Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделието през 2023 - та: Протести, проблеми с напояването и желание за продажба на държавна земя

| Интервю
Снимка: БТА
Александра Гинева, журналист от "Дарик“ и Анета Божидарова, журналист от Агро ТВ, посочиха пред БНР основните проблеми и предизвикателства, пред които се изправи сектор "Земеделие" през насотящага година.
Протестите

Александра Гинева смята, че да има протести в сектора не  е нещо лошо. 

"Тези, които са прави в исканията си, ще го докажат на обществото и на властта. Тези, които злоупотребяват с протестите, ще се изобличат по-ясно".

Анета Божидарова отбеляза в предаването "Преди всички", че винаги става дума за пари, но  и за част от стратегия.

"Сглобката постоянно да се държи в стрес, за да не забравя, че през март предстои ротация. Но когато мовек е под стрес, се мобилизира и работи по-добре. Министър Вътев иска да промени мисленето на хората. Той е корав човек и устоява на всички напъни. Бих препоръчала обаче да се отчитат повече резултати".

Виртуалните животни, за които се взимат субсидии

Александра Гинева  е категорична, че "тази история с дребните тарикати трябва да се преустонови". 

"Освен масираните проверки в общините, искам да видя и един-двама наказани – уволнени и изправени пред съда за корупция служители на местните администрации". 

Тя би се радвала, ако при проверките, бъдат поканени и журналисти, за да има публичност.

Малките и уязвимите като приоритет

Този опит катастрофира поради скъсаната традиция на кооперирането в България, обясни Анета Божидарова.

Тя посочи още, че има огромен брой браншови организаци, които не е ясно какво представителство имат зад гърба си. Божидарова смята, че е добре да се показват добрите примери сред тях.

"Беше голяма грешка, че се върна земята в реални граници. Хората се откъснаха от нея.

Напояването

Необходимо е да се предприемат стъпки в посока на поливното земеделие – това, с което се е захванало министерството" 

Александра Гинева мисли, че има шанс да се оправи положението, но трябва да се смени модела. 

"Напоителни системи“, като търговско дружество, към момента не може да направи друго, освен да калкулира два вида цени за напояване. Помпеното е по-скъпо. За земеделските производители е нерентабилно да плащат такава висока цена.

Ние имаме много вода от Дунав. По цялото му поречие трябва да има поливно земеделие. Имаме язовири и реки. Има бетонни елементи от инфраструктурата на напояването, които не са продадени, но не се поддържат. 

Успех ще бъде око облекчат режима за замеделските производители, които са готови да направят собствени инвестиции".

Анета Божидарова посочи, че това е свързано и със законодателна реформа. 

"Басейнови дирекции“ трябва да бъдат извадени от МОСВ"

Продажбата на земи от Държавния поземлен фонд

Александра Гинева определи случилото се като "опипване на почвата". 

"Тръгна от Министерството на финансите. Асен Василев се опитва да изтупа всички торби в държавната администрация. Няма как да се продава държавна земя. Едва ли има министър на земеделието, който би изразил различна позиция. Това би било политическо самоубийство за партията, която го направи". 

Фотоволтаиците на земеделски земи

Александра Гинева е убудуна, че това трябва да се изчисти в законодателството. 

"Земеделската комисия се заобикаля, защото  ще стане още по-публично и ще има по-голям скандал. Самите народни представители ще се прострелят в коляното, ако одобрят нещо подобно и затова се прави през друга комисия. Земеделската комисия се държи доста адекватно".

Анета Божидаровамисли, че ще бъдат направени опити това да се узакони. 

"Тази битка е предстояща".

Тя определи промяната в категорията на земя за един от големите скандали в земеделието. 

Божидарова посочи, че земеделците трябва да се фокусират върху климатичните аномалии. 

"Необходимо е да се направи ново райониране в земеделието. Науката трябва да бъде послушана". 

Очакванията

Александра Гинева вярва, че "2024 г. ще ни научи да се преонтираме и да мислим пазарно". 

"Това  е начин да оцелеем. Земеделието не може да разчита само на субсидии. Трябва да се премахнат лошите практики и да се гледа в посока на подребата на браншовите организации. Много важна е и поземлената реформа".

Анета Божидарова  отбеляза, че разговорът за влизането на Украйна в ЕС трябва по-често да бъде на масата. 

"Това ще промени директните субсидии. Колкото земеделските производител са по-подготвени, толкова по-лесно ще влязат в тази нова ситуация". 

Цялото интервю на  Веселина Миланова с Александра Гинева и Анета Божидарова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника..

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел. Целта на форума е да се укрепи сътрудничеството между..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02