Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Савка Атанасова: В село Изгрев новогодишната наздравица се вдига с тъмночервено вино с пелин

| Интервю
Председателят на читалище "Светлина" в село Изгрев Савка Атанасова и създадената от нея група "Веселите кулинарки".
Снимка: Радио Варна

За Нова година всеки приготвя празнична трапеза, защото около нея ще бъдат приятели, близки, роднини – тя трябва да бъде малко по-различно от тази, която има в ежедневието. Това обясни за предването „Любими празнични истории“ Савка Атанасова, която е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, както и създател, и организатор на групата "Веселите кулинарки" – 12 жени от селото на различна възраст, които заедно печелят кулинарни състезания с традиционните си гозби, питки и баници. 

 Аз съм родена и израстнала на село в едно много традиционно семейство, спазващо всички традиции и обичаи към тях и много неща съм запомнила“, каза още Атанасов, както и сподели какво ще сготви за Новогодишната софра:
„Тази година искам да направя нещо, което не съм го правила много отдавна - булгурени бучки с кълцана осмянка. Бучка в родното ми село Драгоево казват на сарма, т.е. булгурени сарми с осмянка или бекон, както му казват на места вече, и сминдух.Обикновено при сармите една от съставките е ориз, а в случая тук е булгур“.

Погачата, която ще направя за празничната ми трапеза, ще бъде със сиренце и шарена сол вътре – става много вкусно и ароматно“, каза още Савка Атанасова:
Баниците задължително точим – много рядко ползваме купени кори. Обикновено баницата, която е с късметите я правим млечна баница – с яйца, сиренце и прясно мляко“.

Председателят на групата "Веселите кулинарки" от село Изгрев разказа и че има свои трикове в кухнята – „примерно, когато приготвям едни пържоли в зелеви листа, нещо, което знам от майка ми. Тези пържолки стават и с гъби. Навремето имаше много печурки в селата, имаше животни много, и гора – ние сме в подножието на Стара планина, та гората там имаше горски гъбки. И мащерката, и тя също от гората – на село всеки си приготвя подправки и билки“.

Специфичното за Игрев е зайдерът – тъмно червено, тежко вино с много пелин, което е много ароматно и пивко“, добави Славчева за традициите за Новогодишната наздравица в селото й.

Хитринки в кухнята, както и съвети и рецепти от Савка Атанасова ще може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен изграждат 10 подстъпа за достъп на хора с увреждания

В Плевен продължават дейностите, които ще осигурят достъпна среда на хора с увреждания в района на Университетската болница “Д-р Георги Странски“.  Общинска фирма изгражда 10 такива подстъпи на възлови места. Екипи на общинската фирма "Инжстрой" ЕООД работят тази седмица по оформянето на достъпна среда в района на кръстовището на ул. "Георги..

публикувано на 11.11.25 в 14:58

Съдът на ЕС потвърди валидността на основната част от директивата за минималната заплата

Съдът на Европейския съюз потвърди валидността на основната част от директивата за адекватни минимални работни заплати, въпреки жалбата на Дания, която настояваше тя да бъде отменена изцяло. Обявеното решение на Съда оставя в сила повечето разпоредби от Директивата, включително тези, които насърчават колективното договаряне, подобряването на..

публикувано на 11.11.25 в 14:55

Започва подготовката на Габровския карнавал

Габровският карнавал ще е на 16 май догодина, а подготовката за него започва от днес. По традиция началото се дава на специална церемония, както в редица европейски карнавални градове, и това става винаги в 11-ия ден от 11-ия месец.  Габровци се смеят, че тук сезоните са повече, защото имат още едно годишно време – карнавалното. Неговото начало е..

публикувано на 11.11.25 в 14:47

Делото за катастрофата, при която загинаха трима души в Разград, ще продължи на 27 ноември

Делото за катастрофата, при която през юли в Разград 19-годишен младеж се вряза в заведение с автомобила си и трима души загинаха, ще продължи на 27 ноември и ще се гледа от състав на Окръжен съд в Русе. До днешното разпоредително заседание в Русе се стигна след като всички съдебни състави в Разград си направиха отвод. Адвокатите на..

публикувано на 11.11.25 в 14:41

Кабинетът ще съдейства за реализирането на ключова пътна инфраструктура в Смолянско и Родопите

Кабинетът ще съдейства за реализирането на ключовата за региона на Смолян и Родопите пътна инфраструктура, включително изграждането на скоростен път от Асеновград до Смолян. Темата е обсъдена на работно съвещание при премиерът Росен Желязков с министъра на регионалното развитие и председателя на АПИ и с участието на народни представители, кмета и..

публикувано на 11.11.25 в 14:26
Станислав Попдончев

Работодателите отричат да са предлагали увеличаване на ДДС

Работодателските организации отричат да са предлагали увеличаване на ДДС, както обяви председателят на парламентарната социална комисия Деница Сачева след днешната среща със синдикатите в централата на ГЕРБ. Управляващите не предвиждат промени в проектобюджета Бизнесът не подкрепя такава идея, обяви от името на работодателските организации..

публикувано на 11.11.25 в 14:10
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Да пазим социалния мир през цената на хляба - това не може да продължи дълго

"Рамката на бюджета обикновено не се променя. Нямаме големи очаквания. Единственото очакване, което го има цялото общество е, че ще порасне цената на живота . Трябва да пораснат и доходите, за да държим потреблението живо." Това каза пред БНР Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Хлябът не..

публикувано на 11.11.25 в 14:05