Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва еврейският празник Ханука

Снимка: БГНЕС

По залез слънце днес започва един от основните празници на евреите - Ханука, Фестивал на светлините. 

Той продължава осем дни - до вечерта на 15 декември. Съгласно традицията се палят свещи в специална лампа, наречена Ханукиа. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и в НАТО трябва да се говори за това

Системата за ядрено сдържане в Европа вече е остаряла и има нужда от ревизия. За това не се говори в НАТО , но трябва да започне да се говори, защото  това е най-голямата гаранция, че няма да стигнем до трета световна война.  Това каза БНР експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. д-р Искрен Иванов...

публикувано на 27.05.24 в 14:08
Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова: Критериите за оценка на качеството на висшето образование не са диференцирани

Критериите за оценка на качеството на висшето образование не са диференцирани според типа висши училища, необходимо е и да се създаде дигитална система, за да може университетите по-лесно да набавят необходимите документи за акредитацията си. Това каза във Варна проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите:  "Знаете, че има три..

публикувано на 27.05.24 в 13:55

Съветът "Външни работи" на ЕС прие нов санкционен режим срещу Русия

Съветът на ЕС прие нов санкционен режим срещу Русия, съобщиха източници от белгийското ротационно председателство. Очаквано, той не носи името на Алексей Навални, каквито призиви имаше и както бе предложил върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел, тъй като не е ограничен само с неговия случай, обясниха от Брюксел...

публикувано на 27.05.24 в 13:53

Ивайло Иванов: НАТО и ЕС да предприемат мерки срещу Русия в Западните Балкани

Като превенция срещу Русия част от мерките на НАТО и ЕС трябва да се предприемат по отношение на случващото се в Западните Балкани. С военни способности НАТО не може да се справи с дезинформацията и е важна ролята на ЕС за справяне с тези процеси. НАТО може да помогне за гарантирането на вашата сигурност, но останалите инструменти са в ЕС...

публикувано на 27.05.24 в 13:44
Петър Велев, председател на Индийско-българската бизнес камара

Петър Велев: България е изправена от години пред недостиг на работна сила

За първи път България има под 3 млн. работещи граждани, сочат данни на НСИ. Повече от 280 000 са свободните работни места в момента, като през следващите пет години се очаква броят им да достигне 800 000. Данните бяха представени от Петър Велев - председател на Индийско-българската бизнес камара по време на форум, който обсъжда вноса на..

публикувано на 27.05.24 в 13:43
Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна

Умеров призова съюзниците да използват ПВО системите си за защита на западните части на Украйна

Във видеообръщение до парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова съюзниците на Киев да използват противовъздушните си системи, за да затворят небето над западните части на Украйна. "Руските агресори многократно изстрелват ракети и дронове в опасна близост до нашата западна граница и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06
Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, София, 27 май 2024 г.

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред, увери отново служебният премиер Димитър Главчев, след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Темата за изпращане на български войници в Украйна – за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана..

публикувано на 27.05.24 в 13:04