Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в София разпореди спиране на демонтажа на ПСА

Снимка: БГНЕС

Административният съд в София разпореди да бъдат прекратени действията по демонтажа на Паметника на съветската армия по искане на партия "Възраждане" и сдружение "Изправи се. БГ". 

Сред мотивите, които съдът посочва, са, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа - къде ще бъдат откарани, как трябва да се съхраняват.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта - частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на гр. София в тридневен срок, посочват от съда.

Демонтажът на Паметника на съветската армия започна преди седмица и решението на съда идва в момент, в който всички части от фигурите на монумента вече са свалени. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров.  Нинова призова НС на БСП да не хвърля партията в хаос До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на продължавщото заседание на Националния съвет на БСП.  След като досегашният партиен председател Корнелия Нинова подаде оставка заради..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Камала Харис

Американска помощ за Украйна на стойност над 1,5 милиарда долара

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ,..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.

Майкъл Милщайн: В Израел сме объркани, защото инициативата, обявена от Байдън, всъщност е на Нетаняху

Две седмици отминаха, откакто американският президент Джо Байдън обяви публично план за прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа. Планът, отбеляза Байдън - е по предложение на Израел. И както предишните обсъждани и нематериализирани предложения, предвижда в общи линии спиране на бойните действия, освобождаване на израелските..

публикувано на 15.06.24 в 13:28

Рекордно количество кокаин е открито в пратка на пристанището на Хамбург

Рекордно количество кокаин е открито от германската полиция в пратка на пристанището на Хамбург. Дрогата е за няколко милиарда евро. Вероятно това е най-големият досегашен успех в разследването на германските служители от отдела за борба с наркотиците: както съобщи Централната служба за борба с организираната престъпност към прокуратурата в..

публикувано на 15.06.24 в 13:13

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06
Огнян Минчев

Проф. Огнян Минчев: Предложението на Путин показва, че Русия не е готова за преговори и Москва е "нервна"

Основната цел на мирната конференция в Швейцария, която започва днес, е да покаже, че Украйна разполага с много силна подкрепа на много широки кръгове от международната общност, не само ЕС и САЩ, но и множество страни от т. нар. „Глобален юг“, които през последните години имат за цел създаване на алтернативна общност, в която да се реализира..

публикувано на 15.06.24 в 12:58

БНБ посрещна стотици посетители в Деня на отворените врати

Българската народна банка посрещна стотици посетители в Деня на отворените си врати. Всеки има възможност да получи сувенирна банкнота, да види кабинета на управителя и уникалната музейна експозиция на банката. Кабинетът на управителя е съхранен в автентичен вид, а разходка в БНБ ни среща с маслените портрети на всички ръководители на..

публикувано на 15.06.24 в 12:56