Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ръководиш Меснер: Волфганг Наирц и "лудите години на австрийския алпинизъм"

Специално интервю за БНР на проф. Наирц

6
Волфганг Наирц (вдясно) на Еверест - 1978 г.
Снимка: Личен архив на Волфганг Наирц
Преди месец в България гостува едно от най-големите имена в света в екстремните спортове - австриецът проф. Волфганг Наирц. Миналия век той ръководи редица експедиции в Хималаите, някои от които - исторически. 

През 1972 г., на 28-годишна възраст, води за първи път екип в Непал - тогава Райнхолд Меснер осъществява първото изкачване на Южната стена на Манаслу. През 1978 г. ръководи първата австрийска експедиция до Еверест и заедно с Роберт Шауер и Хорст Бергман стават първите австрийци, достигнали най-високия връх в света. В рамките на тази експедиция (5 дни по-късно) Меснер и Петер Хабелер правят първото изкачване на Еверест без употребата на допълнителен кислород, а Франц Опург прави първото соло изкачване на върха (в рамките на експедиция). Волфганг Нариц води експедиции също до Макалу (една неуспешна и друга, в която Меснер и Ханс Камеландер достигат върха), Ама Даблам, както и зимни - до Чо Ою и Дхаулагири. Сред изкачените от него върхове са МакКинли в Аляска, Аконкагуа в Южна Америка, Килиманджаро, Маунт Кения в Африка.

През 70-те години става основоположник на летенето в най-високите планини - с делтапланер. През 1974 г. и 1976 г. поставя височинен рекорд за полет - от връх Ношак (7429 м) в Хиндукуш, Афганистан.

През 2005 г. австрийското правителство и президентът на Австрия присъждат на Волфганг Наирц званието професор – за изключителни алпийски постижения, многобройни публикации (11 книги за алпинизъм, експедиции, летене с балон), за социален ангажимент към населението в Непал, за принос като преподавател, специалист в туризма и експерт по Хималаите.

С Ханс Камерландер в Банско
Снимка: Личен архив на Волфганг Наирц

Проф. Наирц посети България по покана на Банско филм фест. Тук той представи последния филм на Райнхолд Меснер „Sturm um Manaslu“/“Щурмът на Манаслу“ (световна премиера) и изнесе лекция на тема "Лудите години на австрийския алпинизъм".

Интервю на Таня Иванова
Проф. Наирц, защо наричате 70-те и 80-те години на миналия век "лудите години" - рискът, който поемахте тогава, беше по-голям, или от днешна гледна точка някои неща Ви се струват безумни?
Не, че рискът е бил по-голям. В началото на 70-те години имаше само по няколко експедиции общо в Хималаите, започнаха изкачванията на големи стени там - британците бяха на Анапурна, германците с Меснер бяха по Рупалската стена на Нанга Парбат. Така ние, австрийците, решихме също да изкачим някоя голяма стена. Тогава обаче беше трудно да се добереш изобщо до Хималаите. Ние не бяхме поканени в някоя експедиция и трябваше сами да се организираме. Кандидатствахме за пермит и бяхме одобрени, но изобщо не знаехме как да стигнем до там. Беше 1972 г. - нямаше карта, а само една снимка на Южната стена на Манаслу и една малка рисунка на пътя. Отне ни около месец да се доберем до основата на стената и едва след това започна нейното изкачване.

По онова време са характерни големите, тежки експедиции...
Нашата обаче не беше голяма. Имахме шерпи, те бяха добри алпинисти, силни мъже, помагаха ни с пренасянето на багажа, но ние изцяло сами фиксирахме парапетите, ние търсихме места за лагерите, ние проправяхме пътя през ледопада Кхумбу. Това усложняваше нещата за нас. В сравнение с другите, нашата експедиция беше малка, а предизвикателство беше и намирането на пътя. За Еверест 1978 г. имахме информация, пътят беше ясен, но що се отнася до другите нк експедиции, никой не знаеше как да стигнем до самата планина, нито откъде е най-добре да изкачим дадената стена.
Волфганг Наирц (вляво) - слизане в Базов лагер на Еверест, 5 май 1978 г.
Снимка: Личен архив на Волфганг Наирц

Сега има повече информация, всякакви удобства, това намалява ли стойността на постиженията или става дума за отделни, така да ги наречем, "писти"?
Не може да се прави такова сравнение - сегашните, комерсиални експедиции и онези, от 70-те години. Днес шерпите са големите играчи, те правят всичко - проправят пътя по ледопада, фиксират парапетите, опъват въжета от Базовия лагер до самия връх и клиентите трябва просто да се качат. Клиентите нямат интерес да достигнат с ходене Базовия лагер, а летят до там с хеликоптер. Ние трябваше да изминем дълъг път, докато стигнем до самата планина, до Дхаулагири ходихме 24 дни, за да стигнем до Базовия лагер, на връщане - също. В днешно време летят от един Базов лагер до друг Базов лагер, а понякога вероятно и до по-високите лагери стигат с хеликоптер. Комерсиалните експедиции са добре за хората, които с това си изкарват хляба, както и за онези, които искат да участват в подобно нещо, но нямат нищо общо с алпинизма от миналото. Да участваш в алпийска експедиция означава да изследваш нещо! Те не правят това, а просто отиват до върха.

На фестивала в Банско представяте новия филм на Райнхолд Меснер за експедицията до Манаслу, на която Вие сте ръководител. Ръководили сте и други експедиции с негово участие. Какви са отношенията Ви сега?
Ние сме много близки приятели. Водил съм 7 експедиции на осемхилядници и останахме приятели с, бих казал, всички членове на тези експедиции. Отивали сме като приятели и сме се връщали като приятели, и това е най-важното. През 2018 г. празнувахме 40 години от изкачването на Еверест през 1978-а. Всички живи членове на тази експедиция отидохме в Непал за годишнината и много се забавлявахме заедно. С Райнхолд се виждаме няколко пъти в годината - излизаме да пием по чаша вино и да си спомняме общото си минало (в края на разговора телефонът позвъня и Наирц се засмя - търсеше го Меснер - бел.ред.).

С Райнхолд Меснер
Снимка: Личен архив на Волфганг Наирц

Когато той изкачва Еверест без допълнителен кислород през 1978 г., Вие изкачвате върха няколко дни по-рано в рамките на същата експедиция. Какво беше отношението Ви, като лидер на тази експедиция, към намерението на Меснер и Хабелер да се качат без кислородни апарати?
Това си беше тяхно решение. От самото начало обявиха, че ако ще изкачват Еверест, то ще бъде без допълнителен кислород. Всички членове се съгласиха. Освен това, нашите доктори бяха убедени, че двамата могат да го направят. В една експедиция трябва да следваш определени правила - ако не можеш да стигнеш до върха, трябва да се върнеш. Меснер и Хабелер имаха възможност да решат кога се чувстват в най-добра кондиция да атакуват и всички се съобразиха с това.

Вие сте един от първите пилоти на делтапланер в Хималаите. Кога се зароди желанието у Вас да летите?
Започнахме с делтапланерите в ранните години на този вид летене в Алпите. После си казахме - защо да не опитаме в Хималаите. Отидохме в Хиндукуш, в Афганистан, качихме се на Ношак - най-високият връх в Афганистан, 7429 м. Трябваше да изкачим върха два пъти - веднъж, за да качим багажа и да изградим лагерите, а после и за да качим делтаплана. Летяхме 45 минути до Базовия лагер, докато на другите им отнемаше 3 дни да слязат. Беше много хубаво и го направихме по начина, по който го правехме в Алпите. Екипировката не беше добра. Беше рисковано, защото не знаехме дали делтапланът ще работи на голяма надморска височина, в разреден въздух. Но просто поехме този риск.

Сега продължавате ли с някой от екстремните спортове?
Обичам да карам ски, да ходя в планината. Поне веднъж годишно съм в Непал, за да видя приятелите си и на трекинг, но не по високи върхове. Вече не летя с делтаплан или с балон.

А как Ви изглежда Непал сега?
Непал се е променил, разбира се, но все още е красива страна. Особено в трекинг районите - Кхумбу, Анапурна, Манаслу, става по-добре, отколкото преди, тъй като хората вече мислят за околната среда, за почистването на отпадъците, научили са много в тази насока през последните години. Аз участвам в някои подобни проекти - обучаваме местните хора как да опазват природата, как да я почистват, как да изграждат нови пътеки. Тези неща им помагат много.

Те искат да развиват свой бизнес, както се е случило преди години с гидовете в Алпите. Това добра промяна ли е?
Да, разбира се. Шерпите печелят много пари и с това изхранват семействата си. Сега те са големите играчи в Хималаите, поне по отношение на експедициите.

Волфганг Наирц
Снимка: Личен архив на Волфганг Наирц

Освен честите си посещения в Непал, обикаляте света, за да изнасяте своите лекции и презентации. Какво е посланието Ви към българската публика?
Искам да разкажа, че тогава, през 70-те години, бяха различни времена, хубави времена, но сега времената са също добри! Хората трябва просто да излязат навън и да се насладят.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22