Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната, която помрачи рождественската светлина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По традиция Витлеем, където Иисус се ражда, е сред най-коледните градове в света. Тържествата, елхите, светлините и празничната суматоха впечатляват. Обикновено през декември градът е пълен с туристи, но не и сега. На централния площад "Мангер" няма украсено коледно дърво, а скромна библейска сцена върху руини, обградена с бодлива тел.

2023-а е годината, в която войната между Израел и "Хамас" помрачи Рождество за хората в Близкия изток. А въпросът пред всички нас е дали само за тях?


Малкият Иисус се ражда в пещера. На скрито. Онова скрито обаче не е като потайностите в тунелите на Газа, ползвани от Хамас дълги години. Същите, в които напоследък пристъпват израелските войници. Стъпки на поклоници и туристи няма да отекват нито там, нито в Западния бряг.

"В траур сме, скърбим като във всеки друг палестински град в Ивицата Газа и Западния бряг. Отменихме всички коледни тържества и чествания", казва кметът на Витлеем Хана Ханания пред VOA. 70 на 100 от икономиката на града му зависят от туризма. От 7 октомври насам обаче магазинчетата и хотелите на местните пустеят.

Тържества няма да има, но религиозни служби - да. В една от евангелистките църкви на Витлеем подредиха не традиционната рождественска сцена с младенеца, а сцена на бомбардировките в Газа, взели десетки хиляди жертви. Ранените са в пъти повече.

"Докато светът празнува, нашите деца са под развалините. Докато светът празнува, нашите семейства са разселени, а домовете им са разрушени", категоричен е пастор Мунтер Исаак. Затова в църквата му детската фигурка от дърво е повече от красноречива. "Това е детето Иисус, като детето е под отломки. Видяхме снимките на толкова много деца, вадени изпод руините! За нас това е послание, че Иисус се отъждествява със страданията ни."

А ние отъждествяваме ли се със Спасителя?


Доскоро поклонниците можеха да вървят по стъпките му в Светите земи. Буквално. Тази Коледа ни остават само спомените и снимките. Като тези, които Бина Калс и съпругът ѝ Любомир Калудов подредиха в Историческия музей на Царево.

Изложбата можете да видите до средата на януари. От нея ще си спомните за онзи скрит обор, някога във Витлеем, където се родило едно момченце, за да се роди светлината и надеждата.

Поклоннически пътувания сега няма, но ги има молитвите:

"Ще се съсредоточим върху молитвите за мир, защото това е градът на мира. Посланието за мир се е родило тук, в мига, в който Иисус Христос се е родил в този град. Точно това послание е отправено към целия свят тогава. Днес Витлеем и останалите палестински градове се нуждаят от истински мир", казва кметът на Витлеем.


За молитва зоват и духовници от близо и далеч. "Страданието на Витлеем е отворена рана за Близкия изток и за целия свят“, заяви преди дни папа Франциск. Той призова за осезаема подкрепа за хората, които - освен че страдат от отворената наново стара военна рана, са изправени и пред въпроса как да се препитават, след като се издържаха от поклонническия туризъм. Да не ги оставяме сами и "да се помолим на Бог за мир", подчерта папата.

За да отекват по Светите земи стъпките на хора, въоръжени с вяра, а не с автомати. И да стигнат до Витлеем. Градът, чието име на арабски означава "къща на месото", а на иврит - "къща на хляба". Горчивата ирония е, че и двете са нужни, за да бъде вечерята в един дом по-вкусна. И в делник, и на празник.


Чуйте повече от обобщението на Лора Търколева за предаването "Любими празнични истории" по "Хоризонт".

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Магдалена Гигова
По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговори за прекратяване на огъня в Газа няма, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51