Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оповестиха подробности за тримата убити израелски заложници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия оповести подробности за инцидента, при който трима израелски заложници бяха убити от израелските сили в Газа, след като погрешно били възприети като заплаха. 

Първоначалното разследване показва, че тримата израелски заложници са издигнали бяло знаме. Въпреки това, израелският войник, който ги е забелязал, подал сигнал за опасност. При последвалата стрелба двама от заложниците загинали на място. Третият бил ранен и се обърнал за помощ към войниците на иврит, но последвал втори откос и той също загинал. 

Марк Регев, висш съветник на израелския премиер, призна, че израелската армия е допуснала грешка:

"Ясно е, че не искаме да убиваме невинни. Ясно е, че не искаме да убиваме нашите заложници, когато успеем да ги открием. Ясно е, че това е била трагична... трагична грешка на нашите сили".

Регев изтъкна, че обстановката на бойното поле е много сложна, тъй като бойците на "Хамас" не носят униформи и в миналото е имало случаи, при които те дават вид, че искат да се предадат, а след това атакуват израелските войници.

Стотици протестиращи излязоха по улиците на Тел Авив снощи, като настояха правителството да предприеме действия, за да осигури незабавното освобождаване на похитените от "Хамас" при атаките в началото на октомври. Днес хората отново се събраха на площада пред Музея на изкуствата. 

Коментирайки недоволството на близките на похитените, Марк Регев посочи:

"Ако има възможност за освобождаване на заложници, ние ще я използваме. Но смятаме, че прилагането на военна сила срещу бойната машина на "Хамас", срещу неговите лидери, е начинът да ускорим освобождаването на нашите заложници".

20 палестинци са загинали при израелски въздушни удари в Хан Юнис тази нощ. Неуточнен брой са ранените, сред които има жени и деца. Загинали и ранени има и при атаките в град Газа, където е била засегната базата на Младежката християнска организация. Три са жертвите на ударите в бежанския лагер Джабалия.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере . Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48