Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова: Евроинтеграцията на Сърбия ще е в застой, ако обстоятелствата в страната не се променят

| Интервю
Снимка: Стопкадър, Bloombergtv.bg

Евроинтеграционният процес на Сърбия ще бъде в застой, ако обстоятелствата в страната не се променят.

Това коментира пред БНР журналистката Райна Асенова, главен редактор на Дирекция "Балкани" в БТА.

Тя подчерта, че изводите на наблюдателите от ПАССЕ показват, че на тези избори са нарушени едни от основните условия за приемане в ЕС - критериите за демокрация и върховенство на закона: 

"В доклада на ЕК за напредъка на Сърбия за 2023 г. беше посочено, че Белград не полага достатъчно условия, допи прави малко, за да уреди разногласията си с Косово, както и че не съобразява външната си политика с тази на ЕС, специално близостта на страна с Русия и това, че не въвежда санкции срещу Москва".

Райна Асенова подчерта, че и по критериите за ЕС - борба с корупцията и свобода на медиите - няма напредък, затова "има застой в отварянето на преговорните глави".

Според нея е основателен въпросът доколко самата Сърбия е искрена в намерението си да се присъедини към ЕС, защото политиките, които водят управляващите, са с главна цел да останат на власт, "като ограничат опозицията, като контролират съдебната система, като държат службите за сигурност и медиите":

"Втората цел на управляващите в Белград е да запазят относително независимостта си, като поддържат добри отношения с Русия и Китай".

Асенова изтъкна ключовите решения, които стоят пред новото сръбско правителство:

"Да нормализират отношенията с Прищина. ... Провеждане на основни реформи. И синхронизиране на външната политика с тази на ЕС".

Журналистката беше категорична, че разширяването на ЕС е желателно и дори необходимо поради опасностите, пред които е изправена Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

Интервюто на Георги Марков с Райна Асенова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В първия ден на Великден в Банско мъжете се събират, за да играят "Ломада"

Как православната традиция на Великден  може да бъде представена в игра, и то за големи хора? Всяка година, в първия ден на Възкресението, десетки мъже от Банско се събират на широко място, за да играят "Ломада" , а историята  на това  атрактивно състезание, опазено 300 години, води началото си от Божи гроб. Свещеноиконом  Георги..

публикувано на 05.05.24 в 06:31
 Вокална група

Вокална група "Шопски наниз" с автентични песни за Великден

Честито Възкресение Христово от предването "Нощен Хоризонт". Нека всичко тъмно си отиде от живота ни и да остане само светлината на свещта, донесена у дома от божия храм. С нейна помощ да намерим верния път, по който да вървим смело в здраве и радост, в спокойствие за утрешния ден и в доброта. Нека празникът ни донесе и чистота в..

публикувано на 05.05.24 в 06:05
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а Благодатният огън беше изнесен от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". Великотърновският..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45