Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомотив (Пд) надви Пирин в рамките на десетина минути

Локомотив (Пд) - Пирин
Снимка: БТА

Отборът на Локомотив (Пловдив) завърши календарната година с победа, след като „черно-белите“ спечелиха категорично с 3:0 при домакинството си на Пирин (Благоевград) в предпоследната среща от 20-ия кръг на Първа лига. Алфа Конте и Бабакар Дион дадоха тон за успеха на „смърфовете“ с два гола в рамките само на три минути между 51-ата и 54-ата, а 10 минути по-късно Георги Минчев оформи крайния резултат с точно изпълнена дузпа. Четвърт част пред края на мача пък Аймен Суда от състава на гостите пропусна 11-метров наказателен удар, който бе спасен от Динко Хоркаш. Така Локомотив прекъсна серията си от 2 поредни загуби и ще приключи 2023 година еднолично на четвърто място в класирането с актив от 38 точки, докато Пирин остава 14-и с 16 точки. 

Домакините стартираха по-активно срещата и в 6-ата минута Георги Минчев отправи опасен удар от дъгата на наказателното поле, преминал над напречната греда. Малко след това и изстрел на Джовани от около 12-13 метра не намери целта. 

Пирин обаче отговори в 14-ата минута, когато получи отлична възможност да открие резултата. Юго Комано бе изведен сам срещу Динко Хоркаш, но хърватският страж спаси удара на нападателя на „орлетата“. 

В 23-ата минута Джовани намери Бабакар Дион в наказателното поле на гостите и белгиецът шутира коварно с левия крак. Максим Ковальов обаче внимаваше и отрази. 

В 39-ата минута стражът на гостите от Благоевград реагира подобаващо и при точен удар на Алфа Конте, а в следващата си атака „черно-белите“ отново застрашиха вратата на „орлетата“, но Георги Минчев стреля в аут, засичайки с глава центриране от десния фланг. 

В последната минута от редовното време на първата част Юго Комано и Аймен Суда се откъснаха зад защитата на Локомотив и Комано пробва успореден на голлинията пас към своя съотборник. Мартин Паскалев обаче успя да се върне навреме, за да пресече подаването и така почивката дойде при нулево равенство. 

Втората част започна с опасен изстрел на Джовани в 47-ата минута, преминал на сантиметри покрай дясната греда на вратата на Пирин. В ответната атака пък Иван Тасев не намери целта с удар от около 15 метра. 

В 51-ата минута играчите на Александър Томаш излязоха напред в резултата. Защитата на гостите не се справи при подаване от пряк свободен удар, Ефе Али се озова отдясно в наказателното поле на „орлетата“ и центрира към Алфа Конте, който засече от въздуха с красиво акробатично изпълнение в долния ляв ъгъл на Ковальов за 1:0. 

Само 3 минути след това „черно-белите“ удвоиха аванса си. Бабакар Дион бе точен за „смърфовете“, след като получи на десния фланг, напредна към наказателното поле и стреля неспасяемо по диагонала за 2:0. 

Натискът на Локомотив продължи и две минути след второто попадение за домакините Димитър Илиев шутира от около 12-13 метра, но топката се отби в напречната греда. 

В 63-ата минута играчите на Александър Томаш получиха право да изпълнят дузпа. Мартин Бачев фаулира Георги Минчев в наказателното и главният съдия Иво Андреев отсъди наказателен удар. Потърпевшият централен нападател на „черно-белите“ застана зад топката и не сбърка, за да направи резултата класически. 

Пет минути по-късно Пирин можеше да намали пасива си, но Динко Хоркаш парира техничен изстрел на Аймен Суда, останал очи в очи със стража на домакините. 

В 73-ата минута офанзивният футболист на „орлетата“ отново не успя да преодолее хърватския страж на Локомотив. Хоркаш спаси удара на Суда от дузпа, отсъдена за грубо влизане на Ефе Али в краката на откъсващия се Иван Тасев. Така резултатът остана 3:0 в полза на "черно-белите". 


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Байер (Леверкузен)

Байер (Леверкузен) вдигна титлата в Германия с историческо постижение

Шампионът на Германия Байер (Леверкузен) победи с 2:1 като домакин на Аугсбург в двубой от последния кръг на футболното първенство. По този начин съставът на Чаби Алонсо влезе в историята на Бундеслигата, след като стана първият, който прави цял сезон без загуба. Байер завърши с 28 победи и 6 равенства. Леверкузен продължава и уникалната си серия от 51-а..

публикувано на 18.05.24 в 19:29
Янаки Милев

Янаки Милев на финал в Анталия

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за финала на турнира по тенис на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 1 българин победи на полуфиналите Пиер Делаж (Франция)  с 6:1, 6:3 за 96 минути. Това е четвърта поредна победа за него в надпреварата без загубен сет. В спор за..

публикувано на 18.05.24 в 17:38
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов покри норматив за европейското първенство в Рим

Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов стана шампион на турнира по лека атлетика в Лимасол (Кипър). 29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24 метра, а след това преодоля и 2.26 – норматив за Европейското първенство в Рим (Италия). Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021 година, когато той скочи 2.28 в..

публикувано на 18.05.24 в 17:34
Световна купа по фехтовка

Французойка отстрани и двете българки в Пловдив

Двете представителки на България във втория ден на Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив – Йоана Илиева и Олга Храмова, бяха елиминирани от една и съща състезателка. Французойката Каролин Кероли се оказа непреодолимо препятствие и за двете български сабльорки, след като първо Кероли спечели във втория кръг срещу Храмова, а на..

публикувано на 18.05.24 в 17:30
Шави Ернандес

Шави: Имам подкрепата на ръководството

Старши треньорът на футболния Барселона Шави Ернандес отрече съобщенията в испански медии, че ръководството обмисля неговото уволнение, защото е казал, че лошите финанси на клуба ще му попречат да се конкурира с Реал (Мадрид). "Клубът ми предаде, че трябва да запазя спокойствие и да продължа да работя със същата мотивация и отдаденост...

публикувано на 18.05.24 в 17:26
Национален отбор

Бленджини определи групата за Лигата на нациите в Анталия

Селекционерът Джанлоренцо Бленджини определи групата на националния ни отбор за първия турнир от Лигата на нациите по волейбол за мъже. Отборът заминава за Анталия в неделя с полет за Истанбул в 9:25 часа. На турска земя България ще играе срещу Франция, Канада, САЩ и Нидерландия. Първият мач на тима е срещу французите на 21 май от 17:00..

публикувано на 18.05.24 в 17:22
ЦСКА София

От ЦСКА София: Глобата е платена, остава мониторинг за 3 години

Ръководството на футболния ЦСКА София съобщи, че глобата от 450 000 евро, която бе наложена от УЕФА вече е платена. Европейската централа санкционира "армейците" и ги предупреди с изваждане от турнирите заради просрочени задължения. Комисията за финансов контрол на клубовете на УЕФА обяви списък с 13 клуба, които не са изпълнили изискванията,..

публикувано на 18.05.24 в 17:16