Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как либералният гражданин мечтае за 2024-а

| Коментар

Демократичният гражданин е зареден с очаквания за 2024-а година като квартален магазин с твърдо пиене по време на празниците. Децата чакат подаръци от дядо Коледа, а демократът – от дядо Байдън и дядо Сорос. Елхата на глобалния либерален човек е екологична, рециклируема, одобрена от Посолството и докарана с тротинетка в демократичното коуъркинг-офис-пространство по проект на Фондация за ограмотяване на населението по въпросите на дърветата и демокрацията.

И спрете да я наричате елха в женки род, ако обичате. Иглолистното нещо може да се идентифицира като той или то. Или като каквото си поиска. И като сме на ботаническа вълна - глобалният човек иска пълна либерална програма от 2024-а година. Идващите 12 месеца трябва да се превърнат в едно възбудено „времеубежище“ за ценностите на Свободния свят и да отпушат гражданската енергия като канализация в краен квартал. Навсякъде ще пръска евроатлантическа ориентация.

Преведено на ейчар-офисно-корпоративно-фондационен новговор - „2024-а ще бъде дъ моуст демократик и прогресив годината евър, гаааайс...“

Свободният гражданин изтръпва и получава иглички от вълнение по гръбчето като си помисли колко зелена, колко прайд, колко въглеродно-неутрална, колко не-Путин, не-Тръмп и не-Орбан ще бъде новата година. RIP за ТЕЦ, VIP за ВЕИ и всичко да върви по мед, масло и енерджи смути с протеинова туршия от щурци.

Новата 2024-а година няма да бъде нова ако не впишем поне една допълнителна сексуална ориентация към нарастващия като външен дълг списък с джендър идентичности и предпочитания. Либералният човек спря за момент да чете важна социална статия в престижна западна медия със заглавие „23 начина, по които белите мъже превърнаха 2023-а в кошмар за малцинствата“ и се замисли какво би било най-добре да се добави към половия плурализъм...

Захранваната от вятърни перки лампичка в главата на гражданина светна и той изписка: „Евро Еврика! Ще признаем Евросексуалността като нова ориентация и идентификация!“. Евросексуален е човек, който захранва либидото си в мисли за приемане на еврото и се стимулира от идеята за директиви с произход от Брюксел или Страсбург. Излишно е да казваме, че евросексуалните хора следва да са левофоби с остри алергични реакции, дори от самата мисъл за съществуването на нещо толкова опасно и подривно като рублата, например.

Либералният член на демократичната общност отметна тази важна джендър мисия за новата година и се насочи към света на културата. Нищо прогресивно нямаше да има в 2024-а година, ако свободните артисти не произведат поне един модерен паметник на Грета Тунберг, прегърнала Меган Маркъл, която пък е прегърнала Мишел Обама, застанала до Хилари Клинтън, която пък държи за ръката Урсула фон дер Лайен, за всяка уважаваща себе си евтроатлантическа столица. За София гражданският ум си представи още жълтите павета, боядисани в цветовете на дъгата по повод честването на Деня на прайд парада, който трябва да стане седмица, а тази седмица да се увеличи като бюджетен дефицит до месец. Поне.

„Ганьопитеците обаче трябва да бъдат превъзпитани подобаващо с няколко нови сериала, в които българските възрожденци се играят от „нон-байнъри бежанци и латино лесбийки“ плюс филм за историята на средновековна Европа, но през погледа на еко активисти, които канят мигранти на безглутенова вечеря в подножието на планина от соларни панели - няма субсидия, която да е достатъчно голяма за подобен творчески подвиг“, помечта гражданинът Демократски преди да се прибере и да завари съпругата си в терапевтичните прегръдки на нейното ново гадже и да му предложи за почерпка и възстановяване на силите една крафт бира с намалено съдържание на алкохол.

От "Манастирски ливади" до Манхатън, от градинката "Кристал" до улица "Кастро" в Сан Франциско, глобалният либерален човек има сериозни планове за новата година. Не просто здраве и либерализъм за 2024-а а Здрав Либерализъм през 2024-а! Демократът няма да позволи на никакви расизми и хомофобии като факти, статистики, логики, последствия и резултати да развалят мечтата за свободна година със строга регулация върху словото на омразата. За година на просперитет, в която всички ще пестим, за да спасим планетата. За една година на истина, в която завинаги ще изтрием и отменим неудобното, и неприятното.

Съдът в САЩ и този в Хага ще се погрижат съответно за лицата на злото Тръмп и Путин в една година без политическо преследване и поръчкови присъди. Справедливите реформи идват със скоростта на дрогиран джигит по Околовръстното. Гражданите на света ще сгазят всяка корупция, шуробаджанащина, байганьовщина и хилбили-реднекщина в борбата за нашите хора да са на власт. Демократът знае, че ако правителството, което крепи падне, то той ще излезе на пърформанс-протест, ще плюе, пали и псува в името на цивилизацията и добрите обноски. Защото е добър демократ, а не безгръбначен, продажен, злонамерен и грантозависим конформист, какъвто го изкарват фактите, разума и други инструменти на хибридната война. Мдааа, на хоризонта се очертава велика нова година за световния либерален прогрес. прогресивен либерализъм. Да живее и Наздраве!

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На Е-79 при Симитли по обяд на 6 май 2024 г.

Много натоварен трафик по АМ "Струма", няма тежки пътни инциденти

Изключително натоварен остава трафикът на автомагистрала "Струма" в отсечката Симитли - Благоевград, както и в Кресненското дефиле. За щастие до момента няма пътно-транспортни произшествия по главните пътища в област Благоевград. Десетки хиляди българи, които преди 4 дни заминаха на почивка в съседна Гърция, днес тръгнаха обратно към страната. На..

публикувано на 06.05.24 в 18:06
Вътрешно разселени палестинци носят вещите си след заповедта за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафа, южната част на Ивицата Газа, 6 май 2024 г.

Експлозии в Рафах, "Хамас" с изявление, че всяка операция в града няма да бъде "пикник"

Експлозии отекнаха в източната част на град Рафах, който е в южната част на Ивицата Газа, няколко часа след като израелските военни наредиха евакуация на около 100 000 цивилни към разширена хуманитарна зона на Средиземноморието. Международната общност отново се противопостави на планираната сухопътна офанзива в Рафах. Свързваната с "Хамас"..

публикувано на 06.05.24 в 17:47

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет..

публикувано на 06.05.24 в 16:04
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150..

публикувано на 06.05.24 в 15:56

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника.  Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38