Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават ожесточените сражения между израелската армия и бойците на "Хамас" в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават ожесточените сражения между израелската армия и палестински бойци в Ивицата Газа. Общото събрание на ООН се събира, за да гласува проект за резолюция, която отново призовава за спиране на военните действия по хуманитарни причини.

По последни данни н104 израелски военни са загинали в конфликта, жертвите от палестинска страна са близо 18 хиляди.

Израелски танкове са достигнали главния път на град Хан Юнис и се придвижват към източните части на града. Израелската армия издаде ново нареждане за евакуация от града в южната част на анклава. Бойни самолети са атакували и Хан Юнис и райони в централната и западната част на ивицата.

От Газа са били изстреляни ракети към Израел като един човек е пострадал в град Холон, в покрайнините на Тел Авив.

Продължава напрежението и по северната граница на Израел с Ливан. Израелските сили са отговорили на изстреляни от Ливан ракети с обстрел на села в пограничния район. По данни на ливанските власти при обстрела е загинал кмета на едно от селата.

В същото време "Хамас" предупреди, че оставащите 137 заложници няма да оцелеят, ако Израел не изпълни исканията му да освободи още палестински затворници. 

Според израелския премиер Бенямин Нетаняху десетки бойци на "Хамас" вече са се предали и, по думите му, това е "началото на края на групировката".

Здравните власти в ивицата Газа съобщиха за десетки загинали в анклава при израелски атаки, доставките на хуманитарна помощ са невъзможни при постоянния обстрел. Палестинците на Западния бряг обявиха днес обща стачка в знак на солидарност със сънародниците си в Газа.

Представители на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН трябва да посетят днес границата между Египет и Ивицата Газа, след като резолюция на Съвета, призоваваща за хуманитарно прекратяване на огъня на територията, беше отхвърлена от ветото на Съединените щати. Посещението на граничния пункт Рафах се организира от Обединените арабски емирства, които изготвиха резолюцията от миналата седмица.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерик Сиоти

Суматоха във френската умерена десница

Френски десни партии бяха обхванати от вътрешно противоборство днес на фона на все по-напрегната кампания за предсрочните избори, свикани от президента на Еманюел Макрон, който е по-застрашен от по-обединената левица, коментира АФП. Само две години, след като той не успя да си осигури мнозинство в парламента, за да подсили втория си..

публикувано на 13.06.24 в 13:46

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37
Валерия Велева

Валерия Велева: Борисов снижава егото си и ще има кабинет на ГЕРБ, но като експертен

Правителство ще бъде създадено, защото, ако се стигне до нови избори, ще бъде катастрофа за страната . Това прогнозира пред БНР журналистката Валерия Велева от сайта "Епицентър" и добави, че ГЕРБ ще излъчи експерти за бъдещия кабинет . Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция..

публикувано на 13.06.24 в 13:25

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Екоминистерството е преценило, че не е необходима нова оценка за въздействието върху околната..

публикувано на 13.06.24 в 13:09
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша до края на годината. Тя каза това на влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните-членки в Люксембург: "Те са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Токът поскъпва средно с 1,39%

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%. За София се предвижда по-ниска цена със 7 на сто, а в Пловдив - с..

публикувано на 13.06.24 в 12:46

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:27