Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на СС на ООН, свикано по настояване на Русия, след удара в Белгород

Повреденият хотел Kharkiv Palace в центъра на Харков, Източна Украйна, 31 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от вчерашната бомбардировка на руския град Белгород достигна 24 тази сутрин, след като още няколко от пострадалите починаха от раните си. Ранените са повече от 100.
Докато Украйна все още се съвзема от бомбардировките от 29 декември, при които загинаха повече от 40 души, руският представител в ООН отправи остри нападки към Европейския съюз заради оръжейната помощ за Киев, а руската армия бомбардира отново Харков и други украински градове. Десетки харковчани бяха ранени.

И Киев, и Москва отхвърлят обвиненията за атаки по мирното население.

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано по настояване на Русия, нейният представител Василий Небензя отправи остри нападки към западните съюзници на Киев:

"Знаем, че британски американски консултанти са непосредствено съпричастни към организирането на този терористичен акт. Отговорност за него носят и страните от Евросъюза, които упорито и безотговорно продължават да засилват с оръжие украинската управляваща клика."

Според руските власти в атаката по Белгород са били използвани украински касетъчни боеприпаси и реактивни снаряди чешко производство. Те настояха Чехия да бъде привикана да даде обяснения пред Съвета за сигурност.

Чешкият външен министър Ян Липавски отговори в социалната мрежа Х: "Отказваме да бъдем привиквани от Русия където и да е. Чехия няма да обслужва отровената с лъжи пропаганда на агресора".

Съюзниците на Украйна отговориха на обвиненията на Небензя така:

Британският представител Томас Фипс посочи данните на ООН за повече от 10 хиляди цивилни жертви в Украйна след руското нашествие, като каза също, че отговорността за тези и за руските жертви в крайна сметка е на този, който реши да изпрати войските си да нахлуят в съседната държава: 

"Ако Русия иска да обвинява някого за гибелта на руснаци в тази война, то трябва да започне с президента Путин", заяви Фипс.

Още докато продължаваше заседанието на Съвета за сигурност, вторият по големина украински град Харков бе подложен на няколко вълни ракети и дронове. Ударени бяха жилищни сгради, хотел, кафенета и офиси в центъра на града.

Руското министерство на отбраната ги нарече военни обекти и "центрове за вземане на решения". Хотелът "Харков Палас" според Москва бил мястото, където се помещавали украински командири, отговорни за атаката над Белгород, както и чуждестранни наемници, които готвели нахлувания през границата.

Украинските власти съобщиха за най-малко 28 ранени от мирното население. Трима загинаха при обстрел по селище недалеч от фронта край Купянск.

Според украинските военновъздушни сили общо 49 дрона са били изпратени срещу гражданска и военна инфраструктура, не само в Харковска, но и в Херсонска, Николаевска и Запорожка област. Столицата Киев също бе застрашена. Свалени бяха по-малко от половината безпилотници.
Постоянният представител на Русия в ООН изтъкна, че една от задачите на руската армия в Украйна е да ликвидира заплахите от "териториите, граничещи с руските области". Небензя включи сред тези територии и южните и източните украински земи, които Москва завладя и анексира едностранно.
"Руската армия притиска украинските бойци по цялата огнева линия. На националистите тук не им до обичайния обстрел. Мъчат се да спасят живота си, като затрупват бойните позиции с труповете на неподготвени новобранци. А в Харковска област, особено по-близко до руската граница, ситуацията е различна. По-точно - засега е различна. Ние, разбира се, ще я поправяме."

Екип на германската телевизия ZDF е пострадал при ракетен удар по хотел в град Харков, съобщи телевизията, цитирана от ДПА. Поразеният хотел често се използва от чуждестранни журналисти, тъй като разполага с укритие. 

Руското министерство на отбраната потвърди, че хотелът е бил обстрелян с ракети и оправда атаката с твърдението, че именно там представители на украинските тайни служби са планирали нанасянето на удари по руския град Белгород.

В 11 области на Украйна, включително столицата Киев, тази вечер бе обявена въздушна тревога. Военните са открили няколко десетки атакуващи дрона в украинското въздушно пространство, които се движат в различни посоки. Засега няма съобщения за нанесени щети.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонт на Дунав мост при Русе, 2 години движението ще е в едната лента

През юли месец ще започне ремонтът на Дунав мост при Русе, като движението по съоръжението ще се извършва само в една лента в продължение на две години. Това стана ясно днес след среща между институциите, ангажирани с ремонта. Общата стойност на дейностите е 44 милиона лева, осигурени от държавния бюджет. Всички превозвачи и туристи, чиито..

публикувано на 22.05.24 в 14:22

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града . Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската..

публикувано на 22.05.24 в 14:19
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА.  От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск..

публикувано на 22.05.24 в 14:01

Преасфалтирането след ПТП-то до Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента.  Това съобщи Ивайло Желязков, експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43