Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как в област Пулия посрещат Нова година с традиционни ястия?

| Интервю
6
Майстор-готвачът Гуидо от Бари и съпругата му.
Снимка: Елена Шаханова

Подготовката за отпразнуването на Нова година в Пулия започва още преди Коледа, защото се приготвят лакомства за всички празнични дни. И както Коледа, така и Нова година се посреща по традиция в семейна среда или с много близки приятели.

Конкретно за Нова година се празнува на 31 декемврти вечерта, след това на 1-ви януари на обяд и трапезите са невероятно изобилни с типични ястия и който издържи е герой! 

Традициите са толкова много, колкото са градовете и селата в област Пулия - от крайбрежните до вътрешността на района Саленто и платото Мурджа. Всеки един кът от тях има своя собствена история и своя собствена култура, отнасящи се и за трапезите и точно това е в красотата на този регион. 

Интересен е фактът, че на празничната маса се подрежда като традиция семейният сервиз, който е от чейза на домакинята. Той е толкова изящен и ценен, че повдига настроението още повече с предложената в него храна, която жените в семейството си забавлява да приготвят. 

В провинцията на град Фоджа агнешкото месо е главно действащо лице – приготвя се пълнени агнешки чревца (turcinidd) и агнешко с лампашони, което е вид средиземноморски лук (l­’agnidd chi lampascioun).

Десертите са готови още от Коледа понеже са специални и трудоемки за приготвяне – като сладки с мармалад, омесени от брашно, вино и зехтин (calzungiddе) и сладки с варена гроздова мъст и мед (scartedat ku vino kutt e u mila).

Прави се и сладка баница от седем кори с пълнеж от варена гроздова мъст, орехи и стафиди (pizz a sette sfogli).

Подобни вкуснотии се правят и в Бари – главният град на област Пулия, откъдето е и майсторът-готвач Гуидо, който предложи специално за БНР една оригинална рецепта за практично, празнично ястия.

Това е типичната и за региона, и за град Бари паста с орекиете с брачоле в сос рагу, за която майстор-готвачът Гуидо обясни, че:
Представляват рулца от крехко конско месо, пълни с парченце мортадела, настърган кашкавал и магданоз. Рулцата се затварят с клечки за зъби и се слагат в сос рагу, приготвен от задушен лук и моркови в чист зехтин, към които се добавя доматен сос и сол на вкус. Готви се на бавен огън до три часа. Може да се ползва и крехко телешко или друг вид месо, нарязано на тънки филенца“.

„Барийските орекиете са създадени много отдавна в Стария Бари. Правят се ръчно. В наши дни може да се ползват и купешки, от магазините. Препоръчвам обаче,  винаги орекиете домашно или занаятчийско производство“, добави той, както и уточни, че това ястие е особено, тъй като:

„То е едно цяло на практика, но с две предназначения. Нашите баби и дядовци от Стария Бари са приготвяли това ястие като първо и второ - винаги по повод, на празник. Като първо ястие - орекиете със соса рагу, в който са се сготвили и рулцата като второ. Сосът с орекиете се сервира с настъргана, отлежала овча извара. Много практично ясние, а и полезно като хранителен състав. Вкусно е и трябва да се опита! Накрая оберете с хляб каквото е останало от соса - не оставяйте нищо в чинията!

Италия преди и след полунощ е дискотека под небето - на концерта в Бари на централния площад "Свобода" за Нова Година ще пеят италианските рапъри Коец и Фра Куинтале, както и много популярния поп изпълнител Ермал Мета. Очаква се той да представи току-що излязлата си песен "Не вреди повече" (Male più non fare), която изпълнява заедно с италианския рапър Джейк Ла Фурия.

Песента се харесва много, защото както винаги Ермал Мета прави чрез творчеството си актуални и чудесни пожелания – „правете каквото искате - танцувайте, защото танцът алегория на живота, но без да вредите“. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Локалите - феномен или дефицити в общуването между родители и деца?

"Дали е поколенческо? По-скоро е възрастово – в момента ги наричаме локали, но назад в годините винаги е имало подобни групи деца, тийнейджъри. Едно дете живее в общност , не живее изолирано само с майка си и баща си. То попива от цялата среда и не можем да се похвалим със спокойна, мотивираща и креативна среда ." Това мнение изразява пред..

публикувано на 17.07.25 в 11:23

Без бележка в лева и евро: Как апаратите на такситата се оказаха в нормативен вакуум

Няма таксиметров автомобил, който да може да издаде касов бон в двете валути – в лева и евро. За това предупреди в интервю за БНР Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат.  Той обясни, че апаратите им са с отдавна изтекли сертификати и няма подзаконова нормативна уредба , която да разписва тяхната..

публикувано на 17.07.25 в 08:39
Петър Стоянов

Смърт на мъж след трансплантация: Има ли адекватни мерки срещу вътреболничните инфекции?

Вътреболнична инфекция с бактерията клебсиела пневмония отнема живота на 39-годишен мъж. Това се случва след бъбречна трансплантация в университетската болница "Александровска".  За случая стана ясно от жалба на майката на Петър Стоянов – Симона Стоянова – до здравния министър.  В нея се твърди, че ИА "Медицински надзор" умишлено..

публикувано на 15.07.25 в 09:30

Gen Z задлъжняват по-безотговорно от милениумите и поколенията преди тях

Gen Z взема кредити по-безотговорно от милениумите и поколенията преди тях. Това каза пред БНР Лилия Димитрова, председател на Асоциацията за управление на вземания. Тя подчерта необходимостта от по-голяма финансова грамотност. Димитрова обърна внимание върху въпроса един кредитополучател колко успоредни кредита има , не само на каква..

публикувано на 15.07.25 в 08:41
Методи Методиев

Методи Методиев: Повишаването на кредитния ни рейтинг е оценка, че се движим в правилната посока

Три рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на България в седмицата, в която получихме зелена светлина за въвеждане на единната европейска валута от 1 януари догодина.   Scope Ratings даде на страната ни рейтинг от А- (А минус) в местна и чуждестранна валута, с което за първи път влязохме в най-високата скала от инвестиционния клас...

публикувано на 14.07.25 в 07:30

Хората в Кресна твърдят, че новите пътни мерки задълбочават проблемите, започнаха подписка

Над пет километра е отсечката от Е-79, която минава през Кресна, а след влизането на България в Шенген и особено в сезона на лятото потокът от леки автомобили и камиони се е увеличил два пъти. Изграждането на последния участък от АМ "Струма", както и обходен път западно от Кресна ще отнеме поне пет години.  Мерки за облекчаване на..

публикувано на 13.07.25 в 16:52
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Не смятам, че има нещо, което може да осуети влизането ни в еврозоната

Не смятам, че има нещо, което може да осуети влизането ни в еврозоната. Това обясни пред БНР Любомир Каримански, член на УС на БНБ. "Вече е взето финалното решение.  Предстои тежка работа , която трябва да бъде свършена до първи януари 2026 година, пък и след това. Но не би трябва да си поставяме като сериозен приоритет и цел за..

публикувано на 13.07.25 в 11:20