Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръка за превенция на болести, предавани по полов път, в социалните мрежи

Снимка: Pixabay

Социалните мрежи и приложенията за запознанства е добре да бъдат включени в информационните кампании за превенция на болести, предавани по полов път. Това е една от препоръките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Тази седмица организацията отчете увеличаване на случаите на полово предавани инфекции в Европа.

Последните доклади на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията отчитат рязък скок на случаите на хламидия, гонорея и венерична лимфогранулома в 27-те държави членки на Европейски съюз. Резултати са сходни с публикувани през октомври доклади за сифилис, които също регистрираха увеличение на заразяванията. Последните резултати илюстрират продължаваща вече десетилетие тенденция на нарастване на случаите на болести, предавани по полов път. Малък спад беше отчетен по време на пандемията на Covid-19, но вероятно заради трудностите с достъп до тестване и ограничения при социалните събирания. 

Резкият скок на полово предаваните инфекции е значително предизвикателство за общественото здраве и организацията препоръчва спешно засилване на дейностите по профилактика. Това включва повече тестване, както и предоставяне на информация на специфични рискови групи. В допълнение към традиционните подходи е добре социалните медии и приложения също да бъдат използвани за информационни кампании. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП

Румен Гечев е номиниран за второто място в листата на БСП за евровота. С най-много номинации за водач на листата е Кристиан Вигенин. Пленумът на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с..

публикувано на 27.04.24 в 12:00

Продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка

В Чикаго и днес продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Той е известен с името "Верея". За 14-а година в Чикаго си дават среща танцови състави от цяла Северна Америка. Специален гост тази година е ансамбъл "Българче" от град Винга, Банатска област, в Румъния. Според неофициална информация, на територията..

публикувано на 27.04.24 в 11:51

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа са в застой, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08