Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във филма "Чума" страх подкосява силите, размътва разума, но любовта не се дава лесно

Режисьорът Иван Владимиров и актьорът Матей Мичев за предизвикателството да снимаш филм в епоха

5
Матей Мичев и Евелина Бибова дебютират в киното с ролите си в "Чума"

"В началото на 19 век чумата върлува по българските земи. Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък и заварват селяните изгладнели и уплашени. Черната напаст изважда на преден план най-големите човешки страхове и атавистични инстинкти за оцеляване."
Дали любовта и кръвта са по-силни от всичко ще разберете от 19 януари, когато "Чума" тръгва по кината.  Филмът е по сценарий на професор Боян Биолчев, продуциран от Мирамар Филм. 
Оператор е Румен Василев, а музиката е на Петко Манчев и Антони Манчев. В ролите ще видите Свежен Младенов, Людмила Сланева, Велислав Павлов, Матей Мичев, Евелина Бибова, Добрин Досев, Любомир Бъчваров. Сценографията е дело на Георги Димитров и Владимир Шишков.

Филмът е вдъхновен от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков.

"Дори и 15 години да се върнете назад във времето, то това отново е друга епоха и трябва да положите огромни усилия, за да я пресъздадете. Например, преди няколко години снимахме телевизонния сериал на Мирамар "Порталът". Там част от действието се развиваше през 70-те години на 20 век и всъщност тези години са абсолютно различен свят от съвременния. Трябва да промените всичко на една улица, за да се върнете в онова време, а в първата половина на 19-ти век, когато се развива действието на филма "Чума", е нещо на светлинни години от нас, въпреки че се намираме в България, онова време е абсолютно различно, на моменти дори не можем да си представим колко различно. Пресъздаването на епохата е успешно благодарение на усилията на всички хора, които са работили във филма - художниците, сценографите, хората, които са правили костюмите, гримьорите и разбира се работата ни с актьорите в епохата.", казва режисьорът Иван Владимиров. 
Иван Владимиров

За срещата си с Боян Биолчев Иван Владимиров споделя, че когато е поканен да бъде режисьор на "Чума", сценарият вече е бил написан от Боян Биолчев. 

"Продуцентите от Мирамар организираха среща. Срещнахме се с професор Биолчев в университета. Проведохме един много топъл човешки разговор. Харесахме се. След това започнахме да се срещаме по-често и да си говорим за сценария - какво можем да добавим, какво на мен ми се струва недостатъчно изпипано. Боян Биолчев, въпреки че е много сериозен български писател и преподавател, се отнасяше с уважение към това, за което си говорихме, разбираше моите идеи и за сценария, и за филма."

За Матей Мичев, който е студент по актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков, ролята му на Йоно е дебютна и истинско предизвикателство. 
"За кастинга научих от мои преподаватели в НАТФИЗ. Кандидатстваха всички, които познавам от академията. През доста неща се наложи да минавам, защото тогава аз бях I-ви курс и разбрах, че снимките ще бъдат по време на сесията ми. От тази гледна точка, след като професор Пламен Марков ме пусна да се снимам, аз трябваше да синтезирам цялото си време. Накрая, когато ме избраха, разбрах, че основно ролята е свързана с езда. Аз не се бях качвал на кон. Само веднъж, когато бях на 3 и много се уплаших от коня. Така се случи, че ходих почти всяка сутрин на уроци по езда при Данчо Змея. Беше наистина доста голямо приключение и някак си още тогава започнах да усещам една различна енергия, защото когато се свържеш с животното, то започва да ти влияе и да те успокоява. Дори да ти дава кураж в моментите, в които ти нямаш. Аз имах такива по време на снимките, в които моят верен кон ми даваше надежда.", споделя Матей Мичев
Матей Мичев в сцена от филма
"Страхът от всеки човек се възприема по различен начин и той може да бъде интерпретиран като нещо многоцветно и като нещо напълно черно-бяло. Това е интересно да се използва" - Иван Владимиров
Цялото интервю с режисьора Иван Владимиров и актьора Матей Мичев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36