Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йогата като жест на обич към себе си

Силвия Каневаро - инструктор по йога в Генуа
Снимка: Личен архив

Йога, като античнo обучение с хилядолетна история, днес е много актуално средство, което може да бъде полезно за преодоляване на стреса, както и на критични моменти в живота. Смята се, че йога е комплекс от сложни физически упражнения, но в действителност не е точно така. Това е вид философия, стил на живот, ръководен от етични принципи, които ни помагат да живеем по-спокойно. Ключът към това е в осъзнаването на собствените мисли, думи и жестове. Разбира се трябва да се управлява и емоционалността, за да се живее в хармония с другите и със заобикалящата ни природа.

 - Може ли по-конкретно да посочим за нашите слушатели, кои са тези йогийски нагласи и поведение, които даряват позитивна енергия, хубави усещания и усмивки ?

Силвия Каневаро - инструктор по йога в Генуа

 - Сърцевината е във вътрешното поведение и точното отношение към живота и нещата. Реулирането на дишането например помага много да се въздейства на мислите и негативните енергии. Полезни могат да са и техниките за концентриране, като например да се съсредоточи погледа в пламъка на една свещ. Могат да се ползват различни шумове, като най-популярния е OM - известен като мантрата на сътворението - дарява спокойствие и вътрешно равновесие.

- Вашето коледно пожелание, г-жо Каневаро към слушателите на БНР?

- Моето пожелание към вашите слушатели е да отделят ежедневно повече грижи към себе си, защото така можем да поставим стабилна основа за лична реализация и щастие, което да е като отражение за изграждането на едно по-правилно, мирно и солидарно общество. Да тръгнем от самите нас като жест на обич към самите себе си и със сигурност ще подействаме добре и на който е край нас! Честита Коледа! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната, посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка. „Казва се, че България не покрива инфлационния критерии, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време. Защото..

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани. Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев, "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата влезе в политическия дневен ред.  Служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на Витоша, темата..

публикувано на 21.05.24 в 14:04

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите.  В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случаи създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44