Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Панайотов: Изоставаме по отношение на обмена на информация за лавинна опасност

| Интервю
Снимка: БГНЕС

По отношение на обмена на информация за лавинна опасност продължаваме да изоставаме много от другите държави. Това заяви пред БНР Момчил Панайотов - председател на Асоциацията по ски свободен и екстремен стил и лектор по лавинна безопасност. 

Нямаме истински лавинен бюлетин, подчерта той и добави, че е бил направен опит на доброволни начала за такова нещо, но нещата не са прогресирали. Според него проблемът е, че държавата не разпознава тази необходимост

"Планинският туризъм не е само в хотела, курорта или пистата, но има и много други форми. Необходимо е да се развиват начини за превенция на инциденти", категоричен бе Момчил Панайотов в предаването "Хоризонт до обед". 

По думите му много от карането извън писти не е екстремно, а е съвсем обичайно каране. Според него много малко от тези хора преминават към нещо по-екстремно. Това обаче крие своите рискове, предупреди той.
 
Асоциацията по ски свободен и екстремен стил отбеляза своята 25-а годишнина. Панайотов подчерта, че през тези години са постигнали много неща. Но една от големите им гордости е, че са стартирали различни активности, свързани с обучения за безопасност на скиори и сноубордисти. Според него преди това темата е била напълно пренебрегната. Такива курсове предстоят и за сезон 2024. Правим по 5-6 курса на година, защото има необходимост, отбеляза Панайотов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58