Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 бедни и самотно живеещи хора получиха топла храна от доброволците в Благоевград

Над 300 бедни и самотно живеещи хора получиха топла храна и пакети с продукти за Коледа от доброволците към благоевградския храм „Свети Николай Чудотворец“. В продължение на седем години, всяка седмица в специално помещение до черквата се приготвя топъл обяд за изпадналите в нужда.

За отец Светослав Кючуков и съпругата му Мирела, теолог и университетски преподавател, грижата за хората отдавна не е само в проповедта и молитвата. С годините намират много последователи- доброволци и дарители, и така отваря врати кухнята за бедни. За жалост се увеличават и нуждаещите се:

"Всъщност тук е едно място, в което се чувстваме добре, а и децата ни се чувстват добре. Ние сме една сплотена общност. Когато човек свикне да дава от себе си и да помага, то се превръща в част от него и най-страшното е, може би, ако не можем да го правим".

Освен топлия обяд за Коледа бяха приготвени и много пакети с хранителни продукти, които бяха доставени на трудноподвижни хора, а църковната общност продължава каузата си и в друга посока - да намери място, където бедните и самотните да могат да се събират и да общуват, споделя Мирела Кючукова:

"Да не е само храна това, което получават тези хора, тъй като определено забелязваме, че те имат нужда от общуване. Те идват много по-рано – по час-два, преди времето за храната. Те имат нужда от общуване между тях самите. Голяма част от тях са самотни хора. Замисляме се как да продължим в тази посока – да мотивираме тези хора да "активно да остаряват". 


Снимки: Кети Тренчева

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко..

публикувано на 28.09.24 в 07:44
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

"Ройтерс", "Скай нюз" и "Таймс": Западът има сигурни доказателства, че Китай доставя военни дронове на Русия

"Ройтерс":, "Скай нюз" и вестник "Таймс" съобщават, че Западът има сигурни доказателства, че китайски компании доставят военни атакуващи дронове на Русия за войната в Украйна. "Таймс" съобщи, че нов доклад сочи, че китайска компания е изпратила набор от специално създадени военни дронове в Русия за тестване, като крайната дестинация е Украйна...

публикувано на 28.09.24 в 07:10

Израел нанася нови удари в Ливан

Няколко командири на „Хизбула“ са били убити при израелски въздушни удари в южната част на Ливан, съобщиха от израелската армия По-рано военните обявиха, че атакуват цели на движението край южния ливански град Тир.  Удари имаше и по няколко сгради в столицата Бейрут, чиято евакуация  беше предварително наредена и под които от армията твърдят, че..

публикувано на 28.09.24 в 02:40
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски граждани, за да напуснат Ливан. Свързваме се с тези, които са се регистрирали при нас", написа той в..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове на охранителните камери и полицията има личните му данни. При стрелбата в бара пострадаха трима..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28