Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият кмет на Горна Оряховица иска прокуратурата да провери европроекти на общината

Сградата на община Горна Оряховица
Снимка: Здравка Маслянкова

Новият кмет на община Горна Оряховица Николай Рашков настоява прокуратурата да провери какви са причините  за масовите финансови корекции, налагани на общинските проекти с европейско и национално финансиране. Проектите са изпълнявани от предшественика му Добромир Добрев.

Масово досегашните проекти, изпълнявани от община Горна Оряховица, са със санкции между 5 и 25 процента от общата им стойност заради различни нарушения, констатирани от управляващите органи по различните оперативни програми. 

„Близо 2 млн. лева дължи към момента Община Горна Оряховица заради финансови санкции по два от последните големи проекта – този за Летния театър и проекта за подмяна на старите печки с климатици или уреди на газ и пелети. По други проекти данъкоплатците са били глобени с над един милион лева“, посочва във Фейсбук новият кмет Николай Рашков. 

Той подготвя сигнал до прокуратурата, която да провери дали през последните години тази практика от предшественика му се е наложила поради некомпетентност или по други подбуди, съобщиха от пресслужбата на Община Горна Оряховица.  

Новото общинско ръководство преразглежда започнатите от предишното проекти.

„Готов съм да спра онези, които не са приоритетни, но натоварват бюджета“, заявява Рашков. 

Добромир Добрев, който три мандата управлява Горна Оряховица, за сега, не коментира изявленията на новия кмет. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Буря нанесе значителни щети в Ловешко

Буря нанесе значителни щети в Ловеч. Движението по главния път София - Варна е затруднено заради паднали дървета в районите на селата Микре и Сопот. Затворен заради паднали дървета е пътят Микре - Ловеч. Паднали дървета има и по други пътища в района. Над Ловеч се изля проливен дъжд, придружен с градушка. Има четири сигнала за паднали дървета...

публикувано на 03.06.24 в 18:52
 Константин Илиевски

Константин Илиевски: Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия

Всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР има собствена музикална енергия. Това каза маестро Константин Илиевски, главен диригент на  Симфоничния оркестър на Българското национално радио,  който представи в предаването "Нещо повече" предстоящия на 7-и юни концерт на Радиосимфониците "Темпераментни ритми". "Този оркестър има изключително..

публикувано на 03.06.24 в 18:42
Дебора Михайлова

С разпити на свидетели в Районния съд в Пловдив продължава делото "Дебора"

С разпити на свидетели в Пловдивския районен съд днес продължи делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора.  Процесът стартира в петък.  Всички заседания протичат при закрити врата, за да не бъдат оповестявани факти от интимния живот на пострадалото момиче и бившия ѝ приятел.   Обединяват двете разследвания..

публикувано на 03.06.24 в 18:28
Табелката на частния клуб със собственик Мартин Божанов-Нотариуса.

Казусът "Нотариуса" остава на дневен ред

Съдийската колегия на ВСС ще решава утре да бъде ли удължена работата на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Преди това съдебните кадровици ще обсъдят установеното от Комисията досега. Свършеното е обобщено в доклад, в който се анализират..

публикувано на 03.06.24 в 17:59

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е нарастващият военен потенциал на определени държави.  Основни дестабилизиращи фактори остават..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването Разговорите, проведени днес..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда" има опасно надвиснали клони на дърво. На мястото на тежка катастрофа на магистрала "Тракия" има..

публикувано на 03.06.24 в 17:18