов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Кошлуков, Кирил Вълчев и Милен Митев.

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа"

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена "14 века България в Европа" - БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава. Инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа. Според споразумението, което се..

публикувано на 20.05.24 в 18:17

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен етап да  бъде реализиран проектът за превръщането на имота в парк. Имотът е с площ над 65 декара..

публикувано на 20.05.24 в 17:37
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е грижа на държавата, не сме срещу частните инвестиции

Детското здравеопазване трябва да е първостепенен ангажимент на държавата.  Това каза пред БНР д-р Благомир Здравков  - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница,  директор на СБАЛ "Проф. Иван Митев". Той беше категоричен, че позицията на Обществения съвет и на хората, които работят за изграждане на Национална..

публикувано на 20.05.24 в 17:22

Инфлацията и политиката по доходите могат да отложат членството на България в еврозоната след 2025 г.

Инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности могат да отложат членството на страната ни в еврозоната след 2025 г., сочи Годишният доклад за икономиката на България , изготвен от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките (БАН).  Според анализа, икономическият растеж..

публикувано на 20.05.24 в 17:15

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното здравеопазване и кръводарителските служби". Заключителният доклад беше публикуван днес. Обявяват..

публикувано на 20.05.24 в 17:03

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израел окачестви като "исторически позор и скандално" искането на главния прокурор на Международния наказателен съд да се издадат заповеди за ареста на израелския премиер Бенямин Нетаняху и военния министър Йоав Галант, предаде Ройтерс. Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението е "повече от възмутително" и ще насърчи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на Областната дирекция на полицията и Районното полицейско управление при кмета на Общината..

публикувано на 20.05.24 в 16:47