Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наситената със събития 2023 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Израел е във война. Не я искахме, но ни беше натрапена по най-бруталния начин. И въпреки че Израел не започна тази война, ще я довърши. Хамас ще разбере, че допусна историческа грешка като ни нападна. Ще платят цена, която ще запомнят, както и всички други врагове на Израел, за десетилетия напред."


Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, при което бяха убити 1400 цивилни, а 240 израелци и чужденци взети за заложници. Така тлеещият от години конфликт в Близкия изток се разгоря с нова и още по-голяма сила.


Повече от 21 месеца продължава и най-големият военен конфликт в Европа от Втората световна война насам. Ожесточените сражения в Украйна не стихват, а на хоризонта не се очертава никакво решение, фронтовата линия едва е помръднала.

 
"Основния извод от годината е, че няма особен напредък на нито една страна. Русия контролира 17.5% от украинската територия. Руските сили отново са в офанзива на изток. Голяма част от украинските военни са изтощени, тъй като много от тях се сражават вече близо две години. Самият главнокомандващ на украинската армия обяви, че войната е в застой. И макар президентът Зеленски да отхвърля подобна квалификация, трудно е да си представим, че някоя от двете армии може бързо да постигне пробив на бойното поле,"
смята главният кореспондент на Ройтерс за Украйна и добавя, че умората на Запад от осигуряването на военна подкрепа за Киев е все по-видима.


2023-а стана и най-горещата година в историята.  


"Счупихме рекордите по концентрация на парникови газове като въглероден диоксид, температурите по света са нечувани, нивата на океаните са двойно по-високи, ледът на полюсите е рекордно намалял," заяви директорът на Световната метеорологична организация Петери Таалас. Много пъти през годината природата безпощадно ни напомни, че всъщност сме нищожни пред нейната мощ.


Опустошителният циклон "Даниел" причини катастрофални наводнения в Европа и предизвика невиждано по мащабите си бедствие в Либия. От силните дъждове се срутиха две язовирни стени и огромни приливни вълни заляха средиземноморското крайбрежие на град Дерна. Загинаха десетки хиляди.

Преди потопите светът отбеляза най-горещото лято в историята си. Стотици милиони жители на Европа, Япония, Китай и Съединените щати преживяха горещи вълни с температури достигащи 43 градуса по Целзий.  


На този фон страните по Рамковата конвенция на ООН за измененията в климата постигнаха историческо споразумение, което за първи път призовава за "преход от изкопаемите горива", макар да избягва категоричен ангажимент за "поетапен отказ" и не посочва конкретна крайна дата, до която това да се случи.
Всички работиха заедно и техните усилия дадоха резултат, заяви председателят на КОП 28 Султан ал Джабер.

" Задействахме фонда за "Загуба и щети" и започнахме да го пълним със средства. Набрахме над 83 милиарда долара за нови финансови ангажименти. Създадохме най-големия в света частен инвеститор, посветен изцяло на разработването на решения за климатичната криза. Постигнахме много неща за първи път."

Реджеп Ердоган

В политиката - след повече от две десетилетия начело на Турция и безпрецедентна популярност и подкрепа у дома и в чужбина, президентът Реджеп Таийп Ердоган преодоля, макар и трудно, най-сериозното изпитание в политическата си кариера. Той си спечели трети мандат на поста, но за първи път след балотаж и с преднина от по-малко от  пет процента.

 
"Ние не сме единствените победили. Турция също спечели, всички части на обществото ни спечелиха, демокрацията ни победи. Днес няма губещи. Сега е време да се обединим около националните си цели и мечти, да оставим настрана споровете и конфликтите."



 Победата на Ердоган беше горчиво-сладка, защото беше предхождана от опустошителното земетресение в Турция, което отне живота на над 50 хиляди души, а много експерти заявиха, че големия брой жертви се дължи на некачественото и безконтролно строителство, допуснато от кабинета на турския президент.

 

В Нидерландия крайнодесният популистки лидер с анти-ислямски позиции Герт Вилдерс спечели драматична победа на парламентарните избори. Триумфът му разтърси страната и резонира в Европа. Вилдерс беше избран с обещанието да сложи край на "цунамито от убежище и имиграция":

Британският крал Чарлз III и кралица Камила отправят поздрав от балкона на Бъкингамския дворец след коронацията си в Лондон, Великобритания, 6 май 2023 г.

 
Във Великобритания злободневните сплетни и политически пререкания останаха назад на 6 май, когато крал Чарлз Трети беше коронясан на историческа церемония.
 
   
Холивуд беше парализиран от безпрецедентна стачка, в която се включиха актьори, сценаристи и други филмови работници. И звездите, и статистите поискаха по-високо заплащане на труда си и изразиха притесненията си от все по-широката употреба на изкуствен интелект. Звездата от "Телма и Луиз" Сюзън Сарандън.

 
"За мен е очевидно, дори и на съвсем примитивно ниво, че ако може да вземете лицето, тялото и гласа ми и ме накарате да правя нещо, за което нямам никакъв избор, това е ужасно."

Буквално преди дни актьорите подписаха споразумението, постигнато със студията. Но въпреки стачните действия два филма разбиха боксофиса това лято и заслужено оглавиха номинациите за наградите "Златен глобус", първите от сезона на отличията в кино инудстрията.  Наричани шеговито "Барбенхаймер" заради едновременната им премиера и грандиозен успех, Барби и Опенхаймер си спачелиха съответно девет и осем номинации.
 
Така изглежда темата за Барби и Опенхаймер през призмата на Midjourney 

Светът проследи със затаен дъх едно събитие, което се разви като на филм, но за съжаление не завърши по холивудски с щастлив край - изчезването на подводницата "Титан". Петимата пасажери на борда останаха завинаги до заветните останки на Титаник, които бяха крайната цел на мисията им. Според холивудския режисьор Джеймс Камерън е ужасна ирония фактът, че до загубата на Титан и екипажът му се стигна при сходни обстоятелства като потъването на Титаник. Те също са пренебрегнали предупрежденията, които хората от индустрията са им отправяли.

 
"Цялата седмица беше като някаква продължителна, кошмарна игра, в която хората търчаха и говореха за звуци от удари, изчисляваха колко кислород остава, бреговата охрана търсеше със самолети, аз бях сигурен, че подводницата е на дъното, точно под последното си известно местоположение и дълбочина. И точно там я намериха."


Тейлър Суифт завърши изключително успешна 2023 г., като беше обявена за личност на годината от списание Time. Поп-звездата разтърси концертните сцени, кината, местните икономики и дори самата Земя, когато седемдесет и пет хиляди нейни фенове затанцуваха заедно в Сиатъл и предизвикаха земетресение със сила 2.3.


"Ще се отправим заедно на едно малко приключение, което обхваща музика, създавана цели седемнайсет години! Какво ще кажете?"
 

Тейлър Суифт

Турнето й "Ерите" счупи рекорда на Гинес за най-печелившо музикално турне с над един милиард долара приходи. Тейлър стана и най-слушаният изпълнител в платформата Спотифай с 26 милиарда пускания, а преди това и първата певица с четири албума едновременно в топ десет на класацията на Билборд. "Не съм се чувствала по-горда и щастлива и творчески удовлетворена и свободна," казва Тейлър в интервюто си за Тайм. Отличието често се присъжда на държавни глави или титани на индустрията, но "Тейлър Суифт е намерила начин да премине границите и да бъде източник на светлина", посочиха от списанието.



По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52

Един убит и двама ранени при престрелка в столичния кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред блок №3. Според първоначалната информация са били простреляни 3 мъже. Изпратени са екипи, които са обезопасили мястото. Към мястото пътува главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. От Спешна помощ съобщиха за БНР, че има един убит и още двама пострадали...

публикувано на 04.07.24 в 15:46

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил с молба за напускане

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил Габриела Стоянова е подала молба да напусне съвета, каза председателят на Общинската избирателна комисия Венцислав Механджийски. Причините и са лични, не ѝ е оказван натиск отникъде, коментира Стоянова за БНР. Тя вече е напуснала и ДПС. Габриела Стоянова е кадър от Академията за млади политици..

публикувано на 04.07.24 в 15:45
Аптека в Силистра

И в Силистра протестираха, не са съгласни с НЗОК

В Силистра вчера и днес фармацевтите не спряха работа, макар и само за половин час, както колегите си в страната, но това не означава, че не ги подкрепят. Категорични са, че ще преминат към ефективни протестни действия, ако промените, които НЗОК готви, влязат в сила.  Предупреждават, че фалити очакват много от собствениците на аптеки,..

публикувано на 04.07.24 в 15:43
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Путин заговори за нови договори за колективна сигурност

Президентите на Китай и Русия се обявиха за нова организация за сигурност в противовес на НАТО. В Астана, където се провежда срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, руският президент Владимир Путин говори за нов набор от евразийски договори за колективна сигурност. Новата регионална система за сигурност трябва да бъде отворена за..

публикувано на 04.07.24 в 15:11
Николай Марков

"Величие" призова Николай Марков да освободи поста на председател на ПГ

Ръководството на партия "Величие" официално призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от поста заместник председател на Народното събрание.  В публикувано на сайта на партията съобщение се казва, че това е решение на Централния съвет на партията и то е взето на извънредно..

публикувано на 04.07.24 в 15:10