Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носенето на сребро, ако годината е високосна, гони надалече лошия късмет

| Коментар
Снимка: Ройтерс

Настъпващата след броени дни 2024 година ще бъде високосна, с което са свързани и много поверия, относно това какво може и не може да се правят в този времеви период.

Едно от най-известните и у нас, и по света е носенето на сребро, което се вярва, че притежава тайна сила -  да гони лошия късмет от притежателя му. Затова в миналото, за да гонят бедите, хората носели поне сребърна монета за здраве, а сега – носят сребърни бижута.

Казват и че, ако в годината има 366 дни, то не е хубаво да се сключва брак, тъй като е обречен на бърз провал. Но и разводите не са за предпочитане, тъй като според поверието нито един от бившите партньори не ще намери личното си щастие за напред.

Не се дори строи къща –  грози я разруха, бедност и пожар, а живущите в нея – болести и нещастия. Нито се сменя работното място, тъй като късметът бягал, нито се продава недвижимо имущество или ценни вещи. 

Не се сключват и важни сделки, тъй като носят разочарование. Считало се и че лош късмет носи на бебето, ако бременната му майка се подстриже косата си на високосна година.

В миналото хората вярвали и през високосните години има най-много природни бедствия - изригвали вулкани, ставали наводнения и дори мощни земетресения.

Дали обаче, човек ще се поддадете на суеверията - зависи изцяло от него, а и хората от край време спазват редица ритуали за късмет.

За това какво е писано да стане през предстоящата година се гадае и по късметите, които слагаме в баницата на Нова година. Рецептите за нея са безброй, както и късметите, които в миналото не са били на листче, а наречени по дрянови пръчки.

Дали хората пишат още късмети или си купуват готови, както и кой е най-желаният или съответно най-избягваният – може да чуете в звуковия файл в анкетата на репортера Румяна Василева.

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22