Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината на бързи обороти: Сглобка, катарзис и много обрати през 2023

Автор:
Снимка: БГНЕС

Трудна политическа година с два избора в нея - парламентарни и местни, с много обрати и катарзиси, обвинения и помирения. Година, белязана от скандали. Подарила ни иновацията "сглобка" и за малко да ни поднесе още една – "разглобка".

Как се появи, разви и накъде отива многоглавата управляваща "некоалиция", чието съществуване разчита на обновения "феномен", ако се доверим на определението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ако има българско допитване за дума на годината, почти без съмнение за 2023-та победител щеше да бъде СГЛОБКА. И за да бъде контекстът напълно ясен, като политическа категория тя се появи в съпровод на "счупване" и така сглобяването и разглобяването белязаха цялата бурна хаотичност на отминаващата година.

Мария Филева разказва:

49-ото Народно събрание се отличава с ниско доверие и работа, протичаща предимно в атмосфера на скандали.

Обобщение на Даниел Инков:

През 2023 г. президентът Румен Радев беше и в управлението, и в опозиция. Той назначи петия си служебен кабинет през февруари. Годината може да завърши с орязани президентски правомощия, ако бъдат приети внесените в парламента промени в Конституцията. 

Сложни бяха отношенията между държавния глава и част от партиите - и в 48-ото, и в настоящото 49-о Народно събрание. Румен Радев остава най-сериозният критик на новата власт. 

Мира Стефанова припомня част от битките на президента през последните 12 месеца:

2023-та е годината, в която за първи път главен прокурор беше освободен предсрочно от поста си.

Висшият съдебен съвет, който през 2019 г. на фона на безпрецедентни протести безапелационно избра Иван Гешев за Обвинител номер едно, прекрати мандата му заради уронване престижа на съдебната власт. Преди това до колата на Гешев избухна взрив, а политическите сили, преговарящи за ново правителство, заговориха за радикална съдебна и конституционна реформа, свързана и с правомощията на главния прокурор.

Звуковата картина на бурната съдебна 2023 година е на Силвия Великова:

Високи цени, ниски доходи и протести белязаха отиващата си 2023 година. Най-социалният бюджет -този за 2024-та, според оценката на анализаторите, не успява да обхване всички искания за увеличение на некомпенсираните доходи от последните кризисни години. Инфлацията започна да се свива, но потребителската кошница продължи да натежава. Овладяването на високите цени ангажира две правителства. Енергетици и зърнопроизводители причиниха сътресения в управлението и провокираха острия тон на властта с тежки реплики, които ще се помнят. 

Наталия Ганчовска обобщава:

Два пъти през 2023 година Държавният бюджет стана заложник на сложните отношения между партиите, които подкрепят кабинета "Денков - Габриел". И докато през лятото той беше пренаписан именно от депутатите, сега още преди внасянето на най-важния финансов закон в парламента - от рекордната капиталова програма отпаднаха 1 млрд. лева. Причината - некоалиционните партньори бяха решили да пренебрегнат мерките за събираемостта и да оставят по-ниски ДДС ставки за някои "богопомазани" браншове, заради което тази сума беше изтрита от приходната част на бюджета. 

Марта Младенова разказва каква беше годината за държавната хазна:

Скандалите и успехите в българското изкуство през отиващата си 2023 година минаха пред погледите на трима министри на културата - двамата служебни и настоящият - от редовното правителство с премиер Николай Денков. Драмите в Народния театър, международната награда "Букър" на Георги Господинов в навечерието на 24 май за романа му "Времеубежище" и протестите за пари в последните месеци на годината - това са част от акцентите, които намират място в обзора на репортера Светослава Кузманова: 

Обобщенията на репортерите на БНР можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент Клаус Йоханис е на двудневна визита в САЩ

Ситуацията в Украйна и Черноморския басейн, както и укрепването на сигурността в евроатлантическото пространство са приоритетни теми на разговорите между румънския президент Клаус Йоханис и американския му колега Джо Байдън. Румънският държавен глава е на двудневно посещение в САЩ и ще бъде приет тази вечер в Белия дом, когато двамата лидери..

публикувано на 07.05.24 в 16:22

Даниела Везиева води евролистата на "Български възход", Стефан Янев - две листи за депутат

Бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев - Даниела Везиева, води листата за европейските избори на партия "Български възход". Тя е начело и на кандидатите за депутати в националния парламент от Русе. Лидерът на партията Стефан Янев е първи в 24 МИР София и в Пловдив град. На въпрос какво би било успех за..

публикувано на 07.05.24 в 16:20

ПП-ДБ регистрира евролистата си, посочи и кандидатите си за евродепутати

Амбицията на ПП-ДБ е за максимално широко представителство в следващия Европейски парламент. Това заяви водачът на листата с кандидати за евродепутати Никола Минчев при регистрацията ѝ в ЦИК: "Нашата общност, проевропейската демократична общност на България, със сигурност ще разшири значително присъствието си в следващия Европарламент,..

публикувано на 07.05.24 в 16:08

Две партии са подали заявления в ЦИК за заличаване на регистрацията им за предстоящите избори

Две партии - "Правото" и "Републиканци за България", са подали до момента заявления в Централната избирателна комисия за заличаване на регистрацията им за участие в предстоящите избори на 9 юни.  Крайният срок за това изтича в 17 часа днес.  Утре в 16 часа ще бъде жребият за определяне на номерата на политическите формации и инициативните комитети в..

публикувано на 07.05.24 в 15:56
Максимилиан Кра, евродепутат от

Претърсват офисите в Брюксел на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за евроизборите

Тази сутрин германската прокуратура разпореди претърсване на офисите на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори Максимилиан Кра в Брюксел. Обискът в сградата на Европейския парламент е свързан с ареста на дългогодишния колега на Кра Джиан Г. преди две седмици. 43-годишният асистент на германския евродепутат, който..

публикувано на 07.05.24 в 15:31
Митко Кърнев и Дидо от група D2

Дидо: D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена

D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена. Показа ми, че музиката е начин на живот и целта е да оставиш своя отпечатък. Това сподели един от вокалистите Деян Каменов-Дидо в интервю пред БНР. На 10 май в зала 1 на НДК се събира целият състав на бандата за да отпразнуват 25 години на сцената. "Отвори ми очите и видях..

публикувано на 07.05.24 в 15:26
Израелски войски, разположени близо до град Рафах

Египет: Израелската операция в Рафах застрашава усилията за прекратяване на огъня

Операцията на Израел в град Рафах в Ивицата Газа заплашва усилията за прекратяване на огъня, се посочва в изявление на египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Изявлението е факт, след като Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт "Рафах", който се намира на границата на Ивицата Газа с Египет и че ще..

публикувано на 07.05.24 в 15:24