Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Тилеман ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

3
Снимка: Dieter Nagl

На 1 януари 2024 г. Виенската филхармония за пореден път ще отправи своя традиционен музикален поздрав към целия свят в рамките на 84-тия Новогодишен концерт, който се провежда в Златната зала на Музикферайн. По този повод красивата зала се украсява с разкошна флорална декорация, а милиони зрители от почти 100 държави ще проследят за 66-и път директното излъчване на това грандиозно музикално събитие в ефира на австрийската държавна телевизия ORF2.

На 1 януари 2024 г. Кристиан Тилеман ще застане за втори път след 2019-а на диригентския пулт на този концерт, превърнал се в символ на настъпващата Нова година. Роденият в Берлин световнопризнат маестро е сред най-търсените диригенти и обявен за един от най-задълбочените  интерпретатори на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Творческото сътрудничество на Кристиан Тилеман с Виенската филхармония датира от 2000 г. Той редовно дирижира оркестъра в абонаментни концерти в Музикферайн, на Залцбургския фестивал и на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ. По време на пандемията от Ковид-19 Кристиан Тилеман и Виенската филхармония стартираха мащабен проект, свързан с интегрален запис на всички симфонии от Антон Брукнер по повод 200-годишнината от рождението на композитора, която се отбелязва през 2024 г. През октомври тази година  пълният цикъл от 11 симфонии беше издаден за първи път в звукозаписната история на оркестъра и вече се разпространява с успех на световните музикални пазари.

В програмата на предстоящия Новогодишен концерт на 1 януари по традиция ще звучат творби на композитори от династията Щраус, включени са и  произведения от Йозеф Хелмесбергер, Карл Михаел Цирер, Ханс Кристиян Лумбю, Карл Комзак и за първи път композиция от Антон Брукнер – „Кадрил“ за пиано, датиращ от 1854 г., в оркестрация на Волфганг Дьорнер.

Предстоящата 200-годишнина от рождението на Антон Брукнер ще бъде почетена и в паузата на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, по време на която милиони телевизионни зрители ще могат да гледат специално посветения и създаден за него документален филм на Австрийската държавна телевизия ORF. От 1992 г. досега тези кратки, 24-минутни продукции в паузата на концерта имат за цел да представят Австрия на целия свят с нейните културни и природни богатства, както и забележителна история и подобно на филхармоничния концерт да се превърнат в културна визитна картичка на страната. Филмът тази година е озаглавен „Откривателско пътешествие“. Под режисурата на Феликс Брайзах две момчета от Хора на Абатството „Св. Флориан“ тръгват на откривателско турне до важни места, свързани с моменти от живота на Антон Брукнер. Те изследват най-красивите пейзажи на региона Горна Австрия с балон, включително Ансфелден - родното място на композитора. Посещават известното курортно селище Бад Ишл, Линц и Виена. В рамките на документалния филм няколко филхармонични състава интерпретират на емблематични места произведения от Брукнер в различна оркестрация. Отново в Абатството „Св. Флориан“ момчетата от Хора пеят своя химн - известната хорова творба на композитора „Locus Iste“, точно на мястото под големия орган, където той е погребан.

Преди директното излъчване на Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1 януари Австрийската държавна телевизия ORF2 е включила  и предаването „Auftakt zum Neujahrskonzert“, което предлага поглед зад кулисите на концерта, след като повече от половин година операторски екип следи най-важните етапи и стъпки до световното излъчване  на 1 януари. 

Балетните изпълнения към програмата тази година са две, като първото е заснето в „Kaiservilla“ в Бад Ишл с оглед на факта, че през 2024 г. Бад Ишл, както и цялата област Salzkammergut са обявени за европейска столица на културата. Второто съпътстващо балетно изпълнение е заснето в ренесансовия замък Розенбург в областта Waldviertel. Хореограф е италианецът Давиде Бомбана, а изпълнението е на солисти от балета на Виенската държавна опера. Красивите балетни костюми са дело на австрийската модна дизайнерка Сузане Бисовски.

Майкъл Бейер ще ръководи като режисъор целия телевизионен екип за излъчването на концерта на 1 януари, който включва и 15 телевизионни камери.

По предварителна информация в австрийските медии, концертмайстор на Новогодишния концерт на 1 януари 2024 г. ще бъде Албена Данаилова, като само преди дни престижното издание The New York Times публикува обширна статия за българската цигуларка.

Цялата кореспонденция можете да чуете в звуковия файл.

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кръстопът – цената на избора

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени  Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На  14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия.  Милена Ташкова и Деян Костов за цената..

публикувано на 01.05.24 в 19:02
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46
Изложба, свързана с книжовното наследство на българските католици от 17 - ти до 19 - ти век

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11