Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 млн. евро допълнителна европомощ за Западните Балкани

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2 млн. евро допълнителна помощ се очаква да бъде отпусната на Северна Македония, Албания и Черна гора за укрепване на тяхната устойчивост. Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел преди началото на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.
Борел мотивира очакваното тази вечер решение с факта, че трите страни от региона са изправени пред най-сериозни предизвикателства за тяхната сигурност заради това, че следват външната политика на ЕС, в т.ч. и по отношение на санкциите срещу Русия. По време на срещата ще бъде оценен напредъкът на всяка страна от Западните Балкани по пътя ѝ към европейската интеграция.  
"Ще препотвърдим нашия ангажимент, но държавите трябва да покажат, че са си написали домашното", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че в страната му има два блока, които работят в две противоположни посок
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич определи пускането в експлоатация на газовия интерконектор с България като "нещо добро за енергийната независимост и сигурност". Запитана за санкциите срещу Русия, тя обаче отговори:
"По отношение на ценностите, трябва да кажа, че следваме европейските декларации. Но нашият народ е против санкциите. Защото ние страдахме заради тях през 90-те години и смятаме, че те поставят на риск най-уязвимите".
Срещата се провежда непосредствено преди заседанието на европейските лидери утре и в петък.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции. Кипър..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя онлайн платформата БЕРОН за български езикови ресурси

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на думите, което ще става с помощта на изкуствен интелект. Има и информация за омоними и дублети,..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Има ли интересес към имунизиране на бременните срещу коклюш?

Две бременни пациентки на личния лекар и педиатър от София д-р Евгени Крайселски са били ваксинирани срещу коклюш. Той одобрява практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се ваксинират бременни, заради наличността на ваксината. Навсякъде в страната има деца с отложени и непроведени ваксинации . Причините са най-различни, обясни д-р..

публикувано на 10.05.24 в 08:03