Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Димитров: Фокусът трябва да е върху създаването на ИИ, който се учи от по-малко данни

| Интервю
Снимка: Pixabay

"Много важно е да се разбере, че генеративни модели като ChatGPT могат да си измислят информация и хората не трябва да им вярват. Когато произведат някаква информация, тя трябва да се проверява".

Това заяви пред БНР Димитър Димитров, разработчик и изследовател.

Той споделя, че често му се случва да използва ChatGPT, за да намира по-сложна информация:

"Често го използвам, за да търся някакъв особен код или математически теореми, които по принцип в Гугъл много трудно се търсят. ChatGPT обикновено успява да даде бърз отговор. Проблемът там обаче е, че той не е интелигентен по същия начин, по който ние го разбираме. Съответно едно от нещата, които той може да прави, е т.нар. халюцинация, което значи да си измисля информация".

ChatGPT е много полезен и в редактирането на текст, добави Димитров и изказа мнението си:

"За редактор на текст той наистина е на нивото на професионален човек".

Като значимо събитие в сферата на изкуствения интелект през изминаващата 2023 г. изследователят отличи:

"Достъпността на технологиите около генеративния изкуствен интелект като ChatGPT. Технологиите зад ChatGPT не са чак толкова нови, колкото хората си мислят. Научната работа, която стои зад тях, е от около 2018 г. В изследователските общности в последните 3-4 години се знаеше, че тези системи работят, но проблемът беше основно, че единствените хора, които можеха да ги тренират, са големите технологични компании. Най-голямата промяна в изкуствения интелект през 2023 г. е фактът, че големите компании започнаха да отварят тези модели по 2 начина. Има много повече модели, които нормалните хора могат да използват. Те са отворени и за изследователите. Това ни позволява ние да разберем как работят вътрешно и да ги направим по-сигурни за използване и по-добри в проблемите, които имат в момента".

Въпреки че ние създаваме този изкуствен интелект, не разбираме на 100% математически как работи вътрешно, отбеляза още Димитър Димитров в интервю за предаването "Събота 150".

"Това е т.нар. феномен на черната кутия. На практика ние тренираме алгоритъма да може да прави нещата, които може да прави. След като сме ги тренирали, дори да виждаме числата в компютъра, които произвеждат резултата, ние не ги разбираме. Това води до проблема, в който тези модели до голяма степен зависят от данните, които слагаш в тях. /…/ Контролът на данните и как данните се използват оптимално през алгоритмите в тези модели е начинът, по който трябва да ги контролираме".

Това, което според Димитров ще има най-голям ефект за в бъдеще, е ако фокусът е повече върху създаването на изкуствен интелект, който се учи от по-малко данни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40