Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е на посещение в ОАЕ

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Абу Даби, където ще проведе преговори с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Срещата ще започне с участието на делегации, а после лидерите ще разговарят на четири очи. Според програмата двете страни ще обсъдят "израелско-палестинския конфликт" и производството на петрол в рамките на ОПЕК+, предаде АФП.

След края на програмата си в Абу Даби руският президент ще замине по-късно днес за Рияд. Там са планирани преговори с престолонаследника и председател на съвета на министрите на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Чуждестранните контакти на лидера на Кремъл са ограничени заради дипломатическата изолация на Русия след инвазията в Украйна. Това е първата визита на Путин в държави, които не са близки съюзници - като Китай, Беларус или Казахстан - откакто разпореди пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва ДПА.

Нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ са подписали учредителния договор на Международния наказателен съд, което означава, че не са длъжни да задържат Путин заради издадената срещу него заповед за арест, обвиняваща го, че е лично отговорен за отвличането на деца от Украйна по време на войната му срещу страната, отбелязва АП.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ракета, изстреляна от Ливан, удари район близо до град Рош Пина, Северен Израел, 20 октомври 2024 г.

Трима ливански войници са убити при израелски удар в Южен Ливан

 Трима ливански войници са загинали при израелски удар в Южен Ливан, съобщи Ройтерс като се позова на изявление на ливанската армия. При въздушното нападение е бил поразен военният автомобил, с който пътували военните.  По-рано днес беше съобщено за: Израелски удари по щаба на разузнаването на "Хизбула" Нетаняху е разговорял по телефона с..

публикувано на 20.10.24 в 17:05
Снимката е илюстративна, архив.

Ниска активност на вота за кмет в дупнишкото с. Бистрица, кандидатът е само един

Около 15% достигна избирателната активност в ранния следобед на изборите за кмет в дупнишкото с. Бистрица - гласували към 15:00 ч. бяха близо 200 от 1200 имащи право на глас в двете секции, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма постъпили сигнали или жалби за нарушения, допълват от ОИК. Кандидатът за кмет на Бистрица е само..

публикувано на 20.10.24 в 16:54
Сателитни снимки на урагана

Ураганът "Оскар" достигна сушата на Бахамските острови

Ураганът "Оскар" стигна сушата на островите Инагуа в басейна на Бахамските острови и се очаква следобед да достигне до Гуантанамо или Олгин в Куба, съобщи американският Национален център по ураганите, цитиран от Ройтерс. В момента "Оскар" се намира на около 241 км на изток-североизток от Гуантанамо, като ветровете му достигат максимална скорост 130..

публикувано на 20.10.24 в 16:17
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху - архивна снимка от 2017 година

Нетаняху е разговорял по телефона с Доналд Тръмп

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че днес той е разговарял с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде "Ройтерс".  "Премиерът Нетаняху повтори своята позиция, която е заявявал и публично: Израел взима предвид въпросите, които повдига американското правителство, но в крайна сметка ще взема решенията си въз основа на..

публикувано на 20.10.24 в 16:08
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Русия - Владимир Путин - архивна снимка от 21 ноември 2021, Сочи

Вучич и Путин са разговаряли по телефона за първи път от две години и половина насам

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин е изразил надежда, както и в предишния им разговор преди две години и половина, че Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, предаде ТАНЮГ. Поводът за разговора е била 80-тата годишнина от освобождаването на Белград от фашистка окупация през Втората..

публикувано на 20.10.24 в 15:53

Във Велико Търново направиха възстановка на Струмишката епопея

Военноисторическа възстановка на Струмишката епопея от преди 80 години беше пресъздадена на военния полигон "Беляковец“. Над 70 курсанти и участници от родолюбиви сдружения от България и чужбина претвориха победната битка на 18-и пехотен Етърски полк, когато Българската армия влиза победоносно в Скопие. Струмишката епопея е от..

публикувано на 20.10.24 в 15:37
Жители на община Кочериново протестират заради безводието - 2 септември 2024

Подменят 12 км от ВиК мрежата в община Кочериново

Започна подмяната на общо 12 киломера от ВиК мрежата в община Кочериново, каза за БНР кметът Светослав Горов. Близо месец общината беше на воден режим това лято заради нарушено водоподаване от язовир "Калин" и споделянето на водата със съседната община Рила. Подмяната започна в общинския център - в града се подменят към 600 м по главната..

публикувано на 20.10.24 в 15:15