Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът удължи до 19 часа дебатите по държавния бюджет

| обновено на 20.12.23 в 18:22
Министърът на финансите Асен Василев в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие парите за отбрана, за социални разходи, здраве, МВР и култура. Депутатите обсъждат Закона за държавния бюджет за 2024 година, като до 19.00 часа е удължена работата на Народното събрание. 

В залата се гласуваха 68 млн. лева за култура, 20 млн. лева допълнително за МВР и образование. По предложение на "Възраждане" се отпускат средства за поддържане на военните гробища и паметници в Северна Македония в размер на 200 000 лева. 

Планираните разходи за отбрана възлизат на 2,5% от БВП. Това не означава, че всички пари влизат в бюджета на Министерството на отбраната, каза министърът на финансите Асен Василев:

"Има Комисия по отбрана, която трябва да си работи с Министерството на отбраната. Затова и тези разходи за първи път в държавния бюджет не са сложени като цяло перо - 2,5 млрд. за капиталови разходи, а са разбити разход по разход, за да види парламентът за какво ще се разходват". 

Общо 59 млн. лева са трансферите за висшите военни училища.

Критиките дойдоха от "Възраждане", чиито депутати заявиха, че в социалната политика кабинетът разчита на методика от 2022 година.

Министърът на финансите обяви, че тунелът под Шипка е проектиран и се строи.

"Трети мост над Дунав е договорен с Румъния и подаден към ЕК за финансиране и най-голямото увеличение на бюджета на социалното министерство се случи през последните две години", каза още Асен Василев.

Бонусите за НСИ оживиха дебатите.

"Направили сме вече анализи, дали сме ги на синдикатите, в това число и ДМС-тата. Има много интересни факти, като примерно има някои министерства, където най-високо платеният служител получава 2000 лева. И това са министерства, които постоянно казват, че са с най-ниските заплати. В същото време имаме важни структури, които са с минимални заплати - 900, 1000 лева. Но това няма да се оправи с депутатски предложения между първо и второ четене".

Георги Гьоков от БСП реагира:

"Реформата в една структура не се изразява само в съкращения. 90% от изпълнителната власт само това ѝ е в главата".

В бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени разходи за над 2,8 млрд. лева, а за Министерството на здравеопазването - разходи от 1,058 млрд. лева.

Не се прие предложението на БСП за заделяне на 58 млн. лева за финансиране на програми за репродуктивно здраве при мъже и жени.

Йордан Цонев предупреди опозицията:

"И да викате, и да не викате, гилотината на мнозинството ще падне, защото злоупотребихте".

Цончо Ганев отговори:

"Вие разбирате ли за какъв цинизъм от ваша страна става дума. Съвсем нормално е да ви кажем, че сте действащ башибозук.

Цонев репликира, че "гилотина на мнозинството" е парламентарен термин, който се използва в такива случаи.

В бюджета е заложена инфлация от 5% и се предвижда нов дълг от 11,7 млрд. лева.

Дебатите по държавния бюджет продължават. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48