Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремни студове в Северна Европа, в шведска Лапландия измериха 43,6 под нулата

В село Витанги, община Кируна, северната част на Швеция, 3 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Истински зимен студ скова страните в най-северната част на Европа. В Швеция беше регистрирана най-студената януарска нощ от 1999 година насам. 

В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса по Целзий, което е най-ниската температура в Швеция за януари през последните 25 години, отбелязва шведската агенция ТТ.

Рекордът от минус 49 градуса е бил регистриран на 27 януари 1999 г. в град Каресуандо, близо до границата с Финландия.

Студеното време със снеговалежи и виелици наруши транспорта в целия скандинавски регион. Няколко моста бяха затворени, спрени бяха влакови и фериботни линии.

Затворени бяха и няколко училища. Датската полиция призова шофьорите в по-голямата част от Дания да избягват ненужни пътувания, тъй като в северните и западните части на страната има силни ветрове и сняг.

В Швеция и Финландия се очаква да студеното време да продължи поне до края на седмицата с температури до минус 35 градуса в северните райони.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Консервативната партия е уморена и деморализирана

В проливен дъжд в сряда вечерта британският премиер Риши Сунак изненадващо обяви по-ранна от очакваната дата за парламентарните избори. Така партиите в Обединеното кралство получиха около 50 дни да се подготвят за общонационалния вот на 4 юли, който, ако се вярва на социологическите допитвания, изглежда предрешен в полза на настоящата лейбъристка..

публикувано на 25.05.24 в 12:06

Студен и дъждовен уикенд в Гърция

Студен и дъждовен уикенд в Гърция. Властите призовават за внимателно шофиране и да се избягва влизане в морето. От днес след обяд в продължение на четири дни се очакват силни валежи и рязко спадане на температурите, съобщават синоптиците. Най-силно засегнати ще са  районите на Янина, Кардица, Ламия и Каламата. От Гражданска защита препоръчват..

публикувано на 25.05.24 в 11:53
Мартин Минков

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС

"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?" Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на Националното радио в Скопие...

публикувано на 25.05.24 в 11:46

Хю Ловат: Международният съд може да даде лост за примирие в Газа

Миналата събота Бени Ганц - лидер на формацията "Национално единство" и член на военния кабинет в Израел, постави публично срок на министър-председателя Бенямин Нетаняху до 8 юни да излезе с план за изход от войната в Газа. На следващия ден, неделя, Ибрахим Раиси – президентът на Иран, сочен неофициално за наследник на върховния лидер Али Хаменей,..

публикувано на 25.05.24 в 11:23
Атанас Запрянов

Министър Запрянов: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на предстоящите избори през юни. Военният министър каза това при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май.  Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на..

публикувано на 25.05.24 в 11:22
Босна и Херцеговина

Тоби Фогел: Мирно разпадане на Босна и Херцеговина е невъзможно

Общото събрание на ООН прие през седмицата резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница". Резолюцията, предложена от Германия и на Руанда, осъжда отричането на масовото избиване през 1995 година на 8000 босненски мюсюлмани от армията на босненските сърби и възхвалата на..

публикувано на 25.05.24 в 11:16

Велосипедист пострада в планината Мургаш, в болница е

Велосипедист е паднал в планина Мургаш и е ударил тежко главата си, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба.  Мъжът е откаран в болница в София. Във високите части на планината все още има сняг и има опасност от подхлъзвания в стръмните терени, преудпреждават планинските спасители.

публикувано на 25.05.24 в 11:12