Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни капиталови разходи за догодина за общините в Кюстендилско

Снимка: Община Кюстендил

Над 110 милиона лева капиталови разходи са заложени по бюджета за догодина на 9-те общини в Кюстендилска област.

Това ще даде възможност на местните управи да реализират отлагани или дори провялани проекти, както и за изграждане на важни инфраструктурни обекти,

За община Кюстендил средствата са малко над 51 милиона лева при прогнозен годишен бюджет от около 120 милиона лева, каза кметът инж. Огнян Атанасов. За Община Бобов дол  - малко над 31 млн. лв., за Бобошево  - близо 7 милиона лева, като общината е от най-малките в региона. За Дупница - малко под 6 милиона лева, което е незначителна сума, Кочериново - близо 3 милиона лева, Рила - 10 млн. лв. Община Сапарева баня ще получи малко под 3 милиона лева. Засега не е обявен размерът за капиталовитe разходи за най-малката Община - Трекляно, но вероятно ще достигнат 1 милион лева.

"За първи път нашата област получава толкова средства, при това гарантирани. В бюджета за следващата година е заложена нова философия за финансиране на проектите в общините. Няма да се раздават пари на калпак, а според проектната готовност на съответната община", каза пред репортери народният представител от ПП-ДБ Георги Стамов.

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов отбеляза:

"В бюджета на държавата са залегнали всички проекти, за които споменахме, че кандидатстваме за сумата от 50 милиона лева и с радост можем да кажем, че проектите за тези пари ще бъдат осигурени в бюджета на държавата, съответно и общинският бюджет за 2024 година, като капиталови разходи".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително. В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 13:29
Министерство на труда и социалната политика

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни..

публикувано на 12.05.24 в 13:26

Изгоря търговски център във Варшава

Търговски център в полската столица Варшава с 1400 магазина почти напълно изгоря при пожар. Властите изпратиха текстови съобщения, за да предупредят жителите на полската столица да си останат по домовете със затворени прозорци. Няма данни за пострадали. Моловете и големите магазини обикновено не работят в неделя заради забрана, наложена от предишното..

публикувано на 12.05.24 в 13:22
Владимир Малинов

Владимир Малинов предупреди за възможност цената на тока за бита да поскъпне

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за възможност цената на електроенергията за бита за поскъпне от 1 юли тази година. В интервю за Българската национална телевизия Малинов поясни, че причина за това е натрупаният сериозен дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система":   "Към настоящия момент е..

публикувано на 12.05.24 в 13:14
Протест срещу изграждането на велоалея в центъра на София.

Новата организация на движение в центъра на София не е съгласувана със СДВР

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" на СДВР проекта със съответните скици и чертежи, свързани с новата организация на движението по булевардите  "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен". Това се посочва в съобщение на пресцентъра на МВР, откъдето уточняват, че това е изискване, залегнало в нормативни..

публикувано на 12.05.24 в 12:57
Асен Александров

Асен Александров: Резултатите от изпитите ще са като от миналата година

Няма да има голяма разлика, нито нагоре, нито надолу в резултатите от изпитите – външно оценяване на учениците тази година. Това прогнозира в интервю пред БНР Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна". "Най –малкото е, че изпитният формат не се е..

публикувано на 12.05.24 в 12:48
Доц. Наум Кайчев

Наум Кайчев: В РСМ се очертава повторение на управлението на Никола Груевски

В Северна Македония се очертава повторение на управлението на Никола Груевски - предходният премиер от ВМРО-ДПМНЕ, който управлява 11 години (2006 - 2017), когато отново на думи имаше желание за членство на страната в ЕС, но се водеха политики на провокации и дразнене на съседите.  Това каза пред БНР доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския..

публикувано на 12.05.24 в 12:41